keskiviikkona, heinäkuuta 02, 2008

Hämmennystä Hanti-Mansiskissa

Edit 3.7. Lisäys alempana.

YLE:n kulttuuriuutisissa kerrottiin tänään ( 2.7.) että suomalaiset eristettiin suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankonfrenssissa Hanti-Mansiskissa. Turvajärjestelyt olivat ihmetyttäneet suomalaisia. "Tuntui että meidät pidettiin ihan tarkoituksella erillään muista suomalais-ugrilaisista kansoista, ja se oli uutta, sanoo Inarinsaamen kielen yhdistyksen projektikoordinaattori Annika Pasanen."

Tämä kuva ei ole Hanti-Mansiskista vaan Petroskoista, jossa pidettiin kaksi vuotta sitten suomalais-ugrilaisten kirjailijoiden maailmankonfrenssi. Suomalaiset kirjailijat eristettiin keskustassa olevaan Pohjola-hotelliin, muut ugri-kirjailijat asuivat taustalla näkyvässä sanatorio-rakennuksessa. Se oli uutta. Ilmeisesti suomalaisia kirjailijoita pidettiin huonona seurana muille ugrikirjailijoille. Aikaisemissa suomalais-ugrilaisten kirjailijoiden kokouksissa majoituttiin samaan hotelliin ja vietettiin iltoja yhdessä, tanssittiin, laulettiin ja juotiin vodkaa.

Tämä kuva on vuodelta 2000 saranskilaisen hotellin aulasta

Mordvan jälkeen kokous pidettiin Udmurtiassa vuonna 2002, jolloin putinilainen komento alkoi jo näkyä ja tuntua. Kokouksen alkajaisiksi soitettiin Neuvostoliiton hymniä, jonka nimi tosin oli muuttunut Venäjän federaation kansallislauluksi, kenties sanatkin olivat muuttuneet, mutta sävel oli sama: "Oi suuri ja mahtava Neuvostoliitto, sun synnytti valtava Venäjänmaa." Sitä piti kuunnella seisten vakavalla naamalla. Sen soittaminen konferenssin alkajaisiksi herätti tyrmistystä muissakin kuin minussa.

Seuraavan kirjailijakonfrenssin paikka on Joshkar Olassa, josta kaikki alkoi vuonna 1989 vapauden tuulten puhaltaessa. Minäkin uskalsin avata siellä suuni ja pitää puheen kovia kokeneiden inkeriläisten puolesta. Konfrenssin pitäisi olla siellä tämän kesän lopussa, mutta en ole kuullut siitä vielä mitään. Ehkä kansallisuustilanne Marinmaalla on niin tulehtunut, ettei konfrenssia uskalleta pitää. Mene tiedä.

Lisäys 3.7. Maahanmuuttaja viittaa kommenttiosastossa Jarkko Tontin selontekoon suomalai-ugrilaisten kofrenssista. Tässä linkki Tontin kirjoitukseen: Paluu todellisuuteen.

5 kommenttia:

Yrjö kirjoitti...

Se on ikävää jos eri kansallsuudet majoitetaan toisistaan eristettyihin koppeihin. Mutta eiköhän tilanne vastaisuudessa paranane kun presidentti Medvedej on luvannut panna Venäjän korruption aisoihin

Sedis kirjoitti...

Kai sinne naapurihotelliin pystyi kävelemään?

Anita Konkka kirjoitti...

No kun ei pystynyt kävelemään, sinne oli niin pitkä matka. Piti ottaa taksi.

Maahanmuuttaja kirjoitti...

Naapurihotelli oli noin kymmenen kilometrin päässä. Mutta ei ole kyse kävelymatkasta tai taksista, ei myöskään korruptiosta. Homman nimi on se, että neuvostomeninki on palaamassa, omia suojellaan ulkomaalaisten vaikutukselta. Jarkko Tontti kirjoitti blogissaan, että koko kongressi Hanti-Mansijskissa oli vain kallis spektaakkeli, show, jonka hinnalla olisi voinut kouluttaa kaikki hati-nuoret tohtoreiksi.

Anonyymi kirjoitti...

On selvästi menossa paluu neuvostovaltaan,jossa kyykytellään ja salaa supistaan.
Ja suomalaiset presidenttinsä johdolla leikkivät sitä vanhaa kyykkyleikkiä.
Ei Iisikään moista jaksa enää sietää.