tiistaina, heinäkuuta 22, 2008

Pessoa ja peto

Sunnuntain The Observer kertoi, että Fernando Pessoan jälkeenjääneet paperit ( 2000 sivua) huutokaupataan Lissabonissa. Papereiden joukossa on Pessoan ja Aleister Crowleyn kirjeenvaihto (800 sivua).
How a shy poet was spellbound by the beast? The Observer otsikoi. ( Kuvassa Priit Pärnin Pessoa- kuva Levottomuuden kirjassa)

Pessoa tutki astrologiaa ja oli kiinnostunut okkultismista. Hänen ja Crowleyn kirjeenvaihto alkoi vuonna 1930 kun hän kirjoitti Crowleylle havainneensa joitakin virheitä horoskoopissa, jonka tämä oli julkaisstu Confessions-teoksessa. Kun tapasivat toisensa Portugalissa, seurauksena oli kansainvälinen skandaali, The Observerin mukaan.

Pessoa suhtautui okkultismiin kriittisesti, ainakin ajoittain. Hän kirjoittaa Levottomuuden kirjassa ( suom. Sanna Pernu, Andalusialainen Koira 1999):

"Olen aina tuntenut melkein fyysistä vastenmielisyyttä kaikkea salaista kohtaan: vehkeilyä, diplomatiaa, salaseuroja, okkultismia. Varsinkin kaksi viime mainittua ovat ärsyttäneet minua jatkuvasti [...] Kaikkein eniten noissa näkymättömän maailman mestareissa minua ihmetyttää se, että kun he kirjoittavat ja kertovat tai vihjailevat mysteereistään, he kirjoittavat kaikki kömpelösti. Älykkyyttäni loukkaa se, että ihminen joka väittää kykenevänsä hallitsemaan paholaista ei hallitse portugalin kieltä. Miksi olisi helpompi kamppailla demonien kuin kieliopin kanssa? Miksei se, joka kykenee omien sanojensa mukaan näkemään astraalinäkyjä harjaannuttamalla pitkään keskittymis- ja tahdonvoimaansa, kykene paljon pienemmällä keskittymiskyvyn ja tahdonvoiman käytöllä näkemään syntaksia? Mikä Suuren Magian dogmeissa ja rituaaleissa estää kirjoittamasta, en sano enää selvästi, sillä epäselvyys saattaa kuulua salaisen luonteeseen, mutta edes tyylikkäästi ja sujuvasti?" (s.192-193, päiväämätön merkintä)

Yritin kerran lukea Crowleyn kirjaa The Book of Lies, ostin jopa sen, mutta se oli niin sekavasti kirjoitettu, etät en jaksanut kuin muutaman sivun. Pessoa on oikeassa, okkultistit eivät osaa kirjoittaa selkeästi.

Crowley oli runoilija, kirjailija, musta maagikko, pahamainen mies joka veljeili mm. Hitlerin kanssa, "the wickedest man in the world, " alias The Beast 666, kuten hän halusi itseään kutsuttavan. Hän saavutti 73. sijan vuonna 2002 BBC:n järjestämässä yleisöäänetyksessä 100:sta suurimmasta brittiläisestä ( että se noista yleisöäännetyksistä!).

Törmäsin Crowleyn nimeen ensimmäisen kerran, kun luin W.B. Yeatsin elämänkertaa. Molemmat miehet olivat Golden Dawnin, okkultistisen salaseuran jäseniä, kunnes Crawley riitaantuntui sekä Yeatsin että muiden seuran johtohenkilöiden kanssa. Hän oli luonteeltaan aikamoinen rettelöitsijä. Suomessa hän taitaa olla tunnetuin tarot-pakastaan. Sen kuvia voi käydä katsomassa mm. täältä.

6 kommenttia:

dahl kirjoitti...

Ei kun tässähän se horoskooppiasia tulikin...

ninni kirjoitti...

mai dear anita..hahaa, kylla diplomatian tosiaan salatieteisiin voi rinnastaa, enkelithan ne poliitikoillekin puhuu

tämä oli hyvä. olen kylla sita mielta ettei arvoisa Tuonpuoleinen ola edes tahtonut meidan tietavan mitaan erityista tulevaisuudesta..ellei sitten tulevaisuudessa. ihminen muuttuu, toivon etta salatieteetkin tulevat selvemmiksi...kun moraali vahvistuu

Ripsa kirjoitti...

Muistan että sinäkin olit jossain vaiheessa tutustunut tarot-kortteihin. Nehän ovat keskiajan symboleita, ne kortit.

Meilläkin on ne, mutta eivät ne symbolit pysy minun päässäni ja sekaantuvat johonkin goottiriitteihin, joita lapset harrastavat.

Ainakin Virpi Hämeen-Anttilan viimeisimmässä kirjassa nimeltä Sokkopeli on myös tarot-korteilla osuutensa.

Anita Konkka kirjoitti...

Italo Calvino on kirjoittanut romaanin, joka perustuu tarot-korteille. Sen nimi on englanniksi
Castle of Crossed Destiny. Sitä ei ole suomennettu. Joko kustantajat tai suomentajat eivät ole kiinnostuneet siitä. Ehkä se on liian esoteerinen krija suomalaiseen järkikulttuuriin.

Minulla oli ainakin Crowleyn ja Golden Dawnin tarot-kortit, voivat olla vieläkin kellarissa jossain muuttolaatikossa jota en ole saanut puretuksi.

dudivie kirjoitti...

Kaikki mita ajattelet, rakentaa maailmaa
suomalainen kai ohjaa itseaan ja purttaan paljon varmemmin kuinmoni keskieuroppalainen saati sitten muun maalainen

Timbuktun klaani kirjoitti...

Kiitos kirjoituksesta, kiintoisaa. Pidämme kovasti Pessoasta.

Nyt kun Dee on juuri saanut opetettua tuaregiukoille Afrikan tähden timantin metsästystä ja miettinyt voimmeko seuraavaksi siirtyä kapitalistiseen Monopoliin, taidammekin jättää sen väliin, koska Dee on armoton riistäjä Helsingin kiinteistöjalostusbisneslaudalla, eikä ukoille jää mitään mahdollisuuksia. Mutta mikäpä estäisi meitä hankkimasta tarot-kortteja, varsikin kun löysimme linkittämiltäsi Tarot Housen sivuilta Golden Botticelli Tarot by Lo Scarabeo sekä William Blake Tarot of the Creative Imagination. Heureka -- jospa alkaisimme pelata Texas Holdemia tarot-korteilla? Arvelemme, että pelistä voisi syntyä Afrikan tähden veroinen suksee. Ja ihanpa nuo kortit voisi hankkia jo pelkkien kuvien takia, vaikkei koskaan tajuaisi tarot-maailman uskomuksellisia ennusteita.
Aina täällä blogistanissa oppii uutta ja uskomatonta, briljanttia on.