lauantaina, heinäkuuta 26, 2008

Hyvä Jerofejev

Viktor Jerofejev kirjoitti vuonna 2004: "Venäjän historian tärkein paradoksi on mielestäni siinä, että kaikesta huolimatta Stalin on siellä pysynyt myönteisenä kansansankarina. Rakkaus Staliniin on osoitus venäläisten konservatiivisuudesta. Ja tosi on: 1990-luvulla hänestä ei tehty selvää kaikista paljastuksista huolimatta. Hän selvisi. Hänessä on unelma [...] Ei ole sattumaa, että puolet nyky-Venäjästä kieltäytyy näkemästä Stalinissa pahantekijää. Stalin on leikattu venäläisen kaavan mukaan. Lapset ojentavat häntä kohti pikku kätösiään: setä! setä!" ( Hyvä Stalin, s. 361-362, suom. Jukka Mallinen, Like 2007)

Le Monde kertoo tänään verkkolehdessään, että Stalin on ensimmäisellä sijalla valtiollisen televisiokanavan järjestämässä äänestyksessä kaikkien aikojen suosituimmasta henkilöstä Venäjällä. Hyvänä kakkosena on bardi Vladimir Vysotski, venäläisen laululyriikan voittamaton ikoni. Hän on jäättänyt jälkeensä niin Pietari Suuren, Leninin kuin Pushkininkin. Äänestyksestä on raportoinut jo aikaisemmin Minun Venäjäni-blogi. Venäläiset ovat todella paradoksaalista väkeä.

Kuunnelkaa Vysotskia ( hän laulaa hevosesta, enempää en sanoista ymmärtänytkään), minä menen kastelemaan viljellyksiäni. Kerron myöhemmin kuka on Viktor Jerofejev ja miksi hän on hyvä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vysotski on runoilija ja säveltäjä, jonka elämänvaiheita olen seuraillut, mitä suomeksi olen onnistunut löytämään. Tuosta "Konista". Turun kaupunginteatterin näyttelijät ovat tehneet äänitteen (cd vai kasetti?), jolla luullakseni ko. laulu on nimellä "Niskuroivat hevoset". Suomeksi se oli koskettava, itkettävä, hieno tulkinta. Olen paljon kuunnellut Vysotskia venäjäksi, mutta kieltä taitamattomana ihmisenä, jolle sanat ovat tärkeitä, sisältö aukeaa vasta käännösten myötä. Silti joissakin lauluissa ei tarvita käännöksiä. Tämän turkulaisen version soisi tulevan esille laajemminkin, se on enimmäkseen osunut ja upottanut.
refanut

Harri kirjoitti...

Ja täältä suomeksi: http://www.wysotsky.com/1035.htm?0&a=13

Anonyymi kirjoitti...

28.7.2008
viimeisimmät äänimäärät:
Tsaari Nikolai 275 000 ääntä
Stalin melkein 274,000,
Lenin 188,000