Entiseen aikaan (1970-luvulla) tunnustettiin vappuna väriä. Toiset menivät Ullanlinnan mäelle juomaan kuohuviiniä, toiset taas vappumarssille. Aamu-unisena ehdin vasta kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan vappulounaalle, joka syötiin/juotiin Tornissa vappumarssin jälkeen. Samalla siellä katsastettiin kuka kenenkin kanssa seurustelee.
Joka ei tiedä väriään, voi käydä tsekkaamassa sen täältä (via Timbuktu). Minä olen vihreä.
Taiteilijat näkevät ilman väritestejä minkä värinen ihminen on. Alla on tallinalaisen taidemaalarin Paul Allikin näkemys vihreydestäni. Tapasin hänet virolaisen taiteen näyttelyn avajaisissa vuonna 1989. Emme tunteneet ennestään. Hän tuli kysymään tulisinko hänelle malliksi. Hän teki maalauksen yhden istunnon aikana ja jätti sen minulle, koska ei saanut viedä täällä maalaamiaan tauluja Tallinaan. Se oli vielä Neuvosto-Eestin aikaa, jolloin oli kaikenlaisia outoja määräyksiä.
4 kommenttia:
Kaunis maalaus Sinusta! Olen utelias - miten kirjailija käyttää mallia? En ole ennen kuullut tästä tavasta.
Hauskaa Vappua!
Minuakin kiinnostaisi tietää miten kirjailija käyttää malliaan. Onkohan niin, että monien - niin miesten kuin naisten - on vaikea tehdä ero faktan ja fiktion välillä? Ehkä kieltäytymisen takana on myös ajatus, että sankarirooli kelpaisi - mutta sinähän et kirjoita seikkailukirjoja - mutta ei joutuminen syväluotauksen kohteeksi?
Jokin mättää Bloggerissa, kun ei tänne kommenttilaatikkoon ole päässyt eilen eik vielä tänäänkään ennen kuin pitkän odotteluajan jälkeen.
Miten kirjailija käyttää malliaan? En osaa vastata yleisesti. Arvelisin, että vähän samaan tapaan kuin Picasso. Minä käytän itseäni mallina, kirjan henkilöt ovat itsen heijastuksia niin kuin unien henkilöt ovat oman itsen osapersoonallisuuksia, eivät todellisia henkilöitä, vaikka heillä voi olla todellisen henkilön nimi tai ulkonäkö.unissa.
No niin saa nähdä lähteekö tämä kommentti liikkeelle.
Kiitos kahdesta viimeisestä lauseesta. Tönäisevät sakkaa liikkeelle tehokkaasti.
Lähetä kommentti