perjantaina, huhtikuuta 14, 2006

Pitkänperjantain metabloggausta

Pääsiäinen ei aiheuta minussa sosiaalisia paineita kuten joulu, joka on juhlista pahin. En kylläkään välitä tipuista, munista enkä lampaasta, mutta mämmi on hyvää. Ei minulla ole muita pääsiäisrituaaleja kuin Matteus- passio. Ennen kävin joka kiirastorstai Johanneksen kirkossa kuuntelemassa , mutta vanhemmiten olen tullut laiskaksi kuuntelen sitä radiosta, ja eilen ensi kertaa katselin televisiosta. Se oli jaettu kahteen osaan kuten minisarjat. Ensimmäinen osa päättyi jännittävästi Jeesuksen pidätykseen. Toinen osa tuli tänään, laulajat ja kirkkokin olivat eri kuin eilisiltana, mutta ei se haitannut. Matteus- passio on suuri kertomus, vaikka tiedän sen juonen käänteet tarkalleen, niin aina se liikuttaa minua yhtä paljon, ja se johtuu Bachin musiikista.

Eilisiltana radion ja telkkarin Matteus- passion välissä ehdin käydä tutkimassa Kirjailijan häiriöklinikan suosittelemaa
Diogenes-blogia - S.Liuhdon avoin valehdeltu elämä. Se oli riemastuttava uusi tuttavuus. Huumorintajuni on ehkä hieman omituinen, koska olen erityisen ihastunut S. Liuhdon tutkimussuunnitelmaan suomalaisesta mieskirjailijasta: Kun yritin tutkintoa. Tutkimussuunnitelma osoittaa syvää perehtyneisyyttä suomalaiseen kirjallisuuteen ja erityisesti mieskirjallisuuteen. Alla muutama ote 47 -kohtaisesta tutkimussuunnitelmasta. Viereisessä kuvassa on totoluukulla Charles Bukowski, joka on S. Liuhdon vertauskohde, kts. kohta 42 ja 42.b.

7. Suomalainen mieskirjailija on Väinämöinen.
Hän pukeutuu patalakkiin ja ryijyyn, kasvattaa itselleen parran. Hän on vanhus 25-vuotiaana. Aikuiseksi hän ei uskalla kasvaa. Hänellä on oikeuksia, ei koskaan velvollisuuksia, ei, vaikka suomalaisella mieskirjailijalla olisi puku päällä. Väinämöinen on shamaani.

8. Suomalainen mieskirjailija ei voi elää ilman naista.
Hemingway riutui kuusi viikkoa Havannassa ilman naista. Suomalaiselle mieskirjailijalle se olisi liikaa. Hän ei voi olla päivää ilman charlotta-lönnqvistiään.

11. Naiset kirjoittavat heistä myöhemmin sen teoksen, jota he itse eivät viitsineet tai pystyneet tekemään.
Teos on suomalaisen mieskirjailijan omaelämäkerta, kirjoittanut Tuulaliina Meriluoto-Berner, os. Onerva.

19. Suomalainen mieskirjailija on ironian mestari, muttei itseironian.
Hän tulee naiseltaan ja työkavereiltaan kysymään, että eikö hän teekin hyvin työtään. Viita (,Tikkanen).

20b. Suomalainen mieskirjailija on addikti.
Hän jää koukkuun mihin vain. Millainen on tällainen ihminen?

23. Olivatko Aleksis Kivi ja Charlotta Lönnqvist "sillai"?
Tämä on suomalaisten kirjallisuudentutkijoitten suurin kysymys.

42b. Suomen Henry Chinaski ja maailman Harri Salminen.

Luettuani tutkimussuunnitelman lävitse, toivon hartaasti että S. Liuhto jatkaisi tutkimusta. Minussa heräsi epäilys: S.Liuhto on nainen! Olisikohan epäilyksen herättänyt Kohta 19. Lukekaa itse ja päätelkää! Tutkimussuunnitelma on pitkä ja perusteellinen, mutta herkullinen. Liitän Diogenes-blogin oikean sivupalkin linkkilistaan kirjallisiin blogeihin heti kun jaksan ruveta näpräämään listan kanssa. Sinne on tulossa muitakin muutoksia, muun muassa Kops ja Rita Maestra poistuvat, koska he ovat yhtyneet Rita Mentoriksi. Uusia tuttavuuksia, jotka olen löytänyt kävijälaskurini kautta ovat: Satunnaista sanailua ja Maailman kuvia, jota kirjoittaa Vivikka Richt, freelance-toimittaja Amsterdamista, ja Minun sanani, jonka kirjoittaja esittää mietteitä ja kysymyksiä. Ajankohtainen kysymys: Minkä takia Jeesus naulattiin ristiin? ( Katso: Pelkkää spekulaatiota).


7 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Vai että kaljapuuroa! Kirjoittelin tuossa yhteen päreeseen, että suomalaisen tuntee siitä, että sillä on pipo ja että se syö mämmiä. Pitäneekö enää pipoa. Hyvää pääsiäistä! Minä en syö mämmiä enkä soita lampaanviulua enkä halua kuulla sitä hirveää rasahdusta, joka syntyy, kun keitetyn munan kuori rikkoutuu pöydänreunaa vasten.

S. Liuhto kirjoitti...

Olen mies. Tarkistin asian Kelasta.

Anita Konkka kirjoitti...

S. Liuhto,
Harvi/nainen mies mitä tulee itseironiaan. Onneksi olkoon.

Hotanen,
söin pashaakin pääsiäisenä. Mämmiä on vielä yksi tuokkonen jäljellä, mitähän sille tekis?

a-kh kirjoitti...

Nakkaa tänne tai pane pakkaseen.

Anonyymi kirjoitti...

Jos S.Liuhto sanoo olevansa mies, niin kyllä se on. Minua huvitti listassa seuraavan väitteen totuudellisuus (senkin perusteella olisi voinut miettiä onko kirjoittaja nainen):

"42. Suomalainen kirjailija on yhtä kuin suomalainen mieskirjailija.

Jotunilla kävi huono tuuri. Ja (Eeva) Kilvellä ja Mannerilla ja Canthilla."

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Tui,
samaa minäkin ajattelin kohdasta 42.
Ja rupesin miettimään että kukas naiskirjailija onkaan Torniosta päin kotisin. Ei tullut mieleen muita kuin Rosa Liksom ja Jemina Staalo.

Anonyymi kirjoitti...

Helmi Kellokumpu taitaa asua Kuivaniemellä ja Aira Vuoristo Rovaniemellä. Muita naiskirjailijoita niiltä leveyksiltä ei tule mieleen mainitsemiesi lisäksi.