torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Pietarilaisten aprillipila


Kuva on kaapattu English Russia- sivustolta

Pietarilaisnuoret räjäyttivät  aprillipäivän aamuna  Leninin    takamukseen ison reiän.   Inkeriläisperäistä  ( anarkistista)    huumorintajuani   heidän  tekonsa  huvitti   suuresti.  

 Leninin patsas  seisoo Suomen  asemalla ja  viittoilee sieltä  Neva-joen suuntaan.  Olen kertonut Mustassa passissa, miten Eero-setäni oli  nuorena miehenä  seissyt   Litenei- sillalla,   tuijottanut  Nevan  aaltoja ja miettinyt hypätkö vai ei. Mutta ei sitten  ollut  hypännyt, kun oli nähnyt   Leninin  käsivarren viittoilevan hänelle kutsuvasti.   Hänestä  tuli intomielinen nuorisoliittolainen ja puolueen  kokelasjäsen, mutta  sitten alkoivat  30-luvun suuret puhdistukset. 

 Minä seisoin samalla sillalla  noin 70 vuotta myöhemmin, kun Neuvostoliitto oli  romahtanut.   Leninin patsas seisoi paikoillaan,  näin  Leninin   käsivarren ja  KGB:n talon, Bolshoi  domin, jonka kellareista näki Siperiaan asti.   Sen talon  kautta  kulki monen  inkerinsuomalaisen tie  Siperiaan.    

4 kommenttia:

jussilainen kirjoitti...

Katsos Lenin-setä kulta
kuinka takapuolen laita lie?

Ripsa kirjoitti...

Uutisissa uutisten lukija oli aivan vakava. Oikeastaan vähän niin että oli iso sabotaashi Suomen asemalla.

Suomalaiset tietysti riemastuivat kun piti olla juuri meidän Pietarin asemalla.

Onkohan, Anita, Inkerin historiaa kirjoitettu koskaan? Siis asutuksen, paikkakuntien, jne. Sehän on jatkunut, suomalaisten asutus siellä muistaakseni kuningatar Kristiinan ajoista asti.

Nimihän on peräisin sanasta Ingermansland, ei-kenenkään maa.

Anita Konkka kirjoitti...

Inkerin historia on kirjoitettu moneen kertaan. Wikipediasta löytyy lähteitä, katso:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Inkeri

Inkerin nimi ei tule ruotsinkielestä, vaan todennäköisesti Inkerinmaalla olevasta Inkere- nimisestä joesta ja paikkakunnasta. Sitä en tiedä mistä joen ja paikkakunnan nimi on peräisin.

Meripilvi kirjoitti...

Ai että mikä tämä on vai? No en olisi arvannut.