lauantaina, huhtikuuta 04, 2009

Linnut


Lokit tulivat eilen.  Tuntui kuin ilma  olisi  avartunut, kun ne  kailottivat rannalla.  Minulle  lokkien tulo on aina merkinnyt  kevään tuloa,  merenrantakaupungissa kun olen elänyt lapsuuteni, nuoruuteni,   aikuisuuteni.    Heittelin  niille  leivänpalasia, että  saisin  niistä lähikuvan. Vaikeata  oli.    Vanha  mies   ärisi ohimennessään, että  tartteeko niitä  ruokkia. Miksi vanhat miehet ovat niin ärtyisiä täällä Aurinkorannalla?

Tänään tarttui radiosta korvaani  mustalaisromanssi, nuori mies lauloi:  " Ylhäällä lokki niin uljaana liitää, se nuoruuden innolla kauaksi kiitää ja aurinko sen  siipiä  hopeoi."   Romanssi päättyy  pessimistisesti, tulee mies,   ampuu lokin ja  laulu päättyy sanoihin:  " Toiveista jäljellä vain pettymys on."

 Yhtä  kurjasti käy  lokille   Tshehovin  näytelmässä  Lokki.    Vanha  kyyninen kirjailija saa aiheen pieneen kertomukseen: " järven rannalla  asuu nuori tyttö, joka rakastaa järveä kuin lokki ja on  onnellinen ja vapaa kuin lokki. Mutta  sitten tuli sattumalta mies, näki ja joutessaan huvikseen tuhosi  hänet kuten  tuon lokin." ( suom. Jalo Kalima).


En  tiedä onko   näistä linnuista tehty  lauluja ja näytelmiä. Eivät  tulleet  niin lähelle rantaa , että olisin  saanut niistä  kunnon kuvan.   Jos  joku  tunnistaa  mitä lintuja   ovat, niin kertokaa se minulle.
  


4 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Pörröpää on tukkasotka. Olen aina identifioitunut juuri tuohon lintuun. Ja ilmeisestä syystä.

Mustapäät voisivat olla telkkiä, mutta mielestäni telkällä on mustaa enemmän myös selässä.

anitak kirjoitti...

Pörröpää voisi olla tukkakoskelo värien puolesta. Tukkasotka on tummempi väreiltään kuvissa, joita katsoin äsken netistä. Telkät taas ovat muodoltaan enemmän sorsamaisia kuin ne kaksi jotka näin Aurinkolahdella.

Kristian kirjoitti...

Aikanaan uudisanoja keksiessäni vanhat ärtyisät ukot saivat nimekseen pihnikääkkä :) En voi väittää rakastavani lokkeja, sillä niistä on tullut uskomattoman röyhkeitä. Vikaa saattaa tietysti olla kaupunki- ja jätekulttuurissakin.

Anita Konkka kirjoitti...

Tein lisää kuvahakuja. Näyttäisi vähän siltä että kuvassa on kaksi isokoskelo-urosta ja yksi naaras, se pörröpää.