torstaina, huhtikuuta 23, 2009

Kaikki ovat lähteneetAutio talo Aurinkolahdessa

César Vallejo kirjoitti: " Talossa ei  asu enää ketään - sanot minulle - kaikki ovat lähteneet. Sali, makuuhuone ja sisäpiha ammottavat tyhjillään. Ketään ei ole jäljellä, sillä kaikki ovat lähteneet."

"Ja minä sanon sinulle: Kun joku lähtee joku jää. Piste jonka kautta joku ihminen on kulkenut ei enää ole yksin. Inhimmilliseltä kannalta yksin on ainoastaan paikka jonka kautta ainutkaan  ihminen ei ole kulkenut" (Inhimmillisiä runoja. Suom. Pentti Saaritsa)


César Vallejo jatkaa: " Todellisuudessa kaikki ovat lähteneet talosta, mutta totuus on että kaikki ovat jääneet. Eikä se mikä on  jäänyt ole heidän  muistonsa vaan he itse".

Vallejon  runo on yksi mielirunoistani.  Se  löytyy kokonaisuudessaan kokoelmasta  Kello  0.  Kun kävin  tänään kuvaamassa  autiotaloa, minusta tuntui   kuin joku  olisi katsonut minuaikkunasta, mutta ei siellä ollut kuin katosta  roikkuva lamppu.


Valokuvatorstain  129.  haaste on   autio  ( klikkaa kuvat isommiksi)

14 kommenttia:

Virve Vainiala kirjoitti...

On surullista, miten kaunis talo on jätetty autioksi. Täällähän pitäisi asua ihmisiä, jotka pitäisivät talosta huolta niin hyvin, ettei se pääsisi ikinä ränsistymään.

savisuti kirjoitti...

Surullista, kun tuollaiset hienot vanhat talot jätetään tyhjilleen. Runo on kaunis, kertoo totuuden siitä että tuokin talo on joskus elänyt. Toivottavasti joku kunnostaisi talon taas asuttavaksi.

a-kh kirjoitti...

Ensikatsomalta tuli mieleeni Vuosaaren kartano, mutta sehän on suojeltu. Onkohan työväenopistolaisten kesäpaikka vielä olemassa. Viihdyin hyvin tukikohta Kampelassa, jossa säilytin joskus venettä, mutta paikat taitavat olla perusteellisesti muuttuneet.

Anita Konkka kirjoitti...

Autiotalo on Villa Furumo, jonka Otto Donner (kirjailija ja tohtori) rakennutti vuonna 1905. 1960-luvulla talon osti Helsingin kaupunki. Se on asemakaavalla suojeltu. Viime keväänä kaupunki tarjosi Furumon myyntiin peruskorjausvelvollisuudella. En tiedä ostiko kukaan sen.

Työväenopistolaisten entinen kesäpaikka on olemassa, mutta nykyään sen omistaa jokin yritys, joka vuokraa sitä yksityistilaisuuksiin eikä rantaan pääse enää uimaan.

Myös Kampela ja venevalkama on edelleen olemassa. Kampela on siirtynyt lähemmäs rantaan. Uutelan kanava on tärvellyt maiseman, mutta Kampelasta saa yhtä hyvää lohisoppaa kuin ennenkin.

arleena kirjoitti...

Keltaisen talon rapistunutta, mutta niin kaunista autiutta.

Kristian kirjoitti...

Tämä on siis Aurinkolahdessa, ei Kallahdessa? Muistuttaa erehdyttävästi paikkaa jossa olin pippaloissa kauan kauan sitten, silloin ainakin kaupungin omistuksessa, erillinen saunarakennus.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kuvasta joka toisaalta kertoo hatarasta muististani. Mielessä on tienviittakin, jossa luki Villa Furumo. Enkä nyt saa taloa kartalle. Viime syksynä oli kiva kulkea entisessä pusikkometsäleessä (Iiluodontien päättyessä), joka nyt on täysin uudessa uskossa.

Keski-Suomessa asuva ex-vuosaarelainen

Markus Latva-aho kirjoitti...

Kuvat ja sanat yhdistyvät taidolla!

Kurjaksi taitaa tuonkin rakennuksen kohtalo mennä. Museoviraston määrittämät korjaukset ovat kalliita, harvalla on varaa noin isoa remonttia tehdä, mitä tuo vaatisi.

Anita Konkka kirjoitti...

Kartalla Villa Furumo on Leikosaarentien ja Solvikinkadun välissä olevalla Furumonkujalla. Sen löytää kun ajaa tai kävelee Leikosaarentietä pitkin Uutelaan päin ja kääntyy Gustav Pauligin tieltä alas meren suuntaan. Furumonkuja on vasemalla ja villa näkyy Gustav Pauligin tielle.

Usein noille isoille vanhoille puuhuviloille käy niin että ne palavat hämärissä olosuhteissa.

Kuulin tänään radiosta hauskan sanan "grogipalkonki." Tuo villan merenpuoleisella sivulla oleva veranta (kuvassa) on juuri sellainen grogipalkonki, jossa yläluokka on nautiskelut grogeja ynnä muita virvokkeita kesäiltoina.

Peregrina kirjoitti...

No nytkö se on tuossa kunnossa! Pahoin pelkään, että Helsinki käy telaketjuin sen yli samoin kuin Uutelan torpan tapauksessa. Entisen vuosaarelaisen sydämeen sattuu tuollainen.

jussilainen kirjoitti...

Taisi se Akseli Kallen Kallelan Tarvaspääkin olla parikymmentä vuotta kylmillään Leppävaarassa. Ja kuinka paljon kesämökkejä on tyhjillään suuren osan vuotta järvien rannoilla.

Unknown kirjoitti...

Furumo on pelastettu! Talo on myyty ja peruskorjattu. Olen yksi Furumon uusista asukkaista :)

Anita Konkka kirjoitti...

Hienoa että Furumossa on jälleen elämää!

Anonyymi kirjoitti...

kuinka surullista oli lukea, että villa furumo palaa :/
ja ihmishenki on menetetty.