torstaina, huhtikuuta 09, 2009

Hiljaisen viikon väri

Vanhauskoisten kappeli Kolkjan kylässä Peipsijärven  rannalla viime  pääsiäisenä ( klikkaa kuva isommaksi)


Kristinuskossa violetti on katumuksen ja myös parannuksen väri ja liturgioissa sitä käytetään paastonaikoina, esim. pääsiäisenä. Manlio Brusatin sanoo, että violetti merkitsee 'synnin tilassa olevan väliaikaista kuolemaa hänen odottaessaan kastetta ja vapauttavaa katumusta'. Katolisessa maailmassa violetti merkitsee kuolemaa ja ristiinnaulitsemista; katolilaisille violetista tuli paaston ja rukouksen väri sen jälkeen, kun he Nikaian kirkollikokouksen (300-luvulla jKr) jälkeen irrouttautuivat omaksi ryhmäkseen. Vanhoissa kuvissa, jotka esittävät Jeesuksen kärsimyksiä, hänen viittansa on violetti; maalauksissa violetti on ollut myös pyhimyksiä ympäröivän auran väri.

Valokuvatorstain   127. haaste  violetti.

7 kommenttia:

ursula kirjoitti...

Vaikuttavat, voimakaat värit ja mielenkiintoinen kertomus, kiitos!

savisuti kirjoitti...

Kauniita ikoneja ja violetti taitaa olla tuollakin vain pitkäperjantain väri, pääsiäisen riemua kuvataan kai valkoisella.

Rea kirjoitti...

Eiköhän pitkäperjantain väri lie musta?

Peipsin lähellä Setumaalla olin kymmenen vuotta sitten kävelemässä. Kartan mukaan yhden risteyksen liepeillä olisi pitänyt olla tsasouna, ei näkynyt. Kysyttiin läheiseltä perunamaan kyntäjiltä, missä tsasouna. Se oli pellon takana oleva lato, jossa hämärästi näkyi risti katolla. Eipä ollut kalleuksia jäljellä, joku ikoni mahtoi olla nurkassa ja käspaikka.

Anita Konkka kirjoitti...

Kävin vanhauskoisten kylässä pääsiäislauantaina. Heidän pääsiäisensä on myöhemmin kuin muiden ortodoksien pääsiäinen. Olin matkalla Narvaan ja viivyin kylässä vain vähän aikaa. Ikonien ympärillä on valkoiset liinat, ehkä sen merkiksi että pitkäperjantai on ohi, alttariliinat ovat vielä violetteja. En tiedä vaihtuvatko nekin valkoisiksi pääisiäisyönä.

Päivi Kannisto kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä!

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Violettia näkyvissä.

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Upea kuva, pääsiäisen ilosanomat välittyvät tästä kauniista kuvastasi.