torstaina, lokakuuta 06, 2011

Tomas Tranströmer sai kirjallisuuden Nobelin, vihdoinkin!

Ne jotka eivät osaa oleilla kuin julkisivuillaan
jotka eivät koskaan ole hajamielisiä
jotka eivät koskaan avaa väärää ovea ja näe häivähdystä
         Tunnistamattomasta -
kulje heidän ohitseen!


Katkelma runosta Kultapistäinen, joka on ilmestynyt  kokoelmassa  Eläville ja kuolleille  (Tammi 1990), suomentanut Brita Polttila.  Kokoelma sai  Pohjoismaiden  neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1990. 


Hienoa, että runous   palkittiin  Nobelilla tämä vuonna  - ja  että  voittaja  on  Tranströmer eikä Adonis.  Transtömerin runot eivät ole vaikealukuisia, ne ovat meditatiivisia.  Kannattaa lukea.   Koska  Eläville ja  kuolleille -kokoelmaa tuskin  löytyy muualta kuin hyvinvarustetuista kirjastoista, lainaan  tänne  yhden runon kokonaisuudessaan.


Madrigaali 


Sain  perinnöksi pimeän metsän  jossa harvoin käyn. Mutta kerran tulee päivä jolloin kuolleet ja elävät vaihtavat paikkaa. Silloin metsä alkaa liikkua. Me emme ole toivoa vailla. Raskaimmat rikokset jäävät selvittämättä huolimatta lukuisten poliisien  ponnistuksista. Samalla tavoin jossain meidän elämässämme on suuri  selvittämätön rakkaus. Sain perinnöksi pimeän metsän mutta tänään kuljen toisessa metsässä, valoisassa. Kaikki elävä mikä laulaa kiemurtaa ryömii ja huiskuttaa! On kevät ja ilma hyvin vahvaa- Suoritin tutkinnon unohduksen yliopistossa ja olen yhtä tyhjin käsin kuin paita pyykkinarulla.


Kuvassa  Taiteilijamäki Hietaniemen hautausmaalta.


PS. Voit vaihtaa blogin  vanhaan näkymään  tästä linkistä.

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Lukenut olen, yhtään kirjaa ei näy olevan hyllyssä.

Kuuntelin radiosta sekä kirjailijan omaa ääntä että hänen runojensa suomalaisia versioita.

Onko tässä välillä Derek Walcottin ohessa joku muu runoilija saanut palkintoa?

P.s. Pidän vanhasta sivustasi enemmän siitä yksinkertaisesta syystä että sivupalkkisi on niin täynnä herkullisia linkkejä! Sinulla on kyky löytää hyviä saitteja. Omani on varmaan vähän aneeminen...

Anita Konkka kirjoitti...

Pääset vanhaan bloginäkymään klikkaamalla linkkiä, joka on blokirjoituksen lopussa. Toisinaan se näkymä latautuu hitaasti, vaikka kevensinkin sitä. Lupaan laittaa jokaisen jutun loppuun linkin vanhaan näkymään (sinua varten) Pääsen sieltä itsekin katsomaan mitkä blogit ovat päivittyneeet, ettei tarvitse aina mennä Googlen syöteenlukijaan tarkastamaan päivittyneitä blogeja.

Oiskohan Wislawa Szymborska saanut Walcottin jälkeen Nobelin, en muista minä vuonna. Se selviäisi helposti Wikipediasta., jossa voittajat on luetteloitu.