torstaina, lokakuuta 20, 2011

Kadonneita sivuja metsästämässä

Netistä ei mikään katoa, ei  milloinkaan, eivät edes ne  kirjoitukset, jotka on omakätisesti poistanut.  Niin   sanotaan.  Eri  asia   on, miten sieltä  löytää hukassa olevat   sivut.  En usko, että kukaan  työnantaja rupeaa  kaivamaan  esiin  vuosia sitten kirjoitettuja juttuja, niin  paljon aikaa ja vaivaa  kuluu   etsimiseen.

Parisen vuotta sitten Yahoo lakkasi  ylläpitämästä  Geocities-palvelinta, jossa  minulla oli englanninkieliset kotisivut. Niistä oli hyötyä, koska ne sisälsivät    käännösotteita kirjoistani. Ne katosivat netistä kuin Kankkulan kaivoon ja minua  harmitti vietävästi, etten   pelastanut niitä ajoissa.  Sivuilla  oli  mm. The Clown,  jonka  Aleksandar Hemon  löysi   antologiaansa Best European Fiction  2011,   (jota olen mainostanut Kirjailijan päiväkirjassa  jokin  päivä sitten). Hemon ei löytänyt tekstiä sattumalta,  vaan Dalkey Archive Pressin väki  tiesi mistä tekstejä löytyisi, koska olin "heidän kirjailijansa."

Luulin, että   ne  sivut ovat  iäksi kadonneet, mutta  viime viikolla  kun  Googlasin omaa nimeäni, löysin sattumalta  kadonneen  Publications - sivun ja  sitä kautta  osasin mennä    uudelle Geocities-sivustolle, jonka arkistosta  löytyivät  muutkin sivuni.  Perustin  Googlen sivustoille  englanninkielisen kotisivun ja siirsin   sivut sinne.

Tiedoksi Bloggerin  bloginpitäjille

Viime maanantaina  Blogger ilmoitti  Buzzissa, että  hallintapaneelin  käyttöjärjestelmä  päiviteään  uuteen asuun  kahden viikon kuluttua. Se koskee kaikkia  blogeja.  Ettei muutos tulisi täytenä  yllätyksenä, kannattaa kokeilla  uutta systeemiä jo nyt.  Vanhaan systeemiin voi palata vielä jonkin aikaa ennen kuin Blogger  siirtyy lopullisesti  uuteen käyttöjärjestelmään.

Olen  harjoitellut  uuden systeemin käyttöä.  Eniten minua  ihmetyttävät  Bloggerin tilastot. Pitävätkö  ne ollenkaan paikkansa ?  Tilaston mukaan katsojia  oli käynyt blogissa eilisen päivän aikana  670.  Maakohtaisen tilaston mukaan  Yhdysvalloista oli 470 katsojaa, Suomesta 297 ja muista maista  33,  yhteensä 800 katsojaa.  Tekstikohtaisen tilaston mukaan suvuja oli katseltu 102 kertaa.    Epäilen suuresti, että  tilastot valehtelevat.   Yhdysvalloista  tulee enemmän katsojia kuin Suomesta!  Sama juttu melkein joka päivä.

Olen muuttanut sivun näkymää, niin että  se avautuu Classical näkymänä, jossa  juttu   näkyy kokonaisuudessaan. Ei tarvitse  klikkailla otsikkoa erikseen.  Yläpalkista  löytyvät näkymät: Flipcard. Mosaic, Snapshot. Magazine, Sidebar ja Timeslide -näkymät, joista blogin lukija voi klikkaamalla valita   näkymän.  Magazine ja Timeslide näkymässä voi lukea vanhoja blogitekstejä otsikkoa klikkaamalla. Flipcard, Mosaic ja Snapshot ovat kuvanäkymiä.  Kuvia klikkamalla saa tekstin esiin.

Vanhaan   blogimalliin voi  palata klikkaamalla  http://akonkka.blogspot.com/?v=0  Minkä tahansa uudenmallisen blogin  url-osoitteen perään voi lisästä tämän koodin  /?v=0  ( ilman välilyöntejä) niin  se muuttuu vanhanmalliseksi.  Vanhassa  mallissa  blogirulla toimii kuten ennenkin. Siitä näkee mitkä blogit milloinkin ovat päivittyneet.
11 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Joo, katoamisia tapahtuu siellä ja täällä. En pidä tämmöisistä muutoksista, jotka sitten yhtäkkiä vain tulevat.

Ja kun kones on vanha, niin mahtaako toimiakaan? Tähän uuteen kommenttilootaan tekstin laittaminen on tuurihommaa. Joskus ne ilmestyvät, joskus eivät. Outo juttu.

En tarkoita sitä, että joku suomalainen palveluntarjoaja olisi sen parempi. Että kyselisi mitä ihmiset tykkäävät.

Ripsa kirjoitti...

Hups, nyt kommentti julkaistui.

Anita Konkka kirjoitti...

Bloggerin muutokset eivät tule yhtäkkiä. Niistä on ilmoiteltu Blogger Buzzin sivulla pitkin kesää. Elokuusta alken on ollut mahdollisuus kokeilla hallintapaneelin uutta käyttöjärjestelmää. Kyllä se toimii vanhassakin koneessa.

Jos halaut lukea blogiani vanhassa näkymässä, jossa blogiluettelo päivittyy niin kuin ennenkin, klikkaa url-osoitetta akonkka.blogspot.com/?v=0. Kun blogi avautuu, lisää se kirjanmerkkeihin tai mieluummin vedä osoite selaimen kirjanmerkkipalkkiin (joka on osoitepalkin alapuolela Chromessa, ehkä Safarissakin). Pääset sitä klikkaamalla vanhaan näkymään suoraan eikä sinun tarvitse katsella dynaamista näkymää.

Muuten, olen sitä mieltä että muutokset ovat hyvää aivovoimistelua. Blogger Buzzin palauteosastossa, eräs käyttäjä kertoi, ettei hänen vanha äitinsä tiedä miten lukea hänen blogiaan sen jälkeen kun hän siirtyi käyttämään dynaamista näkymää. Siksi hän siirtyi takaisin entiseen näkymään.

Ripsa kirjoitti...

Anita,
joo, mäkin olen jonkun vanha äiti. Mutta en nyt sentäs sinun niin että pitääkö mun nyt mennä katsomaan jotain halavatun Buzz-juttuakin vielä?

Tarkoittaa siis sitä että ensi viikolla tai jotain kaikkien jutut vaihtuvat tällaisiksi?

Anita Konkka kirjoitti...

Ei jutut muutu, vaan hallintapaneeli - se missä kirjoitat uuden jutun ja lähetät sen. Eikä se muuut vielä ensi viikolla, vaan seuraavalla. Ja muutoksen jälkeen voit käyttää vielä jonkin aikaa vanhaa hallintapaneelin käyttöjärjelmää. Sinulla voi olla englanninkielinen hallintapaneeli. Mene nyt ihmeessä sinne Buzziin katsomaan ohjeita. Sen linkki on postauksessa.

Hirlii kirjoitti...

On tämä hankalaa. Kokeilenpa kuinka mulle käy. Näin kyllä pääsee äideistä eroon...

Anita Konkka kirjoitti...

Olen jatkanut Bloggerin tilastojen tutkimista. Ne ovat toldella omituisia. Jollakin tekstillä saattaa olla nolla lukijaa ja kuitenkin samaa tekstiä on kommentoinut 13 lukijaa.

Marjattah kirjoitti...

Samoin olen ällistellyt tilastoja. Silloin tällöin näkyy samalla hetkellä parisataa vierailijaa. - Perustin 15. tätä kuuta uuden blogin. Ja se on näköjään viime kuussa saanut 166 katsojaa :)

Samaa mieltä kanssasi suhtautumisesta uudistuksiin. Itse aloitin nettijulkaisemisen silloin, kun koodaustaito oli edellytyksenä. HTML-kieltä saikin opiskella tosissaan, puhumattakaan CSS-tekniikasta. Nyt kun julkaiseminen on tehty näin helpoksi, kuuluu kaikkialta marinaa milloin konsteja uudistetaan :)

Mielistyin heti uuteen käyttöliittymään. Vaikka tilastopalvelu on osittain vaiheessa...

Anita Konkka kirjoitti...

Kävin 90-luvun lopussa HTML-kurssin kesäyliopistossa. Kurssista oli hyötyä, kun väsäsin ensimmäisiä kotisivuja ( englanniksi siihen aikaan, kun nettitutut olivat englanninkielisiä). CSS-koodausta en ole koskaan opetellut. Ja HTML-koodauksenkin olen unohtanut.

maalainen kirjoitti...

Olipa kiinnostavaa tuo kävijälukujen nousu ja USA-painotteisuus. Olen myös ajatellut, että jossakin on virhe.
Uudessa systeemissä on puolensa, siinä voi valita useitakin näklymiä, jotka ovat toinen toistaan houkuttavampia. Graafisuus ja kuvallisuus on plussaa. Toisaalta widgetit ja kronologinen arkisto siinä katoavat.

Anita Konkka kirjoitti...

Minä epäilen, että noissa Bloggerin tilastoissa on paljon ilmaa. Saavat mainostajia, kun tilastot osoittavat korkeita kävijämääriä. Ei Blogger ilmaiseksi näin isoa hommaa vedä.

Sen jälkeen kun siirryin dynaamiseen näkymään päivittäiset kävijämäärät nousivat seitsemäänsataan. Ne ne olivat ennen olleet alle sadan. Ja sitten tuli ensimmäinen yhteistyötarjous, yksi amerikkalainen vaatetussaitti, ehdotti, että jos kirjoittaisin heidän tuotteistaan blogissani, saisin 10-500 dollarin arvoisen kupongin kävijämäärästä riippuen. Ei minua kiinnosta mainostaa heidänm kuteitaan blogissani. Saa nähdä millaisia tarjouksia vielä tulee.

Minuakin vähän harmittaa widgetien katoaminen dynaamisessa näkymässä. Mutta ne taitavat kiinnostaa vain harvoja lukijoita, ja ainahan ne saa esiin lisäämällä url:n jälkeen /?v=0