Netistä ei mikään katoa, ei milloinkaan, eivät edes ne kirjoitukset, jotka on omakätisesti poistanut. Niin sanotaan. Eri asia on, miten sieltä löytää hukassa olevat sivut. En usko, että kukaan työnantaja rupeaa kaivamaan esiin vuosia sitten kirjoitettuja juttuja, niin paljon aikaa ja vaivaa kuluu etsimiseen.
Parisen vuotta sitten Yahoo lakkasi ylläpitämästä Geocities-palvelinta, jossa minulla oli englanninkieliset kotisivut. Niistä oli hyötyä, koska ne sisälsivät käännösotteita kirjoistani. Ne katosivat netistä kuin Kankkulan kaivoon ja minua harmitti vietävästi, etten pelastanut niitä ajoissa. Sivuilla oli mm. The Clown, jonka Aleksandar Hemon löysi antologiaansa Best European Fiction 2011, (jota olen mainostanut Kirjailijan päiväkirjassa jokin päivä sitten). Hemon ei löytänyt tekstiä sattumalta, vaan Dalkey Archive Pressin väki tiesi mistä tekstejä löytyisi, koska olin "heidän kirjailijansa."
Luulin, että ne sivut ovat iäksi kadonneet, mutta viime viikolla kun Googlasin omaa nimeäni, löysin sattumalta kadonneen Publications - sivun ja sitä kautta osasin mennä uudelle Geocities-sivustolle, jonka arkistosta löytyivät muutkin sivuni. Perustin Googlen sivustoille englanninkielisen kotisivun ja siirsin sivut sinne.
Tiedoksi Bloggerin bloginpitäjille
Viime maanantaina Blogger ilmoitti Buzzissa, että hallintapaneelin käyttöjärjestelmä päiviteään uuteen asuun kahden viikon kuluttua. Se koskee kaikkia blogeja. Ettei muutos tulisi täytenä yllätyksenä, kannattaa kokeilla uutta systeemiä jo nyt. Vanhaan systeemiin voi palata vielä jonkin aikaa ennen kuin Blogger siirtyy lopullisesti uuteen käyttöjärjestelmään.
Olen harjoitellut uuden systeemin käyttöä. Eniten minua ihmetyttävät Bloggerin tilastot. Pitävätkö ne ollenkaan paikkansa ? Tilaston mukaan katsojia oli käynyt blogissa eilisen päivän aikana 670. Maakohtaisen tilaston mukaan Yhdysvalloista oli 470 katsojaa, Suomesta 297 ja muista maista 33, yhteensä 800 katsojaa. Tekstikohtaisen tilaston mukaan suvuja oli katseltu 102 kertaa. Epäilen suuresti, että tilastot valehtelevat. Yhdysvalloista tulee enemmän katsojia kuin Suomesta! Sama juttu melkein joka päivä.
Olen muuttanut sivun näkymää, niin että se avautuu Classical näkymänä, jossa juttu näkyy kokonaisuudessaan. Ei tarvitse klikkailla otsikkoa erikseen. Yläpalkista löytyvät näkymät: Flipcard. Mosaic, Snapshot. Magazine, Sidebar ja Timeslide -näkymät, joista blogin lukija voi klikkaamalla valita näkymän. Magazine ja Timeslide näkymässä voi lukea vanhoja blogitekstejä otsikkoa klikkaamalla. Flipcard, Mosaic ja Snapshot ovat kuvanäkymiä. Kuvia klikkamalla saa tekstin esiin.
Vanhaan blogimalliin voi palata klikkaamalla http://akonkka.blogspot.com/?v=0 Minkä tahansa uudenmallisen blogin url-osoitteen perään voi lisästä tämän koodin /?v=0 ( ilman välilyöntejä) niin se muuttuu vanhanmalliseksi. Vanhassa mallissa blogirulla toimii kuten ennenkin. Siitä näkee mitkä blogit milloinkin ovat päivittyneet.
11 kommenttia:
Joo, katoamisia tapahtuu siellä ja täällä. En pidä tämmöisistä muutoksista, jotka sitten yhtäkkiä vain tulevat.
Ja kun kones on vanha, niin mahtaako toimiakaan? Tähän uuteen kommenttilootaan tekstin laittaminen on tuurihommaa. Joskus ne ilmestyvät, joskus eivät. Outo juttu.
En tarkoita sitä, että joku suomalainen palveluntarjoaja olisi sen parempi. Että kyselisi mitä ihmiset tykkäävät.
Hups, nyt kommentti julkaistui.
Bloggerin muutokset eivät tule yhtäkkiä. Niistä on ilmoiteltu Blogger Buzzin sivulla pitkin kesää. Elokuusta alken on ollut mahdollisuus kokeilla hallintapaneelin uutta käyttöjärjestelmää. Kyllä se toimii vanhassakin koneessa.
Jos halaut lukea blogiani vanhassa näkymässä, jossa blogiluettelo päivittyy niin kuin ennenkin, klikkaa url-osoitetta akonkka.blogspot.com/?v=0. Kun blogi avautuu, lisää se kirjanmerkkeihin tai mieluummin vedä osoite selaimen kirjanmerkkipalkkiin (joka on osoitepalkin alapuolela Chromessa, ehkä Safarissakin). Pääset sitä klikkaamalla vanhaan näkymään suoraan eikä sinun tarvitse katsella dynaamista näkymää.
Muuten, olen sitä mieltä että muutokset ovat hyvää aivovoimistelua. Blogger Buzzin palauteosastossa, eräs käyttäjä kertoi, ettei hänen vanha äitinsä tiedä miten lukea hänen blogiaan sen jälkeen kun hän siirtyi käyttämään dynaamista näkymää. Siksi hän siirtyi takaisin entiseen näkymään.
Anita,
joo, mäkin olen jonkun vanha äiti. Mutta en nyt sentäs sinun niin että pitääkö mun nyt mennä katsomaan jotain halavatun Buzz-juttuakin vielä?
Tarkoittaa siis sitä että ensi viikolla tai jotain kaikkien jutut vaihtuvat tällaisiksi?
Ei jutut muutu, vaan hallintapaneeli - se missä kirjoitat uuden jutun ja lähetät sen. Eikä se muuut vielä ensi viikolla, vaan seuraavalla. Ja muutoksen jälkeen voit käyttää vielä jonkin aikaa vanhaa hallintapaneelin käyttöjärjelmää. Sinulla voi olla englanninkielinen hallintapaneeli. Mene nyt ihmeessä sinne Buzziin katsomaan ohjeita. Sen linkki on postauksessa.
On tämä hankalaa. Kokeilenpa kuinka mulle käy. Näin kyllä pääsee äideistä eroon...
Olen jatkanut Bloggerin tilastojen tutkimista. Ne ovat toldella omituisia. Jollakin tekstillä saattaa olla nolla lukijaa ja kuitenkin samaa tekstiä on kommentoinut 13 lukijaa.
Samoin olen ällistellyt tilastoja. Silloin tällöin näkyy samalla hetkellä parisataa vierailijaa. - Perustin 15. tätä kuuta uuden blogin. Ja se on näköjään viime kuussa saanut 166 katsojaa :)
Samaa mieltä kanssasi suhtautumisesta uudistuksiin. Itse aloitin nettijulkaisemisen silloin, kun koodaustaito oli edellytyksenä. HTML-kieltä saikin opiskella tosissaan, puhumattakaan CSS-tekniikasta. Nyt kun julkaiseminen on tehty näin helpoksi, kuuluu kaikkialta marinaa milloin konsteja uudistetaan :)
Mielistyin heti uuteen käyttöliittymään. Vaikka tilastopalvelu on osittain vaiheessa...
Kävin 90-luvun lopussa HTML-kurssin kesäyliopistossa. Kurssista oli hyötyä, kun väsäsin ensimmäisiä kotisivuja ( englanniksi siihen aikaan, kun nettitutut olivat englanninkielisiä). CSS-koodausta en ole koskaan opetellut. Ja HTML-koodauksenkin olen unohtanut.
Olipa kiinnostavaa tuo kävijälukujen nousu ja USA-painotteisuus. Olen myös ajatellut, että jossakin on virhe.
Uudessa systeemissä on puolensa, siinä voi valita useitakin näklymiä, jotka ovat toinen toistaan houkuttavampia. Graafisuus ja kuvallisuus on plussaa. Toisaalta widgetit ja kronologinen arkisto siinä katoavat.
Minä epäilen, että noissa Bloggerin tilastoissa on paljon ilmaa. Saavat mainostajia, kun tilastot osoittavat korkeita kävijämääriä. Ei Blogger ilmaiseksi näin isoa hommaa vedä.
Sen jälkeen kun siirryin dynaamiseen näkymään päivittäiset kävijämäärät nousivat seitsemäänsataan. Ne ne olivat ennen olleet alle sadan. Ja sitten tuli ensimmäinen yhteistyötarjous, yksi amerikkalainen vaatetussaitti, ehdotti, että jos kirjoittaisin heidän tuotteistaan blogissani, saisin 10-500 dollarin arvoisen kupongin kävijämäärästä riippuen. Ei minua kiinnosta mainostaa heidänm kuteitaan blogissani. Saa nähdä millaisia tarjouksia vielä tulee.
Minuakin vähän harmittaa widgetien katoaminen dynaamisessa näkymässä. Mutta ne taitavat kiinnostaa vain harvoja lukijoita, ja ainahan ne saa esiin lisäämällä url:n jälkeen /?v=0
Lähetä kommentti