perjantaina, marraskuuta 06, 2009

Marraskuun aamuNäkymä parvekkeelta torstaiaamuna. 

 Edellisen  postauksen hehkeä koivu on  menettänyt  hehkeytensä.   Mereltä  puskee  kolakka  tuuli  ja  räntälumi  lentää   vaakasuorassa  päin  naamaa,  näitä  merenranta-asumisen   talvisia riemuja,  joita ei asuntoilmoituksissa mainita. 


"Marraskuussa sielu käpertyy ihmisessä ja nukkuu talven painajaisunia nähden, sillä aikaa iloton ruumis tekee minkä voi lyhyitten harmaitten päivien aikaan. Mutta ajattele, että huhtikuun  alkupuolella joku löytä'' ensimmäisen  sinivuokon.Eikö se ole ihmeellistä?" kirjoitti Helvi Juvonen  Pikku Karhun talviunissa.  Talviunet  sisältyvät  Juvosen  Koottujen  teosten kokoelmaan Aukea ei koskaan  metsään ovi, joka  ilmestyi  tänä syksynä.     Runot ovat  minulle  tuttuja lukiovuosilta, jolloin rakastin  niitä ylitse muiden (so. Eeva-Liisa Mannerin ja Paavo Haavikon ).   Se rakkaus ole   kuihtunut vieläkään,    Juvosen  runot  ovat  harmaan marraskuun ilo.  Jos  suinkin ehdin, palaan   kokoelmaan   myöhemmin.

5 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Samaan aikaan tuli lumi täällä. Sitä sataa edelleen. Talvikengät oli jalassa kun menin kauppaan.

Korjaaja tuli panemaan parvekkeen oveen ja neljään ikkunaan uudet tiivisteet. Lämpöä on nyt 20 astetta, ei tuule. Sisällä.

Kurkku on kipeä. Tätä kesti vähän liian kauan ja liian kylmää. Mutta huomenna on arkistomme leffana Wizard of Oz, jota en ole jostain syystä koskaan nähnyt. Vuodelta 1937.

arle kirjoitti...

Lumen tulo on mullakin aiheena blogissa..ja kirjat. Lukioaikoijen runoilijoista oli suosikkini myöskin Juvonen ja lisäksi luin Meriluotoa ja Södergrania. Ja mielellään niihin vieläkin palaa, kestävät aikaa.

a-kh kirjoitti...

Anita

Olen seisoksinut tuossa puiston kulmassa ja tuuminut, että sinulla on aika mukava näköala. Alue on muuttunut minulle kerrassaan tuntemattomaksi. Niillä kulmilla taitaa olla paljon "pakolaisia", kuten täällä Lepuskissakin.

Anita Konkka kirjoitti...

Tällä kulmalla on niin kalliit asunnot, ettei pakolaisia paljon ole, paitsi kesällä uimarannalla.
Vähän matkan päähän kanavan rantaan kaavaillaan vuokrataloa, kulman asukkaat vastustavat sitä ankarasti, sinnehän saattaisi päästä asumaan joku pakolainenkin.

Norppa kirjoitti...

Helvi Juvonen, uusi tuttavuus. kiits vinkistä!