tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Tietokone- ynnä muita harmeja

(klik)
Taiteilijatalon siat. Eivät liity alla olevaan juttuun.

Edellinen juttu on päivätty lauantaina, mutta kirjoitin sen loppuun vasta tänään, tiistai-iltana. Tuli taas harmeja uuden tietokoneen kanssa. Pahuksen Vista, pahuksen HP! Kun tulee ongelmatilanne HP alkaa "puhua" tanskaa. Koneen mukana tullut Nortonin ilmainen virustutka ja palomuurisuoja piti päivittää viikonloppuna maksulliseksi versioksi. Latasin sen netistä ja kaikki sujui vallan mainiosti , Norton toimi. Siirsin digikuvat ja tiedostot maksullisen version varmuusvarastoon, mutta en tehnyt varmuuskopiota Nortonista, ja sekös nyt harmittaa.

Seuraavana aamuna tein lähiverkkoa vanhan ja uuden tietokoneen välille. Jotta asetukset tulisivat voimaan, tietokoneet piti sulkea, minkä jälkeen tietokoneet käynnistyivät, mutta uuden Vista-koneen ruutu pysyi mustana. Suljin koneen ja käynnistin sen uudelleen. Kone oli vaihtanut kielen tanskaksi ja se rupesi raksuttamaan jotain korjausohjelmaa, joka palautti koneen ennen häiriötä olleeseen tilanteeseen. Korjauksen mukana katosi maksettu Norton. Äkkiä etsimään netistä Symantecin kotisivua. Sieltä löytyi tietoa miten ohjelma ladataan uudelleen. Lataus onnistui, mutta ei asentaminen. Yritin monta kertaa ja aina tuli sama ilmoitus: "Kommunikaatiohäiriö."

Nortonilla on chattipalvelu, josta voi kysellä neuvoa englanniksi. Joku Per antoi url-osoitteen josta ohjelman voi ladata uudelleen. Mutta ohjelma oli yhteensopimaton Vistan kanssa. En ole ottanut uudelleen yhteyttä Periin. Kirjoitin Symantecin tukeen suomenkielisen selostuksen ongelmasta, sieltä tuli automaatin vastaus, että asiani otetaan käsittelyyn 72 tunnin sisällä. Ne tunnit eivät ole vielä kuluneet umpeen. Puhelintukeakin saisi, mutta se maksaa lähes 10 euroa ja arvioitu odotusaika ennen kuin puheluun vastataan, on 30 minuuttia. Sekin maksaa.

Tarinan opetus: Älkää ladatko maksullista Nortonia netistä, tai jos lataatte, niin polttakaa ohjelma heti rompulle. Toinen opetus: Älkää ostako Vistaa , koska mikään ei ole sen kanssa yhteensopiva. Onhan se nätti ja sillä on hyvä katsella dvd-leffoja, mutta kun sen kanssa tulee ongelmia, niitä ei pysty korjaamaan tavallisella tietokonejärjellä.

Ne muut harmit:
1) Juhannuksena alkoi kulmahammasta jomottaa hiljalleen. Särky paheni ja juhannuksen jälkeisenä tiistaina oli pakko mennä terveysaseman hammashoitolaan. Jouduin penisilliinikuurille. Huonoa vointia ja jomotusta kesti kuusi päivää.

2)Keittiökaapin hylly romahti. Kaikki syvät lautaset, jälkiruoka-astiat, tarjoiluvadit , kulhot, kipot ja asetit, joita hyllyllä oli, särkyivät. Kuin ihmeen kaupalla yksi lapsuudenkodista peräisin oleva sillivati säilyi ehjänä.

3)Polkupyörän kumi puhkesi, kun ajoin särkyneen kaljapullon yli. Yritin väistää mutta liian myöhään. Entiseen aikaan paikkasin kumit itse, mutta nyt olen tullut niin laiskaksi ja vanhaksi, että vien pyörän korjaamoon. Kumin vaihtaminen maksoi 15 euroa ja kesti 15 minuuttia. Sillä aikaa katselin roskisdyykkaria. Se oli orava. Harmitti että ei ollut kameraa mukana. Täälläpäin ovat oravat alkaneet dyykata roskiksia.

Kaikki kurjuudet saman viikon sisällä. Ei kaksi ilman kolmatta, sanotaan. Mutta tuli neljäskin, se saamarin Vista-koneen kaatuminen.-

3 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Huh! Onpa Sinulla ollut ongelmia. Olen myös kamppaillut viime päivinä tietokoneen kanssa. Emme varmaankaan sietäisi miltään muulta laitteelta niin paljon vaivaa. Onko tietokone vielä primitiivisessä vaiheessa (vrt autot 1900-luvun alussa) - vai olemmeko me käyttäjät niin alkeellisia, ettemme pärjää sen kanssa paremmin? Mutta eiväthän kaikki ihmiset voi olla tietotekniikan asiantuntijoita.

anitak kirjoitti...

Tietokoneohjelmat ovat muuttuneet niin monimutkaisiksi, että en enää ymmärrä niiden enkä varsinkaan tämän uuden Vistan toimintaa. Sen pitäisi olla käyttäjäystävällinen, ja onhan se, mutta kun jotain menee vikaan, tarvitaan asiantuntija-apua, eivätkä asiantuntijatkaan aina osaa neuvoa.

Tero kirjoitti...

Itse vaihdoin mainitun kaltaisia ongelmia peläten suosiolla Linuxiin, johon verrattuna Vista ei mitään uutta hyvää tarjoakaan. Omat ongelmansa tietysti on siinäkin, mutta kun uuteen järjestelmään tottui, ei sitä enää Windowsin rahastuskampanjoihin halua vaihtaa.

Softat muuttuvat ties mistä lisenssisyistä aivan mahdottomiksi ja ongelmatilanteista selviää vain rahalla, jos silläkään.

Applella näyttää olevan muuten erinomainen tuki. Seurasin vierestä kun työkaveri aikoinaan soitti ensimmäistä kertaa tukeen. Puhelu katkesi jostakin syystä kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla tuesta soitettiin takaisin. Sitä sanoisin jo hyväksi asiakaspalveluksi.