sunnuntaina, kesäkuuta 18, 2006

Harrastuksia


Tällaisen graffitin bongasin tänään Vuosaaren metroradan vierestä. Sen täytyy olla aivan tuore, koska en ole sitä aikaisemmin huomannut, vaikka pyöräilen joka päivä radanvartta viljelyspalstalle ja takaisin. Minun silmääni ja mieltäni ilahduttavat nämä nimettömät graffititaiteilijat, jotka pyyteettömästi, ilman taloudellista hyötyä, maalaavat ankeita betoniseiniä eläviksi. Se on kallis harrastus, spraymaalit maksavat ja sakot ovat hirmuiset, jos joutuu kiinni. Silti yllytän heitä jatkamaan. Saankohan minä nyt sakot, kun yllytän julkisesti rikokseen. En pystyisi maksamaan sakkoja, ei ole rahaa eikä ulosmitattavaa, paitsi muutama taulu. En tiedä millainen käytäntö nykyään on. Entiseen aikaan joutui vankilaan, jos ei pystynyt maksamaan sakkoja. Olen käynyt vankilassa kerran – nuorena esikoiskirjailijana Sörkassa. Tarkoitus oli puhua kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta, mutta puhe kääntyi erotiikkaan ja yksinäisyyteen. Muistan, että minua hämmästytti, kun vankilassa olikin valoisaa, vaaleita seiniä ja huonekasveja ikkunoilla. Minun mielikuvani vankilasta olivat synkempiä.

Mansikat kukkivat palstalla. Ne kukkivat viime vuonnakin, mutta yhtään mansikkaa en saanut. Taisivat mennä parempiin suihin tai nokkiin. Minun harrastukseni on palstaviljely, en ehdi enkä malta blogata iltaisin., ja päivällä on muuta kirjoittamista. Tuli mieleen että bloggaajat ovat yhtä altruistisia kuin graffitien tekijät. Tuottavat iloa lukijalle, eivätkä kirjoita rahan takia. (Huom. tämä ei ole ironiaa.)

Harrastuskirjoittaminen on paljon hauskempaa kuin kirjoittaminen ansaintamielessä. Olen miettinyt harrastuskirjoittamista viime viikonloppuna vetämäni proosapajan jälkeen. Siihen osallistuneet harrastajakirjoittajat olivat käyneet kirjoittajakursseja Orivedellä, Palmeniassa ja kansalais- ja työväenopistoissa. He olivat kirjoittajina koulutetumpia kuin minä, joka ei ole käynyt yhtään kurssia. He osasivat kirjoittaa ja hallitsivat novellin kirjoittamisentekniikan ja –teorian, joita minä en hallitse. Joka kerta kun aloitan uuden kirjan, olen epävarma enkä tiedä tuleeko hommasta yhtään mitään, usein ei tulekaan. Totesin että proosapajassa, että en pysty opettamaan teille mitään, pikemminkin te voisitte opettaa minua. Annoin heille harjoituksen, jolla voi etsiä ja avata omaa ääntään. Hyödyllinen harjoitus, tein sen itsekin ja huomasin että olen kuin käheä varis, oma ääni on hukassa. Mutta oppilaani suoriutuivat harjoituksesta erinomaisesti. Rupesin miettimään, että pitäisiköhän hakea Oriveden kirjoittajaopistoon, mutta luultavasti minua huolittaisi sinne - edes opettajaksi.

11 kommenttia:

A-K.H kirjoitti...

Taitavat olla bloggaajatkin rangaistavia töhrijöitä.

minh kirjoitti...

Minun on oikeasti hirmu vaikea ymmärtää sellaista maailmankuvaa että graffitintekijät olisivat rangaistavia töhrijöitä, vandaaleja jne. Ihmettelen, mistä sellainen ajatus tulee. Vai olenko vain niin ahdasmielinen omassa näkemyksessäni että ankeanharmaa betoniseinä on kuin tehty kaupunkitaitelijoille? Voiko graffitikielteisyyttä
perustella muuten kuin sillä että se on laitonta? Vai oletteko kuulleet estetiikkaan vetoavia vastalauseita graffitille(en puhu nyt tageista)?

-minh-

Kirsti kirjoitti...

Olen tehnyt saman huomion, harrastajakirjoittajat tietävät kirjoittamisesta paljon enemmän kuin minä, se välillä vähän pelottaa.

Tiedän erään kollegan joka haki eräälle kirjoituskurssille, eikä tullut valituksi. Oli hakijoiden taso ollut niin korkea kuulemma.

A-K.H kirjoitti...

En ole graffitikielteinen, mutta pääosa graffiteista edustaa mielestäni yleistä töhrintää. Osa siitä voi olla ajattelemattomuutta, mutta osa on silkkaa vandalismia. Jos et ole, "haarakiila", ennen kuullut estetiikkaan vetoavaa vastalausetta, niin täs on siulle yks sellane: graffitit ovat yleisesti ottaen rumia ja aggressiivisesti tehtyjä eikä niitä pidä yleisesti sallia kaupunkirakenteissa. Olen nähnyt luvan kanssa holella tehtyjä graffiteja, jotka on aika pian sotkettu tageilla ja päällemaalauksilla. Graffitit ovat sosiaalisia viestejä, joten spreijaajia ei saa autiolle saarelle pystytettyä betonielementtejä ruiskuttelemaan. Olen siis hyödyt ja haitat arvioiden kieltolinjalla oleva kalkkis, mutta toivon, ettei se haittaa blogiystävyyttä AK:n kanssa. En haasta riitaa ja kykenen ottamaan vstaan jyrkätkin vastalauseet, mutta nenääntinttaamista en hyväksy.

Obeesia kirjoitti...

Koulutus ei silti pitkälle auta. Vaikka kuinka osaisi säännöt, ei kirjoituksesta tule kiinnostavaa, jos sisältö on hukassa.

Koulutuksesta saattaa suorastaan olla haittaa kirjoittamisessa. Ainakin lukemisessa olen huomannut sen haittaavan. Luen tekstiä ja takerrun virheisiin niin, etten huomaa sisältöä.

Blogikäki kirjoitti...

Rikoksia ei ole tapahtunut palstallasikaan! Kasvi näyttää kovasti ukkomansikalta (Fragaria moschata). Laji on kaksikotinen eikä marjo, kun Suomessa sitä toista sukupuolta ei nykyisellään ole juuri ollenkaan.Kiva koristekasvi kuitenkin!

Anita Konkka kirjoitti...

Blogikäki,
kiitos tiedosta, se selvitti miksei mansikoita tule.

a-k-h, ei haittaa blogiystävyyttä vaikka oletkin eri mieltä. Samanmielisyys on paljon huolestuttavampaa kuin erimielisyys.

Anita Konkka kirjoitti...

Kirsti,

Minulle oli hyödyllistä olla opettaja, joka ei tiedä mitään, opin oppilailta. Täytyy myöntää, että muutaman päivän pätemättömyyteni hieman masensi, mutta olen päässyt sen yli nyt.

obeesia,

edelliseen viitaten koulutuksesta voi olla sellaista hyötyä, että oppii näkemään omia virheitään.

minh kirjoitti...

a-k.h: Minä en ole tinttamassa ketään nenään, mutta esitän jyrkän vastalauseen estetiikkaan perustuvalle mielipiteellesi. Estetiikka on kaikille kuuluva asia, ei vain taide-yms. koulutettujen yksinoikeus. Sinusta graffiti on pääsääntöisesti rumaa, minusta pääsääntöisesti kiinnostavaa, joskus kaunista. Tageja pidän rumina, mutta esim. Malminkartanon juna-asema on maalattu jo 1970-luvulla ja sitä on maalattu yli, välillä annettu luvan kanssa tehdä graffiteja ja välillä päästetty menemään ihan töhryiseksi. Minusta värikäs ja maalattu tunneli on huomattavasti viihtyisämpi ja kiinnostavampi kuin harmaa betoniseinä, jossa siellä täällä lukee ehkä "homo" tai on pari tagia jossain. Graffiti on taidemuoto, vaikka ei siitä estetiikasta henkilökohtaisesti pitäisikään.
Jos tarkoitit minua "haarakiilalla", niin senverran oikaisen, että nimmerkki on minh, blogi on Haara(kiila)konttori.
-minh-

A-K.H kirjoitti...

Minh.
Kiitos rakentavasta mielipiteestasi. Seurasin aikoinaan Malminkartanon tunnelin taiteellista kirjoa, koska käytin pysäkkiä. Se on varsin hämärä muualta kuin tunnelin suulta. Tänne, missä nyt asun, tulivat graffitit myöhässä, kuten kaikki muukin. Eräs tunneli maalattiin oikein tyylikkäästi laajoin väripinnoin, mutta luultavasti sen takia joku keksi spreijata, että Hines on homo. Kohta oli seinät sotkettu. VR antoi maalata kuvia jalankulkutunneliin, jossa oli kameravalvonta. Kuvat olivat erittäin taidokkaita, kestivät aikana ja rapistuivat. Kuka mitäkin tykkää katsella, on jo makuasia. Kaikki eivät kiinnitä ympäristöönsä erityistä huomiota. Lordi on graffiti.

minh kirjoitti...

"Lordi on graffiti" :) Hyvin sanottu!
-minh-