sunnuntai, syyskuuta 11, 2005

Kulttuurimatkailua

Olen taas sivistynyt vähän. Kävin Tuusulassa ensimmäistä kertaa elämässäni. Näin Aleksis Kiven kuolinmökin, joka on Museoviraston fiktio talosta jossa Kiven sanotaan kuolleen. Mutta kenties hän kuolikin navetassa tai sikolätissä, johon hänet oli teljetty. Juhani Ahon ja Venny-Soldan Brofeldtin Aholasta mukaani tarttui vieressä oleva kuva, jossa mies näyttää istuvan metsässä sylimikro polvillaan. Kuvan on maalannut kirjailijana paremmin tunnettu Arvid Järnefelt. Sen nimi on Maalari puiden keskellä. Mallina on luultavasti ollut hänen veljensä Eero Järnefelt, jonka taloon pääsin tänään tutustumaan Eino Leino – seuralaisten kanssa. Talon omistaa Järnefeltin tyttären poika, se ei ole museo, vaan paikka jossa asutaan ja eletään, ja kai siksi siellä oli Eero Järnefeltin henki niin voimakkaasti läsnä.

Aholassa en tuntenut Juhani Ahon ja Venny Soldan- Brofeldtin henkistä perintöä yhtä voimakkaana. Siellä oli liian paljon ihmisiä. Oli Juhani Ahon syntymäpäivä. Hän syntyi 11.9. sataneljäkymmentäneljä vuotta sitten. Sen kunniaksi Aholaan oli järjestetty seminaari klassikoiden ja erityisesti Juhani Ahon merkityksestä. Rautatie ja lastut eivät kolahda kuulemma nykykoululaisiin. Eivät ne kyllä kolahtaneet minuunkaan aikoinaan. Juha ja Helsinkiin -romaani uppoaa heihin paremmin. Löytyy samaistumispisteitä tunteen tasolla. Johtopäätös: klassikko on elävä, kun se puhuttelee lukijaa yli aikakausien. Juhani Aho on kielellisesti rönsyilevä, jopa naisellinen, kuten sanoi seminaarin alustaja kirjailija Sirpa Kähkönen, ja sen takia modernistien kaanon, joka nousi valtaan 50-luvulla ja jonka ihanteena oli kielellinen niukkuus ja tiukkuus, ei hyväksynyt häntä. Kähkölän mukaan modernistit torjuivat tunteet ja itä- suomalaisesti mutkittelevan kielen. Minusta Juhani Aho on suomalaiseksi mieskirjailijaksi aika sensuelli ja tajuava, hän tajuaa jopa naisen tunne-elämää.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oliko Aleksis Kivi teljettynä sikolättiin? Miksi?

Anita Konkka kirjoitti...

No, en tiedä tarkalleen, oliko hänet teljetty sikolättiin, vai mihin. Hän oli elämänsä viimeiset 9 kuukautta niin sekaisin, ettei tiennyt missä oli. Hän sai huuto- ja raivokohtauksia. Veli Albin, jolle kunta maksoi ruisviljassa hänen hoidostaan, ei voinut pitää häntä mökisään hulluuskohtausten aikana, vaan telkesi hänet ulkosuojiin. Kun Aleksis oli kuollut ja hänestäoli tullut kuuluisa, Albinin mökillä alkoi käydä kulttuurimatkailijoita, jotka maksoivat hänelle siitä että savat nähdä peräkamarin sängyn, jossa Aleksis Albinin tarinan mukaan kuoli. Albinille ja hänen vaimolleen kävi kehnosti. Joku joka luuli heidän rikastuneen sillä, että he olivat myyneet kuolinmökin Ylioppiaskunnalle,tappoi heidät rahanhimossaan, mutta ei löytänyt mökistä rahoja.

Anonyymi kirjoitti...

Vau. Tiesin vain noista raivokohtauksista, ulkovajat ja ruisviljat ovat ihan uutta tietoa.
Kiitokset vastauksestasi!