sunnuntaina, syyskuuta 18, 2005

Vaihdoin värejä

Tämän päivityksen tarkoitus on kokeilla miltä verkkolokini uudet värit näyttävät. Keksin tänään miten värejä voi vaihtaa. Tausta on nyt samaa vihreää kuin hameeni. Sitä en vielä keksinyt, miten vaihdetaan logo vai miksi tuota yläpalkkia nimitetään, jossa lukee Sanat. Koko päivä meni opetteluun. Hyödyllisemminkin aikansa olisi voinut käyttää. Esimerkiksi lukemalla syksyn runoja kuten John Keats tuossa vieressä. Hänen kirjansa näyttää kyllä paksummalta kuin keskiverto runokirja. Ehkä hän lukee Dantea. Minulla on yöpöydällä Helena Sinervon ja Anne Hännisen tänä syksynä ilmestyneet runokokoelmat: Tilikirja Sinervolta ja Oljilla täytetty nainen Hänniseltä. Avasin Hännisen uutuudenjäykän kirjan äsken ja luin: "En suosittele itseäni kenellekään, hän sanoi./ Yksinäisyys pukee häntä..." Tuntui tutulta, kuin olisin itse sanonut nuo sanat.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taivaan naurua? Kauniisti kaikaa.

t u r k o o s i
Turkoosi väri on saanut nimensä turkoosi-korukiveltä. Se on sinivihreä väri, joka on ollut arvostettu niissä kulttuureissa, joissa turkoosikiveä on ollut.

k u l t t u u r i t / t a v a t
Turkoosi -kivi on ollut hyvin tärkeä ja arvostettu niissä kulttuureissa, joissa sitä on löytynyt. Turkoosi-kiven väri muuttuu sen vanhetessa ja vaihtelee myös, kun sitä raaputetaan erilaisilla aineilla.

Monissa kulttuureissa turkoosi väri on suojannut pahalta - monissa kulttuureissa kirkkaiden värien uskottiin muodostavan näkymättömän kilven, jota pahan oli mahdoton läpäistä. Nykyäänkin Lähi-Idässä saattaa nähdä turkooseja kivisiä tai lasisia pahalta suojaavia amuletteja.

Muinaiset egyptiläiset, tiibetiläiset ja Etelä- ja Väli-Amerikan intiaanit pitivät turkoosia pyhänä värinä.

Turkoosi oli värinä varsin yleinen antiikin Kreikan katukuvassa. Kreikan saaristossa ja muuallakin Välimerellä ovien ja ikkunoiden karmit maalattiin vaaleanturkoosilla, jotta pahat henget eivät pääsisi taloon. Mm. Parthenonin triglyfit ja monet pompeijilaiset ja roomalaiset huvilat maalattiin turkoosivärillä. Myös joillakin antiikin aikaisisilla patsailla oli turkoosikivet silmissään. Antiikin Roomassa vihertävän turkoosi (callainus) oli luksusväri ensimmäisellä vuosisadalla - ja 'ylellisen' synonyymi.

Euroopassa turkoosi on mielletty pitkään itämaiseksi väriksi. Se olikin yleinen väri esim. keskiaikaisissa persialaisissa keramiikkalasitteissa.

Azteekit uskoivat turkoosin värin suojelevan heitä fyysisiltä ongelmilta ja siksi turkoosit koristivat usein soturien kilpiä.

Joissakin intiaanitraditioissa turkoosi viittaa rakkauteen ja rauhaan. Navajo-kulttuurissa turkoosi symboloi harmonian, kauneuden, terveyden ja hyvän olon tilaa, hozho. Monille intiaaneille turkoosi oli pyhä kivi, joka suojasi lasia sekä aikuisia. Kivessä asui suojelijoita, jotka olivat heimon edesmenneitä jäseniä. Lounais-Amerikan intiaanit kunnioittivat turkkoosia, joka heille symboloi ennen kaikkea sinistä vettä ja vihreää kasvillisuutta - elämän peruselinehtoja.

Euroopassa uskottiin aikoinaan, että turkoosi-kivi estäisi luiden murtumista - sen sijaan se murtuisi itse. Kiviä upotettiin mm. hevosten suitsiin, jotta ne eivät kompastuisi tai kaatuisi. Tapa on jatkunut nykypäivään, vaikkakin sen alkuperä on monille epäselvä.

Yhdysvaltalaiset astronomit Ivan Baldry ja Karl Glazebrook ilmoittivat tammikuussa, että universumin väri on vaaleanturkoosi: väri syntyy, kun kaikki kosmoksen näkyvä väri sekoitetaan Kolme kuukautta myöhemmin kuitenkin ilmoitettiin, että itseasiassa laskelmat olivat menneet hieman väärin: maailmankaikkeus onkin beige.

Feng Shuissa akvamariini liitetään 'taivaan nauruun'

Turkoosi (sinisen lisäski meitin lempi-lempiväri) löytyi täältä: http://www.coloria.net/varit.htm

Terv. Timbuktun porukat

Anita Konkka kirjoitti...

Hei vaan Timbuktun porukat,

Kiitos Colorian linkistä, se pääsi hukkumaan, kun Kirjailijan päiväkirja tuossa taannoin kaatui.

Toivottavasti turkoosi väri suojelee tätä lokia niin etteivät pahat henget pääse tänne mellastamaan.