keskiviikkona, kesäkuuta 02, 2010

Sinistä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rohtoraunioyrtti  Puotilassa.

Ei  se ole  minun rohtoraunioyrttini. Se katosi palstan reunalta  ja  jäljelle jäi vain  iso kuoppa  ja  suru  sen menetyksestä.  Ei palstalta aikaisemmin ole varastettu muuta kuin vanha  talikko. Joku  oli nähnyt suuren  vaivan kaivaessaan sen ylös maasta.   Minun kadonneella  rohtoraunioyrtilläni oli tarina . Vuonna  1989 kun  olin palaamassa  ensimmäisestä suomalaisugrilaisesta   kirjailijakonferenssista Joshkar  Olasta Marinmaalta, pysähdyin Moskovassa ja kävin  sikäläisen  kirjailijaliiton talossa  syömässä.  Kaivoin pihamaalta rohtoraunioyrtin taimen, jonka  salakuljetin  Suomeen ( elävien kasvien  tuonti oli kielletty tullimääräysten mukaan). Istutin sen  kuvanveistäjä Heikki Virolaisen pihalle, jossa se menestyi hyvin.  Kun  muutin  Vuosaaren taiteilijataloon, otin  mukaani taimen.  Ensimmäisenä kesänä se kasvoi  parvekkeellani. Syksyllä siirsin sen  Puotilan  Juorumäen  palstalle. Siitä kasvoi  komea  puska.  Nyt harmittaa, että  siirtänyt sitä   taiteilijatalon pihalle kasvamaan. Sieltä sitä ei olisi kukaan  varastanut.
Image 201055213657
Tervehdys  Alastomalle kriitikolle ( = Osmo Kantokorvelle,   nimi on  tietysti  Otso,  katso  kommenteista miksi  erehdys tapahtui )  jolla  on tänään blogissaan  sinisiä kuvia. 
Vappuna joku oli  maalannut Antti Neuvosen   veistoksen yhdelle hahmolle sinisen naaman.  Patsas nimeltään  Ystävät  ja kylänmiehet sijaitsee Helsingin  Itäkeskuksen Ystävyyden puistossa.   Naama ei ole  enää sininen. Se puhdistettiin pian  vapun jälkeen.
Toukokuun kuvia 009
Tässä  Neuvosen veistos kokonaisuudessaan. Sen reunalla istuskelee  joka päivä ystävä ja kylänmiehiä vaihtamassa kuulumisia.
124
Martti Aihan  sininen veistos   Sara Hildenin museon seinällä Tampereella pari vuotta sitten.

7 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Anita, eiku kyllä alastoman kriitikon nimi on Otso eikä Osmo. Osmon nimen alkuperää en tiedä, todennäköisesti se ei tule kemian tai fysiikan sanastoon kuuluvasta osmoosista. Toisaalta on olemassa osmankäämi, joka on kasvi.

Otso sen sijaan on vanha suomalainen kiertoilmaus karhulle.

Olipa roistomaista toimintaa Puotilasssa. Muistan että olet puhunut tuosta rohtoraunioyrtistä ennenkin, mutta ei tainnut tulla selvyyttä siitä, mihin sitä käytettiin yrttinä.

Anita Konkka kirjoitti...

Kiitos korjauksesta. Tunnekuohussa menevät nimetkin väärin.

En tiedä mitä rohtoa siitä yrtistä saadaan. Se joka yrtin varasti, varmaankin tietää, miksi se muuten olisi sen vienyt, ei kai kauniiden sinisten kukkien takia.

valopilkku kirjoitti...

Rohtoraunioyrttiä (juurta) on käytetty vaikeasti paranevien haavojen ja luunmurtumien hoitoon. Muistaakseni siitä oli vuosia sitten kaupan jotakin tinktuuraa, joka kuitenkin vedettiin pois markkinoilta. En ole varma.

Anita Konkka kirjoitti...

Ja minä muistelen, että siinä tinktuurassa olisi ollut jokin maksaa vaurioittava aine.

Marjattah kirjoitti...

Pahoittelen menetystä. Omilla kasveilla on tarina. Siksi ei ole sama asia mennä puutarhakaupasta hakemaan uutta, vaikka onnistuisi löytämään samanmoisen, komeammankin. Vallatkoon lehtokotilot varkaan puutarhan!

Pankin talkkari kirjoitti...

Olipa härski teko. Ihan suututtaa puolestasi.

Nykyään ei kyllä ole mikään pyhää, ei edes hautuumailla. Veljen haudaltakin on viety jo muutama vähän nätimpi lyhty. Ja kukkia ja istutuksiahan niiltä viedään kuulema tämän tästä.

En ymmärrä ihmisiä enää nykyään. Kaikki kirjoittamattomat hyvät tavat on unohdettu. Kasvatus? Vähän samaa kai yritettiin kertoa eilisessä elokuvassa Menetetty maa.

Uuden hankkiminen ei tietenkään ole sama. Kun pappa poltti tontiltamme kauniisti kasvaneen koivun, olin maani myynyt. Hän sanoi että saahan noita uusia, että heillä on tontin laidat väärällään taimia. Mutta eihän se ole sama. Ei se kuitenkaan kasvaisi niin kuin se entinen.

On asioita joihin ei vain saisi kajota.

Anita Konkka kirjoitti...

Ehkä puskan vei joku nostalgiaa poteva, jonka lapsuudessa kotipihalla Venäjällä kasvoi samanlainen puska.

Menetetty maa oli aika rankka, en pystynyt katsomaan kaikkia kohtauksia väkivallan takia.