tiistaina, kesäkuuta 22, 2010

Vuoden lyhyin yö

Kesäpäivän tasaus Aurinkolahdessa 020
Tältä se yö näyttää Aurinkolahdessa. Lokit kirkuvat, satakielet eivät  täällä enää laula.   Kurjaa  kun yöt  alkavat taas  pidentyä ja alkaa meno kohti talvea.  Mutta ei hätää, valkeat yöt jatkuvat  heinäkuulle  asti. Niitä ei  voi  mennä viettämään Pietariin Valkeiden  öiden festivaaleille. Minä kävin  siellä kymmenen vuotta sitten.    Kummallista kyllä, valkeat yöt   näyttivät siellä paljon valkeammilta kuin Helsingissä.  Jos ei pääse  Pietariin. voi lukea  Dostojevskin   kertomuksen Vaaleat  yöt  kokoelmasta Valitut kertomukset ( WSOY 1960. suom. Juhani Konkka).  Se kertoo  yksinäisestä miehestä, joka harhailee  kaupungilla  syvän surumielisyyden vallassa  ja kohtaa   yöllä nuoren naisen Kanavakadun sillalla. Visconti muistaakseni  teki kertomuksesta  hyvän elokuvan.
Minun mieltäni  sykähdyttää, kun  Vaaleiden öiden surumielinen kertoja kertoja mainitsee Parkalan, joka oli  pietarilaisten huvilayhdyskunta  entiseen aikaan. Voi olla nykyäänkin. Vietin siellä kauan sitten  yhden   juhannusyön erittäin  epämukavasti muhkuraisessa sängyssä   jossakin upseerien tai  muiden sotilashenkilöiden  täyshoitolassa.
Kesäpäivän tasaus Aurinkolahdessa 008
Aurinkolahden puistotie  puolelta öin on  autio.  Etualalla  ravintola Loiston  tyhjät  pöydät.

3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Enpäs muista nähneeni Viscontin leffaa. Miksi et voi mennä Valkeiden öiden festareille? Ovatko nekin muuttuneet kaupallisiksi?

Kylläpäs teillä on pimeä yö! Täällä ei juuri pimeää ole, ellei ole pilvinen keli. Aurinko pistäytyy horisontin takana ja paistaa täydeltä terältään jo kolmelta aamulla. Mutta tämä onkin jo "63 leveysasteella.

a-kh kirjoitti...

Sitä ollaan niinku menossa syksyä kohti. Sulla olis hyvä auringonlaskunäkymä, jos aurinko laskisi vähän toiseen suuntaan. Sullahan on ikkuna merelle, eikö?

Anita Konkka kirjoitti...

Parvekkeelta näkee etelään, mutta kun ei aurinko laske sinne. Elokuussa kuu nousee meren suunnasta. Täytyy yrittää kuvata sitä silloin.

Ei ole rahaa mennä Valkeiden öiden festareille, kun ostin uuden kameran. Enkä muutenkaan jaksa festareita, liikaa melua, liikaa ihmisiä.