Ray Bradburylla on mainio romaani Dandelion Wine (Voikukkaviiniä), jonka olen lukenut niin kauan sitten, että muistan vain sen että isoäiti tai isoisä teki viiniä voikukan terälehdistä. Tältä vuodelta alkaa voikukkien kukinta olla ohi, mutta ensi vuodelle tässä ohje Marttojen Juomia luonnosta- sivustolta:
Voikukkaviini
4 l voikukan keltaisia terälehtiä8 l kiehuvaa vettä
3 kg sokeria
4 appelsiinin mehu
2 sitruunan mehu
½ kg rusinoita
herneen kokoinen pala hiivaa
Kaada kiehuva vesi terälehtien päälle. Anna seistä vuorokausi huoneenlämmössä. Siivilöi terälehdet pois.
Lisää nesteeseen sokeri, appelsiinien ja sitruunoiden mehut, rusinat ja hiivanokare. Anna käydä tasaisessa lämpötilassa 4 viikkoa, älä sekoita välillä.
Pullota. Viini on valmista jouluna.
Joku oli kiinnittänyt ilmoituksen Juorumäen viljelyspalstojen ilmoitustaululle: Rikkaruohonviljelijät hävetkää!
Minä aloin hävetä, kun palstani reunoilla kasvaa voikukkaa, vuohenputkea ja juolavehnää. Niinpä tänään ennen sateentuloa tein ison urakan,kun kuokin rikkaruohot palstan yhdeltä reunalta ja käänsin maan. Siihen reunaan on tarkoitus perustaa kukoistava perennapenkki. Saa nähdä miten käy.
7 kommenttia:
Meillä oli Villa Tokyossa aina ja joka vuosi tarkoitus tehdä tuota viiniä, mutta jotenkin voikukkien kukinta aina pääsi livahtamaan ohi, kun olisi pitänyt aloittaa jumalaton urakka terälehtien riipimiseksi.
Voi olla että moni kommuunilainen ei olisi edes kestänyt odottaa jouluun asti.
Vai perennapenkki! Jospa nyt se rohtoraunioyrtin varastaja tunsi omantunnon pistoksen ja tuo kasvin takaisin? Järjestäkää nyt siellä keräys että Anita saa perennapenkkinsä! Hop!
Voikukkaviinin aineksista voi saada jonkinlaista juotavaa ilman voikukan terälehtiäkin ja ehkä vähemmällä vaivalla. Voikukka on ilman vaivannäköä itsessään kaunis kukka.Se on eräänlainen pioneerikasvi,joka nostaa syvältä maasta mineraalikelpoista ainesta pintaan. Varmin keino päästä eroon siitä on pitää pelto vähintäin puoli kesää kuokoksella eli kesannolla
MYÖS Voikukan lehdet ja vuohenputket voi myös pistää salaatiksi. Ei kai niiden kasvattamista pitäisi kenenkään hävetä.
Meinasin sanoa samaa kuin jukkis. Ja kun on tuuria voi löytää suuria voikukanjuuria kahvinkovikkeeksi. Voikukanvarsista voi tehdä kertakäyttöpillejä. Myös voikukan kukinnosta voi tehdä viiniä. Älkäämme unohtako myöskään voikukkaseppelettä.
Mukavaa kun voikukalla on puolustajia. Hesarin kaupunkitoimittaja ei tykännyt ko.rikkaruohosta viljelypalstoilla
Rikkaruohohan on määrittelykysymys. Meillä viljellään rodoja, Walesissa niistä on tullut "rikkaruohoja", joita valtion viranomaisten voimin yritetään juuria pois. Jollakin karulla alueella voikukatkin voisivat olla ihme. Kenellä siis on oikeus määritellä "rikkaruoho"?
Voikukka, tuo hieno kasvi! Suomalainen Rucola!
Lähetä kommentti