perjantaina, kesäkuuta 11, 2010

Rikkaruoho?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ray Bradburylla  on  mainio  romaani Dandelion Wine (Voikukkaviiniä), jonka olen lukenut  niin kauan sitten, että  muistan vain  sen että   isoäiti tai isoisä teki  viiniä  voikukan terälehdistä.  Tältä vuodelta  alkaa  voikukkien kukinta olla ohi, mutta ensi vuodelle   tässä ohje   Marttojen    Juomia luonnosta- sivustolta:
Voikukkaviini
4 l voikukan keltaisia terälehtiä
8 l kiehuvaa vettä
3 kg sokeria
4 appelsiinin mehu
2 sitruunan mehu
½ kg rusinoita
herneen kokoinen pala hiivaa
Kaada kiehuva vesi terälehtien päälle. Anna seistä vuorokausi huoneenlämmössä. Siivilöi terälehdet pois.
Lisää nesteeseen sokeri, appelsiinien ja sitruunoiden mehut, rusinat ja hiivanokare. Anna käydä tasaisessa lämpötilassa 4 viikkoa, älä sekoita välillä.
Pullota. Viini on valmista jouluna.

Joku oli  kiinnittänyt  ilmoituksen Juorumäen  viljelyspalstojen ilmoitustaululle: Rikkaruohonviljelijät hävetkää!
Palstalla 002
Minä aloin  hävetä, kun  palstani reunoilla kasvaa voikukkaa,   vuohenputkea ja juolavehnää. Niinpä tänään  ennen  sateentuloa tein ison urakan,kun   kuokin rikkaruohot palstan yhdeltä reunalta ja käänsin maan.  Siihen  reunaan   on tarkoitus  perustaa kukoistava perennapenkki. Saa nähdä miten käy.

7 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Meillä oli Villa Tokyossa aina ja joka vuosi tarkoitus tehdä tuota viiniä, mutta jotenkin voikukkien kukinta aina pääsi livahtamaan ohi, kun olisi pitänyt aloittaa jumalaton urakka terälehtien riipimiseksi.

Voi olla että moni kommuunilainen ei olisi edes kestänyt odottaa jouluun asti.

Vai perennapenkki! Jospa nyt se rohtoraunioyrtin varastaja tunsi omantunnon pistoksen ja tuo kasvin takaisin? Järjestäkää nyt siellä keräys että Anita saa perennapenkkinsä! Hop!

jussilainen kirjoitti...

Voikukkaviinin aineksista voi saada jonkinlaista juotavaa ilman voikukan terälehtiäkin ja ehkä vähemmällä vaivalla. Voikukka on ilman vaivannäköä itsessään kaunis kukka.Se on eräänlainen pioneerikasvi,joka nostaa syvältä maasta mineraalikelpoista ainesta pintaan. Varmin keino päästä eroon siitä on pitää pelto vähintäin puoli kesää kuokoksella eli kesannolla

Jukka kirjoitti...

MYÖS Voikukan lehdet ja vuohenputket voi myös pistää salaatiksi. Ei kai niiden kasvattamista pitäisi kenenkään hävetä.

a-kh kirjoitti...

Meinasin sanoa samaa kuin jukkis. Ja kun on tuuria voi löytää suuria voikukanjuuria kahvinkovikkeeksi. Voikukanvarsista voi tehdä kertakäyttöpillejä. Myös voikukan kukinnosta voi tehdä viiniä. Älkäämme unohtako myöskään voikukkaseppelettä.

anitak kirjoitti...

Mukavaa kun voikukalla on puolustajia. Hesarin kaupunkitoimittaja ei tykännyt ko.rikkaruohosta viljelypalstoilla

valopilkku kirjoitti...

Rikkaruohohan on määrittelykysymys. Meillä viljellään rodoja, Walesissa niistä on tullut "rikkaruohoja", joita valtion viranomaisten voimin yritetään juuria pois. Jollakin karulla alueella voikukatkin voisivat olla ihme. Kenellä siis on oikeus määritellä "rikkaruoho"?

Anonyymi kirjoitti...

Voikukka, tuo hieno kasvi! Suomalainen Rucola!