maanantaina, joulukuuta 07, 2009

Onko sinulla nenäliina?

Kuva  napattu Pirkan  sivuilta

Herta  Müller  vastaanotti tänään  Nobelpalkinnon   Tukholmassa. Palkintopuheensa hän aloitti  kysymyksellä "Har du en näsduk?"  ja  päätti  puheen sanoihin  " Kan det förhålla sig så att frågan om näsduken i alla tider inte varit en fråga om näsduken utan om människans akuta ensamhet." 


Se oli  hieno  puhe  sanoista, kirjoittamisesta ja   etenkin  nenäliinan  merkityksestä hänen elämänsä eri vaiheissa.    Puheen voi lukea   ruotsiksi täältä. Ja englanniksi täältä


 Oskar Pastior, jonka  Müller mainitsee puheessaan, oli  romanialaissyntyinen runoilija ja kääntäjä, joka kuului  Oulipo-ryhmään.  Tapasin  hänet  Berliinissa vuonna 2001, kun hän esiintyi Oulipon  matineassa. Hän kuoli  vuonna 2006.  Herta Müller kirjoitti kirjan  Everything I possess I Carry With Me   (2009) Pastiorin  kokemuksista Gulagista, jonne hänet oli nuorena miehenä   karkotettu. Toivottavasti se kirja  suomennetaan pian.


3 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Jotenkin Herta Mülleriä on vaikea lukea, tarkoitan tyyliä, joka on vähän semmoista tönks tönks, mutta kai se sopii sisältöön. Lauseet ovat lyhyitä. Loppuvat liian äkisti. Yritän silti. Minulla on kolme Keltaisen kirjaston kirjaa juuri nyt menossa. Mülleriä.

Mutta nyt:
Nyt sitten joulumieltä herättelemään!
Haepa lisää blogistani!

valopilkku kirjoitti...

Pastior-kirjasta (Atemschaukel) on arvostelu Hbl:ssä 6.12. Ei kirja ruotsiksikaan ole ilmestynyt.

Anita Konkka kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Hbl:n arvostelun voi käydä lukemassa täältä:

Atemschaukel