sunnuntaina, lokakuuta 08, 2006

Nainen joka tiesi liikaa

Lisäys sunnuntaiaamuna: Hiljainen kynttilämielenosoitus Anna Politkovskajan muistoksi klo 19.00 tänään 8.10. Venäjän suurlähetystön edessä Tehtaankadulla helsingissä. Järjestää Suomen PEN. Levitä sanaa ja tule paikalle.

Hän on Anna Politkovskaja. Eilen iltapäivällä hänet ammuttiin kotitalonsa porraskäytävässä Moskovassa. Kuulin uutisen kun tulin kotiin naapurin syntymäpäiväjuhlista ja avasin radion. Sieltä tuli keskiyön uutiset. Järkyttynyt ensireaktioni oli: - Hirveätä, nyt se on tapahtunut!


Tapasin Anna Politskovajan kolme vuotta sitten Suomen PENin ja Amnesty Internationalin järjestämän tilaisuuden jälkeen Juttutuvassa Helsingissä. Hän tiesi että hän eli hengenvaarassa, koska kirjoitti Venäjällä tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista ja Tetenian sodasta, asioista joista harva mieskään uskalsi kirjoittaa. Hän oli harvinaisen rohkea ja tinkimätön nainen ja toimittaja, ja sen takia Venäjällä sekä vihattu että kadehdittu. Olen varma, että kuka tahansa hänen tappajakseen löydetäänkin ( jos niin ikinä tapahtuu) niin taustalla on Venäjän tiedustelupalvelu. FSB. Kun häntä ei enää ole, kuka hänen jälkeensä uskaltaa kirjoittaa siitä mitä Venäjällä todella tapahtuu? Ja se joka uskaltaa, tekee sen henkensä kaupalla. Lisää Anna Politkovskajasta täältä

8 kommenttia:

minh kirjoitti...

Minä näin tänä iltana uutisista ja kirjoitin välittömästi blogiin, että se on turvallisuuspalvelun juttuja, vaiennusta. Hirveää. Ja ihailtavaa, rakentavaa työtä tehnyt sitkeä nainen murhataan, koska hän on niin "vaarallinen".
-minh-

Rea Tiirola-Tyni kirjoitti...

Kaikki äidit kuolevat, kaikki Annat.

Hän, joka eilen tapettiin hissin lattialle,
jotta valta pysyisi vallalla,
kuolema kuolemalla;

hän, joka jonotti vankilaan Leningradissa
osaten kuvata näkemänsä;

hän, joka synnytti Marian;

ja hän, jonka takia valvon öisin,
kun en käsitä, ettei se joka on aina ollut
ole enää;

kaikki äidit kuolevat, kaikki Annat,
te jotka annoitte minulle elämän,
elämälle mielen.

Anita Konkka kirjoitti...

Hyvä, Minh! Putin ei sano mitaan, niin kuin kirjoitit blogissasi. On varmaankin salaa tyytyväinen, kun on yksi vallan arvostelija vähemmän.

Kiitos Rea kauniista runosta.

Ripsa kirjoitti...

Kiitos PEN! Sytyttäkää yksi kynttilä minunkin puolestani, kun en sinne pääse!

Anna Amnell kirjoitti...

Olen laittanut blogiini ilmoituksen tilaisuudesta. Lainasin siihen blogissasi olevaa kuvaa, Anita.

Pekka Nykäsellä on blogissaan paljon linkkejä siihen, mitä maailmalla kirjoitetaan tästä murhasta ja muista toimittajien murhista Venäjällä Putinin kaudella.

Anita Konkka kirjoitti...

Ripsa, kuulinradiosta että Vaasassakin olisi kynttilämielenosoitus, mutta en tiedä missä siellä.

Terhi kirjoitti...

Kynttilämielenosoituksia taidetaan järjestää ympäri maata. Blogeissa vinkataan myös ainakin Turun ja Tampereen mielenosoituksista.

Hoo kirjoitti...

Vaikka Putinin hallinto onkin tehnyt kaikkensa alistaakseen sananvapauden omiin itsevaltaisiin toimiinsa, niin silti se tuskin on suoraan vastuussa Politkovskajan murhasta. Todennäköisemmin syyllinen on joko yksittäinen armeijataho tai jonkun Putinin opit hyvin imeneen upseerijoukon tahto toteuttaa nykyvenäläistä valtapolitiikkaa: joko sanot kuten me tahdomme tai vaikenet.

Ja eivätköhän jatkossa valtaapitävät halua "suojella" toimittajia Politkovskajan kohtalolta, jolloin heitä ei edes päästetä tonkimaan kiusallisia asioita.