Kuva kotiviidakostani. Kaktus rupesi kukkimaan viime viikolla Se ei ole kukkinut neljään vuoteen eli koko sinä aikana jonka olen asunut Taiteilijatalossa. Niin kurjaa sillä on ollut. Kukinta antaa toivoa minulle.
Kirjallisuudenystävien iloksi Hesari on avannut maksuttoman kirjallisuuskritiikkien arkiston osoitteessa http://www.hs.fi/kirjat/ Hyvää palvelua. Nyt ei tarvitse enää leikata lehdestä tärkeinä pitämiään arvosteluja. Leikkeitä on hankala säilyttää ja ne hukkuvat. Kävin katsomassa onko siellä jo Perecin Elämä käyttöohjeesta arvostelua. Ei ollut. Sen sijaan luin mitä sanottiin Elämän opetuslapsista. Arvostelija oli sekoittanut päähenkilön (Harri Salmisen) ja tekijän ( Hannu Salaman) toisiinsa. Hannusta on tullut jutussa Harri. Hauskaa, kun arkistossa säilyvät arvostelijoiden lipsahdukset. Vai piruuttaanko arvostelija sekoitti nimet, varsinkin kun kirjailija Hannu Hesarin haastattelussa väitti ettei Harri ole hänen alter egonsa. Myös haastattelu löytyy hs.kirjat –arkistosta.
Otin kuvan Dostojevskin kuvasta Helsingin pääkirjaston auditoriossa. Dostojevski oli yksi niistä venäläisistä klassikoista, jotka kustansivat minun koulunkäyntini, ehtolaiskurssini, luokkaretkeni, leffalippuni jne. Kun 16-vuotiaana luin hänen romaaninsa Rikos ja rangaistus, lakkasin lukemasta dekkareita ja muuta viihdettä ja päätin ruveta kirjailijaksi.
Mitä kirjailijat sanoivat Dostojevskista pääkirjaston paneelissa viime viikolla? Klikkaa : Kaksi murhaa porraskäytävässä. Löytyy myös sivupalkin Radiosoittimesta. Paneeliin osallistui Christer Kihlman, Annika Idström , Torsti Lehtinen ja Jukka Mallinen puheenjohdattelijana.
Itsekehu-osasto
International Bestsellers - amerikkalaisten kirjastonhoitajien lista. En tiedä millä perusteella he valitsevat nimet listalle. A Fool’s Paradise on Amazonin Ranking- listan mukaan sijalla 803 717. Se ei ole bestseller.
PS. Aamulla
Mikään ei ole turhempaa ajankäyttöä kuin blogikirjoittaminen, totesin yöllä, kun ylläoleva merkintä kuvineen häipyi bittiavaruuteen. Bloggerissa oli katkos – Internal Sever Error! Opetus: älä ikinä kirjoita mitään suoraan Blogger-alustalle. Onneksi olin kirjoittanut jutun alun Wordiin. Lukijalle onneksi juttu lyheni puolella.
Päivän sitaatti:
”Kirjamessut ovat syvä loukkaus kirjaa ja sen lukijaa kohtaan. Kirja ei kaipaa mitään Superbowlin kaltaista tapahtumaa seurakseen. Lukeminen on hiljaisuutta. Se on lukijan yksinäistä keskustelua kirjailijan kanssa. Se ei ole mikään joukkuepeli, joka kaipaisi isokannuisia superbabyja heiluttamaan huiskaansa hissimusiikin tahdissa.” Lassi Kämäri. Lue lisää Loistavasta puhalluksesta
5 kommenttia:
Voih! Mikä kukinta! olen tuosta kaktuksesta kyllä melkoisen kade...
Hyvä tietää, että kirja-arviot ovat netissä nyt sitten. Meille kun ei tule hesaria, enkä sitä enää oikein jaksa lukea, paitsi sunnuntain ja lauantain numeroita välillä.
-minh-
Kiitti tuosta "kaksi murhaa porraskäytävässä"-linkistä.
Kalle Holmberg ja Torsti Lehtinen olivat loistavia kuten aina parhaimmillaan.
Annika Idströmkin oli ihan mainio - mitä nyt rupesi turhan rationalistiseksi.
Krister Kihlmanilla alkaa vissiin jo ikä painaa. Klisheitä klisheen perään.
Etteivät Suomen ruåtsalaiset vallan äimisty, niin Kihlmanin etunimi kirjoitetaan tietenkin Christer.
Sårry.
RR, eivät suomenruotsalaiset taida eksyä tähän blogiin. Kihlmannille suomenkieli taisi olla vähän hakusessa. Kun sitä kieltä ei käytä jokapäiväisessä elämässä, sillä on hankala muotoilla ajatuksia. Juttelin hänen kanssaan paneelikeskustelun jälkeen. Ei hän silloin puhunut klisheisesti.
Ajattelin ihan samaa kirjoittaessani arviotani Kihlmanista.
Että jos se on se hoono soomi. Arvostan kyllä miestä kirjailijana tosi korkealle.
Olen lukenut häneltä parikymppisenä koko 60-luvun tuotannon, mutta sitten repsahti, koska kaikkea ei ehdi lukemaan, ja mun intressini ovat varsinkin viimeisten 15 vuoden aikana olleet pitkälti filosofiassa, historiassa, teologiassa jne jne. Toki jo sitä ennenkin.
Kunnon romaania tulee luettua nykyään harvoin - huonoista puhumattakaan, ja niitähän ei edes kannata lukea, ellei ole alalle täysin pyhittäytynyt.
En siis ole enää - aikoinaan olin - mikään kirjallisuusfriikki, jos vertaa sinuun tai moneen muuhun täällä blogeissakin vaikuttavaan kirjoittajaan.
Pitäisi päivittää tietojaan. Mulla on mm. Harold Bloomilta kaksi tiiliskiveä englanniksi, mutta saas nähdä, milloin otan niistä pitkäjänteisen luku-urakan.
("Lukemisen ylistyksen" sentään jo luin. Auerbachin "Mimesis" sen sijaan on edelleen kesken...)
Lisäksi on muutaman muu suomenkielinen kirjallisuutiedettä ja poetologiaa käsittelevä kirja odottamassa.
Mutta varsinainen urakka koostuu lähinnä filosofian historiasta, kulttuuri- ym:sta historiasta, teologiasta ja uskontotieteestä + yhteiskuntatieteen, jopa juridiikan historiaan liittyvistä teoksista.
Lähetä kommentti