torstaina, toukokuuta 25, 2006

Uudistuminen

Uudistuminen on Runotorstain ja Valokuvatorstain tämän viikon teema.

Kuvassa uudistetaan Villa Lill Kalvikin pihamaata Vuosaaressa. Villa on osa Taiteilijatalon yhteisöstä, siellä on taiteilijoiden ja kirjailijoiden työhuoneita, kokoontumistila juhlia ja taide-esityksiä varten ja yksi taiteilija-asunto.

Runotorstain runoni on hakukonerunoutta. Se on koostettu Googlen/ Leevi Lehdon runorobotilla käyttämällä hakusanoja uudistuminen ja uusi. Minua kiinnostaa hakukonerunous, koska se paljastaa jotain kollektiivisen alitajunnan nykytilasta. Muilta töiltäni en ole ehtinyt toden teolla sukeltaa kollektiiviseen alitajuntaan. Mutta muutamien pistokokeiden jälkeen näyttää siltä että nykyajan heeroksia ovat suuryhtiöt. Mutta ei uskonto eikä suomalaisten suokaan ole vielä kokonaan kadonneet kollektiivisesta sielunmaisemasta, vaikka kuokka ja Jussi puuttuvatkin – ainakin alla olevasta hela/runotorstain ”runosta.” Saa nähdä kuka tekee uuden kansalliseepoksen Google-hakutulosten pohjalta. Lönnrot aikoinaan keräsi kollektiivisen alitajunnan sirpaleita Vienan kansan parista ja koosti niistä Kalevalan. Hänen hakutuloksensa olivat, hassua kyllä, peräisin runokylistä jotka eivät ole koskaan Suomeen eivätkö Suomi-Ruotsiin kuuluneet, mutta niin vain niistä hakutuloksista syntyi Suomen kansalliseepos.


Uudistuminen – Google-runo


Vietin kolme minuuttia asuntolani aulassa. Ja katso! Ihme tapahtui.
Venäläisestä naisesta tuli uusi puolisoni.
Ja sitten parin kuukauden kuluttua
luonnontilaisilla soilla
avautui uusi todellisuus
hengellinen uudistuminen,
joka antaa pohjan kaikelle.

Kuoleminen ja uudistuminen
Osaaminen ja uudistuminen.
Oppiminen ja uudistumiskyky.
Hyvinvointi ja motivaatio.
Jatkuva uudistuminen
on tärkeää muotimarkkinoilla.
Se voi antaa pohjaa
ojitetuilla soilla tapahtuvaan dynamiikkaan.
Uudistuminen näkyy vähitellen
myös Meriväylän sivuilla.


Mutta mistä löytyy uusi
Nokia? Vastaavaa
oman ajattelun ravistelu, uudistuminen
ja inspiraation saaminen,
uusi teknologia.
Kysymyksessä on Stora Enson uusi
logistiikkajärjestelmä.
Jatkuva uudistuminen
on kansakunnallemme tärkeä asia
monivaiheinen prosessi, jolla on oma dynamiikkansa.
Nyt on menossa tiedonkeruuvaihe.
Hotellin uusi ilme perustuu näihin hyödyllisiin tietoihin,
toteaa hotellinjohtaja
Uudistuminen jatkuu.
Ruorin taakse asettuu uusi johtaja.
Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.

Lopuksi Marie Cerminovan näkemys uudistumisesta. Hän oli yksi tšekkiläisen surrealistiryhmän perustajajäsenistä.Hänen maalauksensa nimi on L’Avant-printemps, suomeksi Esikevät.


Aiheeseen liittyen säe Helvi Juvosen runosta Runkojen lomasta:
Putosi siemen sokea
kuollen on ihmettä kokea
kaiken kasvamistie.


7 kommenttia:

Tui kirjoitti...

Täytyypä käydä tutustumassa runorobottiin. Tässä runossa on ikään kuin logiikkaa ja toisaalta ei. Pitää perehtyä paremmin ja lukea vielä muutamaan kertaan.

Iines kirjoitti...

Tuo Leevi Lehdon runorobotti-idea on hauska. Ja se ei ole pelkästään hauska, vaan myös toimiva ja jotain ihmisen sisintä tavoittava, mikä johtunee ikiaikaisista arkkityyppisistä ajatuksista ja tapahtumista, jotka toistuvat vuosien ja vuosisatojen aikana - juuri niin kuin sanotkin. Kiintoisia tuloksia sain myös käyttämällä sanoja uudistua kuolemalla ja riisua vanha.

Anna Amnell kirjoitti...

Kalevala on suomenkielisten, Shakespeare englanninkielisten "ikioma" aarre. Niiden takana on kuitenkin monien kulttuurien vaikutusta, ja ne ovat tulleet puolestaan käännöksinä monien kulttuurien vaikuttajiksi. Henkinen perintö ei tunne mitään rajoja eikä esteitä. Se murtaa ne kaikki lopulta.

Anita Konkka kirjoitti...

Hakukonerunoissa on surrealistisia piirteitä, juuri tuo logiikan ja epälogiikan suhde. Surrealistit käyttivät samanlaista satunnaismetodia runokollaaseja tehdessään, mutta heillä ei ollut konetta apuna. Leikkelivat lehdista lauseita ja sanoja ja sekoittivat niitä käsin. Se oli aikaa vievää puuhaa.

Iines, et ole laittanut näkyviin omia hakukonerunojasi? Millaista runoa syntyi mainitsemillasi hauilla?

Iines kirjoitti...

Anita, laitan kyllä näkyviin. Olen vasta kokeillut robottia eri sanoilla ja saanut paljon hupia näistä kokeiluista. Voi olla, että panen nuo em. kokeilut vielä pramille - juuri tänään ehdin jo postata päreemtynkää...

sikuri kirjoitti...

Hakukoneruno - onko se todella omaa runoasi? Yllättävää ja hauskaa kyllä.

Anita Konkka kirjoitti...

Sikuri, on ihan "oma keksimä", niin kuin lapset sanovat, hakukoneen tuloksista editoitu ja kokoonpantu. Poimin tuloksista ne sanat ja lauseet jotka minua jotenkin miellyttivät ja laadin kokonaisuuden joka näyttää runolta, mutta ei vielä ole runo. Sitä pitäisi työstää enemmän, mutta ei ole aikaa tehdä sitä sellaiseen muotoon että tulos tyydyttäisi.