tiistaina, kesäkuuta 16, 2009

Bloominpäivänä

Variksenpoika istui tänään illansuussa aidalla Taiteilijatalon edessä. Se oli juuri oppinut lentämään ja mietti ( kai) mihin tästä nyt suunnistaisi. Pikkupoika kysyi saako sitä silittää. Isommat lapset pohtivat onko se poikanen, kun se on niin iso. Tarkkasilmäinen pikkutyttö todisti, että on se poikanen, koska sen vatsassa on untuvia.


Tänään on kulunut 105 vuotta Bobrikoffin murhasta, joka mainitaan James Joycen Ulysseuksessa (suom. Pentti Saarikoski). Ulysseus on yhden päivän romaani. Se kertoo Leopold Bloomin vaelluksesta Dublinissa 16.6.1904. Bloominpäivän perinteisiin kuuluu paistaa munuaisia ja lukea pätkä Ulysseusta, mutta tänään en ole ehtinyt lukea sitä. Päivä on kulunut älyttömän tietokoneongelman ratkomisessa. Järjestestelmänvalvojan käyttäjäprofiili ja oikeuteni ovat yllättäen kadonneet viimeisimmän Vista-päivityksen jälkeen. Ongelma ei ratkennut. Että minä vihaan Windowsin Vista-käyttöjärjestelmää!

Sata vuotta Bloomin vaelluksen jälkeen merkkasin seuraavien sanojen jälkeen päivämäärän 16.6.2004:

"Vanhat hyvät ajat jotka eivät palaja koskaan. Laulu vanha suloinen on rakkauden", sanoo rouva Breen Bloomille.

Taisin olla jostain syystä nostalgisessa mielentilassa tuonna vuonna ja päivänä. Ja Bloom vastasi rouva Breenille:

"Kun te valitsitte nykyisen puolisonne sanottiin että siinä oli kaunotar ja peto. Minä en koskaan voi antaa teille sitä anteeksi. Ajatelkaa mitä se merkitsee. Kaikki mitä te merkitsitte minulle silloin (Käheästi.) Nainen, se sydämeni musertaa!

Viime vuonna muistelin Bloominpäivää täällä. Kommenttiosastossa on kiinnostavaa keskustelua siitä, miten tieto Bobrikoffin murhasta ehti Dubliniin jo samana päivänä.

PS.

Bloominpäivää muistetaan myös Ripsan blogissa.

1 kommentti:

Ripsa kirjoitti...

Anita, minä alan vihata ylipäänsä Windowsia.

Joku rikollinen on keksinyt että maailman suosituimman käyttöjärjestelmän kylkiäiseksi kehitetty Skype-puhelinjärjestelmän kylkiäiseksi saa helposti kehitetyksi viruskoneen.

Viime yönä meni neljään asti ennen kuin sain koneen suht. puhdistetuksi, vaikka tuskin se täysin puhdas on. Kyllä se on vietävä remonttiin.

Skype tuntui tavattoman hienolta systeemiltä puhua rapakon yli. Ja onhan se tietysti, koska puhelinoperaattorit rokottavat siitä huimia summia, yhä edelleen, vaikka operaatio ei niille maksa varmaan juuri mitään.

Täytyy tyytyä sähköpostiin, on se nyt kumminkin nopea. Valitettavasti vain kaikki ihmiset eivät ole kirjoittavaa kansaa, johon minä olen jostain syystä luisunut.

Hauskoja Bloominpäivän jälkeisiä päiviä ja toivottavasti selviät juhannuksesta, täällä voi olla vaikeaa, koska polkupyörälenkit usein katkeavat rikottuihin pulloihin!

Maailmassa riittää idiootteja. Onneksi ei tuule eikä sada.