torstaina, toukokuuta 03, 2007

Tuskan hikeä


Edward Munch. Tuhka

Kuva kertoo millaisessa mielentilassa olen ollut viime päivinä. Raastan hiuksiani kun uuden tietokoneen ei mikään ole sujunut - paitsi dvd-leffojen katselu. Vasemmassa nurkassa on HP:n
epätoivosta lyyhistynyt tukihenkilö. Hän on lähettänyt sähköpostilla seikkaperäisiä ohjeita mitenminun pitää menetellä, mutta eivät ne ohjeet minun koneessani ole toimineet. Hänellä on ilmeisesti toisenlainen Vista. Kun mistään ei ollut apua hän ehdotti että palauttaisin tehdasasetukset. Ryhdyn hommaan, mutta kesken kaiken kone vaihtoi kielen tanskaksi. Kun en osaa tanskaa, klikkasin jotain väärää painiketta, ruutu meni mustaksi ja kone jämähti paikoilleen.

Aamulla soitin tukeen. Sieltä vastasi joku toinen tukihenkilö, kerroin että kone vaihtoi kesken kaiken kieltä. Tukihenkilö sanoi, että koneessa jotain perusteellisen sekaisin, sen pitäisi kieltä vaihtaa kesken kaiken, vie takaisin se sinne liikkeeseen mistä ostit sen. No, eivät ne tietysti siellä suostuneet vaihtamaan konetta toiseen, eivät olleet ikinä kuulleetkaan että HP:lla on jälleenmyyjien kanssa sopimus, jonka mukaan uuden koneen saa palauttaa kuukauden sisällä ellei se toimi. Sillä aikaa, kun selvitin asiaa koneliikkeessä, ensimmäiseltä tukihenkilöltä oli tullut uudet ohjeet, miten tehdasasetukset pitää palauttaa. Ohjeet toimivat ja nyt olen palannut alkupisteeseen - lataamaan netistä Vistan kanssa yhteensopivia ajureita ja ohjelmia joita tarvitsen työssä. Se on hidasta hommaa. Esim. Lexmarkin monitoimilaitteen ajuri ei tahdo millään latautua.

Tietokoneongelmat kiristävät vanteen pään ympärille, saavat hien kihoamaan pintaan , valvottavat öisin. Luin unettomina öinä Dubravka Ugrešićin Kiputilahallituksen, suom. Kari Klemelä. Kirja on saanut nimensä haagilaisen sadomasokistisen pornoklubin nimen mukaan. Romaani kertoo millaista on ex-Jugoslaviasta sotaa paenneiden nuorten ihmisten elämä Amsterdamissa Miten he yrittivät tulla toimeen menneisyytensä kanssa ja sopeutua uuteen elämään. Kannattaa lukea jos on kiinnostunut siitä miltä "uusi, uljas Eurooppaa" näyttää maanpakolaisen silmin. " Syrjästä näkee paremmin.

Ugrešić tulee kesällä Mukkulaan puhumaan aiheesta Kauneus ja kauheus. Hänellä on kokemuksia nationalismin kauheudesta. Ja nythän sitä nationalistista riehuntaa on taas saatu nähdä telkkarista. Politiikkojen on on helppo manipuloida nuoria reippaaseen toimintaan. Virolaiset ovat samanlaisia nationalisteja kuin venäläisetkin. Joko virolaisilla ei ole realiteettien tajua tai he ovat huonoja diplomaatteja. Olivat siirtäneet sen patsaansa marraskuun lopun pimeinä, räntäsateisina päivinä niin nuoret eivät olisi lähteneet yhtä suurella innolla osoittamana mieltään. Virolaiset kohtelevat venäläistä vähemmistöä huonosti. venäläiset kohtelevat yhtä huonosti omia vähemmistöjään. Pata kattilaa soimaa, msta kylki kummallakin. Nationalismin nousu on pelottava asiaa. Mihin se johtaa, se on nähty Balkanilla sen jälkeen kun Jugoslavia hajosi eikä siitä ole kovin kauan.
10 kommenttia:

iines kirjoitti...

Tietokoneet ovat kuin eläviä olentoja: niiden kanssa voi tulla äärimmäisen epätoivoiseksi, kun niillä näyttää olevan oma tahto.

Oma HP-läppärini on varsin persoonallinen. Se on alkanut huutaa kuin vauva, joka herää ennen aikojaan. Kone on irti kaikista virtalähteistä, suljettuna, ja se tulee yhtäkkiä hulluksi: alkaa piipata PIIP PIIP kahden piipin sarjoissa jatkuvalla syötöllä, ja samalla sen kaikki siniset varoitusvalot alkavat leiskua.

Koetan tietenkin sammuttaa sitä on/off-nappulasta, painan minuutinkin, mutta ei mitään, kone huutaa ja välkkyy hulluna, kunnes irrotan akun - hankala toimenpide, sillä akku ei irtoa helopsti, vaan kynsimällä ja vatkumalla konetta, ja epätoivoisesti tietenkin. Muuten läppäri toimii kiltisti, kuten pitääkin.

Pitäisi vissiin viedä liikkeeseen, sillä tukihenkilölle soittoa kammoan. Eihän niihin saa edes yhteyttä.

Anita Konkka kirjoitti...

Huutaminen voi johtua siitä että akun virta on loppumassa. Entinen läppärini huusi samassa tilanteessa, nykyinen ei varota vana siirtyy äänettömästi lepotilaan.

Ripsa kirjoitti...

Anita-parka! Aina olet joutunut hoitamaan vaikeimman kautta nuo tietokonejutut.

Pidän tässä sormia ristissä (ja on pirun vaikea kirjoittaa sormet ristissä!)että tämä masiina ei nyt ylly kun Iineksen ja Anitan koneet ovat sekaisin.

Juttu kai on niin, että meille typerille nettiin juuttuneille ja muuten kirjoittamiseen tarvitseville ihmisille välttämätöntä työkalua myydään hävyttömän kalliiseen hintaan eikä työkalun toimivuudesta ole mitään takeita.

Ajatella puuseppää, joka kerran toisensa jälkeen saa esimerkiksi vasaran, jonka teräspää lentää ensimmäisellä naulaniskulla omaan tai viattoman naapurin päähän.

Eihän sellaista kukaan urakoitsija hyväksyisi. Uudet (ei-kiinalaiset) vasarat toimitettaisiin heti!

Yksinäisten kirjoittajien takana ei myöskään ole esimerkiksi yhtiötä, joka liisaisi koneensa ja sillä tavalla sekä huolto että muu olisi kaikki reilassa.

maria kirjoitti...

Hei Anita.
Karmeilta kuulostavat nuo tietokoneongelmasi. Tsemppiä. Minunkin koneeni pyörii juuri ja juuri (windows XP), mitään uutta en oikeastaan uskalla enää asentaa. Mikrosoftin tukihenkilön kanssa asioin joulun tienoolla, lopulta tukihenkilö teki sen tempun, että työskenteli itse koneeni kimpussa etänä. Olimme molemmat luuri korvassa ja minä katselin, kuinka hiiri hypähteli näytöllä: tukihenkilö siirteli tiedostoja jne. Eräät asiat siten hoituivatkin. Joten siis sellainenkin mahdollisuus on, mutta ehkä olette sitä jo kokeilleet. Joka tapauksessa paremmalla onnella nyt uusi yritys!

Akuista puheen ollen. Olen hoitanut akkuongelmat siten, että olen puolittain irrottanut akun ja käytän suoraa virtaa seinästä. Säästää sähkölaskussakin hiukan sillä tavalla.

iines kirjoitti...

Sen verran vielä, että akussa näyttäisi olevan kyllä virtaa, ja kone on siis kiinni, yksinään toisessa huoneessa kun se saa hepulin. Mutta ehkä se on kuitenkin jokin akkuperäinen juttu. Parasta vissiin irrottaa vaan aina akku, kun se ei ole käytössä.

minh kirjoitti...

Olen joutunut toteamaan entisen vanhan rotiskon ja nykyisen ihQun Esmeraldan kanssa, että tietokoneet ovat todella peloittavia ja kummallisia vempeleitä. Minä en niistä mitään ymmärrä ja poikaystävä tai Laps saa laittaa yksinkertaisimmatkin asetukset. Välillä kone ilmoittelee jotain ja minä menen aina paniikkiin, kun siinä on punainen varoitusmerkki tai joku.

Viimeisin turhautuminen oli iTunesin kanssa, en käsitä, miten voidaan tehdä niin epäkäytännöllisiä ohjelmia, jotka vielä oppivat omasta epäkäytännöllisyydestään ja pahentavat ongelmia itsekseen.

Mutta minähän pelkäänkin tietokoneita, edelleen. Sulla on sentään kokemusta kaikesta mahdollisesta, asentamisesta ja ohjelmoinnista(?) lähtien.

On vaikea ymmärtää jos poikaystävä(joka ikäänkuin tietää paljon tietokoneista) sanoo, ettei tiedä, mikä ongelman nimi on. Kauhistun ja olen varma, että Esmeraldani on virusten syövyttämä ja täysin pilalla. Mutta poikaystävä sitten etsii ongelman ja korjaa sen. Ihan salatiedettä.

Onnittelut jaksamisesta!
-minh-

Pekka kirjoitti...

Annan ohjeen: Jos vielä on mahdollista, palauta PC ja osta MAC.
Esimerkiksi MacBookPro kannettava tietokone toimii sekä pöytäkoneena että voi kantaa mukanaan. Siihen voi helposti liittää isomman erillisen näytön.
MAC-koneisiin on saatavilla OFFICE:mac-paketti, jossa on Word, Powerpoint, Excell ja toimii hyvin.
terv. Pekka N

Markus Jääskeläinen kirjoitti...

Voimia windows-helvettiin, Anita! Itse sain käyttää työnantajan Applea vähän aikaa ja heti kun saan rahaa vaihdan leiriä. Applen kanssa toimiessa ei ollut mitään ongelmia, voi jopa keskittyä työntekoon...

Markus Jääskeläinen kirjoitti...

Viron tilanne on huolestuttava, mutta en menisi heti osoittamaan virolaisia sormella. Viidenkymmenen miehitysvuoden jälkeen on aika ymmärrettävää että haluaa eroon sortajan muistomerkeistä. Jos nationalismi on jossain nousussa, niin juuri Venäjällä. Baltian maat saivat itsenäisyytensä lähes 20 vuotta sitten ja ovat suvereeneja valtioita. Sen voisi Venäjäkin vähitellen ymmärtää.

Anitak kirjoitti...

Olen saanut ohjelmat taas pystyn. Ei koneessa mitään vikaa ole. Kaikki alkoi mennä vikaan siinä vaiheessa kun yritin luoda kannettavan ja pöytäkoneen välille langattoman verkon, alkoi tulla herjauksia ip-ristiriidasta, käynnistysongelmia ynnä muutta sekoilua. Norton meni umpisolmuun kun yritin muuttaa sen asetuksia. Opin ainakin sen ettei Nortonin eikä Vistan asetuksiin kannata koskea. Omituista oli se että kieli muuttui tanskaksi ja tehdasasetusten palauttaminen oli hankalaa. Minäkin alan harkita Applea, mutta mitenkä se toimii Window-ohjelmien kanssa? Esim. Copernicin, jota tarvitsen työssä yhtä paljon kuin kirjoitusohjelmaa. Vistassa on kyllä hakuohjelma, mutta ei se ole minusta yhtä hyvä kuin Copernic. Tosin olen käyttänyt Vistan hakuohjelmaa vain kerran eikä minulla ole kokemusta siitä. Vähitellen voin taas keskittyä olennaiseen, eli kirjoittamiseen. Sitä ennen täytyy vielä tehdä veroilmoitus, huomenna on viimein jättöpäivä.