maanantaina, maaliskuuta 26, 2007

Ilmastonmuutos Helsingissä

Koska viimeksi Helsingissä on voinut istua katukahvilassa maaliskuun lopulla? Minä en muista.


Ystävä otti valokuvan Uudenmaankadulta Bar 9:n edestä, jossa oli kaksi pöytää, molemmat täynnä. Baarin tuulikaapissa oli kokoonpantavia pöytiä ja tuoleja. Käytiin kysymässä että saadaanko yksi pöytä tuonne ulos, mutta ynseä baarityttö (muistutti neukkuasiakaspalvelijaa), sanoi ettei käy. Oltiin selvästi ei-toivottuja asiakkaita - kaksi ikävästi keskivanhaa naista.


Jatkettiin matkaa kuvan taustalla näkyvään punatiilirakennukseen, entiseen Helsingin Sanomien ilmoituskonttoriin, jossa on nykyään Alkon viinimyymälä. Siellä oli ystävällinen asiakaspalvelija , ja miljöö jollaista ei varmasti ole missään muussa Alkossa. Siellä kannattaa käydä sekä miljöön, viinien että palvelun takia.


Seuraava kohde oli Akateeminen kirjakauppa. Piti mennä katsomaan kevään kotimaisia uutuuskirjoja, mutta ei siellä päässyt kirjapöytiä lähellekään, kun alakerta oli täynnä yleisöä kuuntelemassa José Saramagoa. Mentiin Suomalaiseen kirjakauppaan, Siellä oli niin sekava järjestys, ettei tämän kevään kotimaisia uutuuskirjoja löytynyt. Niitä varten ei ollut omaa pöytäänsä. Minusta se on vakava puute, sillä kaikki asiakkaat eivät ole kiinnostuneita hittikirjoista, jotka olivat näyttävästi esillä.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavan näköistä! Meidän kylällä pohjoisessa on vielä puoli metriä lunta lopetetun kirjakaupan katolla. Mutta hiihtokelit on parhaimmillaan, iloitkaamme siitä.

Desthea kirjoitti...

Juu "terassikausi" on kyllä avattu harvinaisen aikaisin tänä vuonna. Ja moottoritielläkin sai ajaa jo "kesänopeutta". Toivotaan, ettei tule mitään takatalvea.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, Suomalainen Kirjakaupa. Tässä käyttäjäkokemuksia Porvoon pisteestä. Siellä yli puolet pinta-alasta on täytetty värikynillä ja muovikalvoilla, loput on varattu hittipokkareille. Ns. vakavampi kaunokirjallisuus on piilotettu takaseinälle, samassa hyllyssä ovat sekaisin niin käännöskirjallisuus kuin kotimainen proosa molemmilla virallisilla kielillä, uutuudet ja aiemmin ilmestyneet sikinsokin. Joskus voi löytää klassikkoaarteita roskakoria muistuttavasta metallihäkistä parilla eurolla. Sinne ne ilmeisesti ”libristien” mielestä kuuluvat. Mutta minne heidän mielestään kuuluu Arto Melleri, kun hänestä eivät taannoisena päivänä työvuorossa olleet myyjät olleet koskaan kuulleetkaan. Höh, hävetköön Suomalainen Kirjakauppa!

s. liuhto kirjoitti...

Ysibaarissa on ynseä palvelu. Siellä ollaan semmoisia nuor-konservatiiveja, eli ellei näytä kamapäältä niin ei saa kunnon palvelua.

Anita Konkka kirjoitti...

Kamapää? Tarkoittakos se että pitää olla jotain huumetta päässä, että saisi edes jonkinlaista palvelua?

Helsingin kaupungin matkailutoimiston
mukaan Bar 9 on "A trendy bar popular among artists and agency people. Kitchen is open daily until 23.00. Age limit." Se tarkoittaa kai että yli viisikymppiset taiteilijat eivät ole toivottuja siihen paikkaan.

Anita Konkka kirjoitti...

Suomalaisen kirjakaupan konsepti on ilmeisesti samanlainen kaikkialla. Kaunokirjallisuus takaseinällä. Koti-ja ulkomaalainen proosa sekaisin.

Suomalaisen kirjakaupan Hesan pääliikkeen tähtihetki oli tänään, kun Tarja Halonen tuli tapaamaan José Saramagoa kirjakaupan yleisötilaisuuteen. Pontsit Haloselle.

minh kirjoitti...

Ysibaarissa vain kantikset saavat palvelua. Trust me on that.
-minh-

s. liuhto kirjoitti...

Huumetta pittää olla päässä ja mahdollisimman ahdas maailmankuva. Näillä menestyy vasemmistolais-vihreissä(kin) piireissä.

Minua on usein hämmästyttänyt, miten rajoittuneita jotkut taideopiskelijat ovat. Enkä puhu älystä, tai siihen kai se johtaa, vaan näistä maailmankuva-asioista.

Tyypillistä tämän Ysibaarin osalta tietenkin on, etteivät he TUNNISTANEET merkittävää kirjailijaa. Moukkiahan ne ovatkin. Varmaan luulevat Pulkkista joksikin huumoriohjelmaksi jne.

Juhani kirjoitti...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/maapallonpelastusoperaatio.html


Tiedemiesten ja asiantuntijoiden lausuntoja

Ilmastonmuutos luultua pahempi

Tutkimukset osoittavat ilmastonmuutoksen olevan huonommalla tolalla kuin mitä ennusteet ovat sanoneet. Lämpötilat ovat nousussa ja jääpeite sulaa nopeammin kuin on ennustettu. Australian kohdalla ilmastonmuutos on hälyttävää. Seurauksena tulee olemaan lisääntyvää kuivuutta sekä suurpalot lisääntyvät. Jäätiköiden nopea sulaminen kohottaa myös merenpinnan korkeutta. Ympäristötutkijoiden mielestä Australian hallituksen täytyy ottaa vastuuta ympäristöstä. Saastuttavaa energiaa ei tule käyttää. On pyrittävä käyttämään puhtaampia energianlähteitä ja uutta puhtaampaa teknologiaa. Marraskuu 15 2007 abc.net.au/news

Ilmastonmuutoksen monimuotoisuus vaikeuttaa tarkkoja ennustuksia

Washington, Lokakuu. 25 (Xinhua) Torstaina julkaistiin uusi tutkimus U.S. tieteen aikakauslehdessä, joka osoittaa etteivät ilmastotutkijat kykene määrittelemään arvioita ilmastonmutoksen tulevia vaikutuksia. Washingtonin yliopiston tiedemiesten mukaan on epävarmaa kuinka paljon llmasto tulee lämpenemään. Siksi tulisi rohkaista poliittisia päättäjiä tekemään ratkaisuja sensijaan että odotetaan parempia tutkimustuloksia.

Tiedemiesten mukaan epävarmuus ilmastonmuutoksen kehittymisessä on todella korkea, koska ilmastomme mekanismi itsessään on herkkä ja riippuu monista tekijöistä, kuten kasvihuonekaasuista sekä atmosfääristen hiukkasten korkeammasta tiivistymisestä, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen. Tiedemiehet huomasivat että odotettua enemmän olosuhteet tulevat aiheuttamaan ilmaston lämpenemistä, mutta suurempi epävarmuus on olemassa siitä että kuinka paljon ilmastomme tulee lämpenemään. Tiedemiehet keksivät ja testasivat teoriaa, jonka uskotaan auttavan ilmastotutkijoita ymmärtämään todennäköisiä erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ilmastomme muuttumista. Lokakuu 26, 2007 news.xinhuanet.com

Lajien sukupuutto

Ilmastonmuutoksen aiheuttama nouseva lämpötila tuhoaisi jopa yli puolet maapallon eläinlajeista.Tutkijat ovat päätyneet tutkimuksissaan edellä olevaan lausuntoon. Ilmastonmuutoksen (kasvihuonepäästöjen) arvioidaan nostavan maapallon lämpötilaa 1,8 C asteesta aina 4 C asteeseen saakka vuosisadan loppuun mennessä. Maapallon kohonnut lämpötila tulee hävittämään sukupuuttoon monia eläinlajeja. Lokakuu 25, 2007 planetark.org

MetOffice Hadley Keskuksen (Englanti) tiedemiehet ovat vahvistaneet sen mitä moni on epäillyt. Jatkuva viivyttely kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi tulee olemaan vaarallista, sillä sen takia ilmaston lämpötilan arvioidaan nousevan parilla asteella yli arvioiden.

Globaalisen lämpenemisen odotetaan johtavan "ydinsodan" kaltaiseen tilaan. Maailma on vuosikymmeniä jäljessä niistä toimenpiteistä jotka olisivat johtaneet päästöjen vähentämiseen. Silti on yhä maailmassa johtajia, jotka vielä jossittelevat. Saksa tiedottaa, että vie aikaa saavuttaa Kioton sopimuksen tavoitteet. Australian pääministeri haluaa mieluummin "pyrkiä päämäärään" kuin sitoutua vähentämään päästöjä. Kansainvälinen politiikka ontuu eteenpäin sillä aikaa kun globaali lämpeneminen tiukentaa otettaan maasta, ekologiasta, eläimistöstä ja ihmiskunnasta. Päästöjen vähentämiseen on kiiruhdettava jos aiomme saada säilytetyksi kelvolliset elinolosuhteet maapallolla. Syyskuu 10 2007 www.climateark.org