tiistaina, tammikuuta 16, 2007

Avaruuksia


"Me elämme tilassa, näissä avaruuksissa, kaupungeissa, maaseuduissa, käytävissä, puistoissa." (Georges Perec. Tiloja/Avaruuksia. Suom. Ville Keynäs). Valokuvatorstain 30.teema on Avara. Näkymä on Eino Leino Seuran puheenjohtajan Jaakko Heinimäen kesäpaikasta Ängskullanista. Kuvasin maiseman viime elokuussa. Kaipaan kesän avaruutta pimeässä asunnossani. Haluaisin asua vuorenrinteellä, josta näkee kauas.


Suostus kaikille blogeista ja bloggaamisesta kiinnostuneille: Käykää lukemassa kyberavaruuden ja -kulttuurin tutkijan, uusmedian pioneerin Geert Lovinkin artikkeli Blogging, the nihilist impulse.

Artikkeli on perinpohjainen kartoitus blogikultuurista. Varoitus: se voi loukata herkkiä bloggaajia. Tässä muutama Lovinkin yhteydestään irroitettu lausuma:

- Blogs bring on decay. Each new blog is supposed to add to the fall of the media system that once dominated the twentieth century.

-
What's declining is the Belief in the Message. That is the nihilist moment, and blogs facilitate this culture as no platform has ever done before. Sold by the positivists as citizen media commentary, blogs assist users in their crossing from Truth to Nothingness.

- Bloggers are nihilists because they are "good for nothing". They post into Nirvana and have turned their futility into a productive force. They are the nothingists who celebrate the death of the centralized meaning structures and ignore the accusation that they would only produce noise.


PS. Loistavassa puhalluksessa on aiheeseen liittyvä satiiri bloggaamisesta. Kannattaa käydä lukemassa, jos Lovinkin pitkä artikkeli tuntuu liian puisevalta.






15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielipide se saa olla Geertilläkin.
Antaa kaikkien kukkien kukkia.

Anita Konkka kirjoitti...

Pidän Geert Lovinkin mielipiteitä suuressa arvossa. Olen ollut hänen Nettime-listansa tilaaja ja lukija yli kymmenen vuotta. Lista on seurannut valppaasti sekä kyberkulttuurin että maailmanpolitiikan tapahtumia. Kosovan kriisin ja Irakin sodan aikana listalta sai tietoa ennen kuin se ilmestyi printtimediassa. Myös sellaista tietoa mitä printtimedia ei poliittisista yms. syistä julkaissut. Listalla analysoitiin tapahtumien taustoja monipuolisemmin kuin lehdissä. Nettime on niitä harvoja listoja joita seuraan yhä.

Anonyymi kirjoitti...

Tunnelmallinen kuva. Tulee lapsuus mieleen.

Anonyymi kirjoitti...

Samankokoisen mökkösen (tosin vaja mutta punainen)edessä päivittäisellä sauvakävelylenkillä istuskelemme ja katselemme samanlaista maisemaa: linnut, autot horisontissa ja lentokoneitten vanat taivaalla tuovat vaihtelua, ja tietenkin vuodenajan ja sään vaihtelut.

Anonyymi kirjoitti...

Minun lapsuudenmaisemani oli Munkkiniemessä oli avara, kun asuttiin viidennessä kerroksessa. Siksi kaipaan avaria maisemia.

Punainen mökkönen on sauna pellon laidassa. Hyvä sauna muuten mutta sieltä ei voi sukeltaa veteen, vaan viljamereen.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, epäilit Lovinkin voivan loukata herkkiä bloggaajia. Luulen kyllä, että siihen hän todella suorastaan pyrki. Tukkimaan ainakin jonkun suun. Muttei minun, harmiksensa. Herättäihän sen muutaman vastamietteen, jotka kirjoitin omaani. Epäpätevällä tavisotteella, tottakai.

Anonyymi kirjoitti...

Onks tää Heinimäki se pappi ja jos on, niin mitä tekemistä sillä on Eikka Leinon kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten hyvä maisema, mutta se pieni lampi tai puro puuttuu.
Olen itse elänyt kymmenen kesää lapsuudestani Päijänteen rannalla.

*
Tämä Geert Lovink vaikuttaa mielenkiintoiselta...

a-k.h

Heinimäki on humoristi. Pappi, joka "nauraa" Raamatun jutuille:~).
Jospa se olis yhdistävä tekijä hänen ja Leinon välillä.

Anita Konkka kirjoitti...

Rauno jo ehtikin kertoa että heimimäki on sekä pappi että kirjailija.

Linkkasin Lovinkin nimen, jotta linkistä voisi käydä tutkimassa mikä hän on miehiään. Hän tarkastelee blogosfääriä kulttuurifilosofisesta näkökulmasta.

Minä pidin hänen vertauksestaan, että bloggarit ovat muurahaisia jotka raahaavat oman kortensa julkisen mielipiteen suureen kekoon.

Anonyymi kirjoitti...

Tiesin kyllä, kunhan kysyin. Saattaa olla hyvä tyyppi, mutta hänen tv-esiintymistensä perusteella minulle on kehittynyt jonkinlainen emotionaalinen pärstäongelma, joka kielii, etten häntä pitkään kestäisi. En ole kiinnostunut hänen sanomastaan "kristikunnalle!" Saattaa hän kirjoittaa hyviä kirjoja, mutta en ole niitä lukenut. Liikaa luettavaa on muutenkin. Jostain on tingittävä. Tingin Heinimäestäkin.

Anonyymi kirjoitti...

a-k.h

Heinimäki on mullekin hieman outo lintu. Näistä liberaali-/radikaaliluterilaisista löytyy joka lähtöön.

Joka tapauksessa Heinimäki sattuu olemaan sopivan narsistinen linssilude hommaansa.

Ilkeästi saattaisin sanoa, että kun opin perustukset ja itse usko on tarpeeksi sekava, hatara ja sekularisoitunut, niin silloin näitä heinimäkiä ilmestyy popularisoimaan kaanonia ja venyttämään sen tulkintaa.

Eivät hänen kirjansa toki huonoja ole - ihan luettavia, mukavia ja informatiivisiakin - joskin teologisesti varsin "kevyitä".

Perspektiivi Raamattuun näyttäisi kuitenkin olevan turhasta? dogmihäveliäisyydesta vapautunut.

Mutta juuri se on ongelma.
Miten pitkälle pappi voi näissä asioissa mennä, kunnes hän on vaarassa siirtyä kokonaan koomikkojen leiriin?

No - Heinimäen mukaan pappi onkin jonkinlainen koomikko...pyhä houkka, ja siinä asiassa minä kyllä olen samaa mieltä, vaikka ihmiset noin yleensä kai mieltävät papin pelkästään vakavaksi ja jopa "demoniseksi" persoonaksi.

Oletteko muuten koskaan nähneet teologisissa julkaisuissa nauravaa Jeesusta?
En tarkoita nyt mitään mormoonien valloittajamesiasta vaan kristillistä Jesseä.

Itse en haluaisi uskoa, että Jeesus oli tosikko, mutta jos oli, niin täytyy heti muistuttaa, että niinhän monet suuret koomitkotkin ovat.

Valitettavasti Heinimäeltä puuttuu juuri se tosikkous, joka tekee hyvästä koomikosta papin...tai hyvästä papista loistavan koomikon.

JH:lla on siis vielä matkaa teologien mestarien liigaan...mutta niin on monella muullakin papilla...

Timo kirjoitti...

Lovinkin artikkeli on hieno, vaikkakin hieman sinne tänne sohiskeleva ja huiteleva, niin kuin tietynlaiset kulttuuripoleemiset tekstit tapaavat olla. Piikkejä riittää niin moneen suuntaan, että kirjoittajan haluttomuus päästää ketään helpolla käynee selväksi (hän näyttää asettuvan puolustamaan perinteistä joukkotiedotusta, mutta nostalgian yllä leijuu mustanpuhuva ironia). Tekstin pessimistinen yleissävy vähentää huomattavasti siteeraamiesi yksittäisten kärjistysten loukkaavuutta. Arvelenpa, että Lovink osaisi sanoa aika rumasti myös tuosta oman tekstistään, joka vaeltelee sitaattien ja heittojen välillä vähän miten sattuu.

Artikkeli loppuu yllättävään, kirkkaaseen nuottiin, rohkaisevaan kysymykseen. Muutoin teksti on kohtalaisen hyvä demonstraatio aikalaiskriitikon (luullakseni) vanhasta dilemmasta: miten sanoa ei nihilismille ajautumatta saman tien vain entistä epätoivoisempaan, traagisempaan nihilismiin?

Rauno Rasanen kirjoitti...

Minäkö anonyymi?

No - aina ei edes muista, että sormenjäljet pitää jättää...

Anita Konkka kirjoitti...

RR, jostain syystä Blogger2 on muuttanut sinut anonyymiksi. Aikaisemmin kommentiti olivat sinun nimelläsi. Blogger kakosessa tapahtuu kummallisia.

Timo, tahallani vedin teksistä esiin kärjistyksiä. Minä luulen, että Lovink kaipaa ennen kaikkea 90-luvun Nettimen aikoja, jolloin sillä listalla käytiin fiksuja keskusteluja. Ei ollut nykyistä "kohinaa".

Anita Konkka kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.