lauantaina, marraskuuta 04, 2006

Pyhäinpäivänä

Tänään marraskuun neljäntenä päivänä 50 vuotta sitten neuvostotankit vyöryivät Budapestiin. Se oli kansannousun loppu. Taisteluissa kuolleita unkarilaisia oli ainakin 2 700 heistä, 1945 kaatui Budapestissä, yli puolet kaatuneista oli työläisiä, opiskelijoita oli 44 ja alle neljätoistavuotiaita lapsia 196 ( Tiedot kirjasta Unkarin kansannousu. Kirja. Anssi Halmesvirta & Heino Nyyssönen).

Kansannousussa kuolleet ja sen jälkeen teloitetut haudattiin joukkohautaan. Vuonna 1991 heidän ruumiinsa nostettiin joukkohaudasta ja haudattiin uudelleen. Otin kuvan heidän haudoistaan Unkarin kansallispäivän muistotilaisuudessa lokakuun 23.päivä 1991. Tilaisuuteen osallistui maan presidentti, hallitus, eduskunnan puhemies, puolueiden johtajat, sankarijärjestöjen ynnä muiden järjestöjen edustajat, tuhansia budapestiläisiä sekä Simo Hämäläinen että minä Unkarin kirjailijaliiton kutsumina vieraina. Maan silmäätekevät laskivat komeita seppeleitä vuoden pääsankareiden haudoille. Minä laskin valkoisen krysanteemin vuonna 1957 teloitetun Ilonan haudalle. Hän oli 25-vuotias, kun hänet teloitettiin. Tulkki kertoi että monet alaikäiset, jotka olivat osallistuneet kansannousuun, viruivat vankiloissa siihen asti kunnes tulivat täysikäisiksi ja heidät voitiin teloittaa.

Kuva Anna Politkovskajan haudalta

Sattumalta, kun rupesin tutkimaan miten ja minne voisin siirtää Kirjailijan päiväkirjat Mbnetisä pois, löysin mitä olin kirjoittanut kolme vuotta sitten sen jälkeen kun olin tavannut Anna Politkovskajan:


15.12. 2003

Kun istuttiin iltaa Marco Polossa ( Juttutuvan kabinetissa ) PENiläisten ja Anna Politkovskajan kanssa, hän kertoi että Venäjän naisten mielestä ylivoimaisesti seksikkäin mies on Vladimir Putin. Onpa heillä omituinen maku, minä ihmettelin. Putinilla on kylmät silmät ja ilmeettömät kasvot eikä hänessä ole seksikkään miehen charmia. Mutta valta tekee miehestä kuin miehestä seksikkään, kuin myös naisesta. Katariina Suurellakin pyöri ympärillä rakastajia ties kuinka paljon.

Naiset ihailevat Putinia, koska hän ei ryyppää, mikä on harvinainen ominaisuus venäläisessä miehessä. Näyttää siltä kuin meidän Tarja Halosemmekin ihailee hänt. Telkkarikuvien perusteella heidän suhteensa on lämmin, se on edennyt sinutteluasteelle. Ei sinuttelu ole venäläisten keskuudessa yhtä yleistä kuin meillä. Täytyy olla hyvä tuttava ennen kuin voi sinutella. Ranskassa on sama juttu. Jos kerran Halonen on niin hyvää pataa Putinin kanssa, niin miksei neuvo miestä lopettamaan turhaa verenvuodatusta. Anna Politkovskaja sanoi Putinia pyöveliksi Suomen television uutisissa. Entiseen aikaan sellaisesta lausunnosta olisi pää pudonnut. Pienin rangaistus olisi ollut 25 vuotta pakkotyötä Siperiassa. Tämänpäiväisessä Hesarissa hän sanoo, kun haastattelija kysyy häneltä, pelkääkö hän: "Tietenkin, mutta mitä sitten. Ei ole enää paluuta, en voi suostua kompromisseihin, vaikka viimeksi minua on kiristetty Nord Ostin (Moskovan teatteritragedian) tapahtumien jälkeen allekirjoittamaan viranomaisten vääriä tietoja."

Saa nähdä kuinka kauan kansainvälinen maine suojelee häntä. Ei Venäjällä ihmishenki ole minkään arvoinen, sen osoittaa joka päivä Tshetshenian kansanmurha. Ja sen osoitti Dubrovka-teatterin tragedia, jossa ainakin 120 ihmistä menetti henkensä, siksi että Putin ei osannut hoitaa tilannetta oikein. Sen jälkeen tshetsheenien murhaaminen on kiihtynyt. Ei mahdu minun järkeeni, mitä seksikästä on pyövelissä.


Anna Politkovskajaa muistetaan laululla:

http://www.youtube.com/watch?v=Q8xelS8G-SY ( via Arjentola)

4 kommenttia:

S. Liuhto kirjoitti...

Jonkin verran epäilen raittiita ihmisiä. Hitler oli sekä raitis että kasvissyöjä.

Tuommoisissa ihmisissä on oltava jotain vikaa, kun ruoka- ja juomapuoli on kunnossa.

marja-leena kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus! Unkariasta tulikin Kanadaan suuri määrä siirtolaisia näinä vuosina.

Mutta Anita, blogi pinnan muutoksessa teksti meni vikaan niin että äät ja ööt näyttävät outoa lisä merkkejä, ainakin minun MACissä. Kun luen tekstin tässä komentti ikkunan vierelta niin se näyttää normaalilta.

Anita Konkka kirjoitti...

Jotain värinvaihdossa meni vikaan.Mutta en tiedä missä vika on. L Postitin uuden entryn otsikolla Värinvaihto. Blogger ilmoitti että se on "published". Se näkyy julkaistujen listalla, mutta ei missään selaimessa, ei Firefoxissa, ei Operassa eikä Explorerissa. Menee yöunet, kun yritän keksiä miksi uutta postausta ei näy. Sivun ylälaidassa lukee Sanat Preview ja sivulla on vanhat jutut.

marja-leena kirjoitti...

Nyt kaikki onkin hyvin! Mutta viimeisin entry "nahkanvaihto" (ennen oli värinvaihto) ei näy, vaikka se on ¨feed¨ssä. Vaikeata ja vaivalloista hommaa!