Kun UPM tervehdyttää ( = saneeraa) 3000 työntekijää laittamalla heidät kilometritehtaalle, niin ymmärtäjiä riittää. Syyllisiä löytyy niin Greenpeacesta kuin lakkolaisista ja ay-väen änkyröistä, mutta ei UPM:n johdosta, mikäli on uskomista niihin puheenvuoroihin, joita tänään on poimittu Hesarin Mielipiteisiin Yhteiskuntavastuu- verkkokeskustelusta. Taloussivuilta voi lukea, että irtisanomisuutinen nosti UPM:n arvoa miljardi euroa ja ”tervehdyttämisen” toteuttavan toimitusjohtajan optioiden arvo nousi 800 000 eurosta 1 100 000 euroon. Niin sitä pitää, pojat!
Tätä menoa Suomi on päivä päivältä terveempi maa. ” Paperi- ja metsäteollisuus antoi vuosisadan ajan suomalaisille työtä, vaurautta ja vahvan identiteetin. Suomi elää metsästä, paperi- ja metsäteollisuus elää mainosti 1980-luvulla. Tämä ei enää päde…”, kirjoittaa Hesarin talousosastolla Parnasson ex- päätoimittaja Juhana Rossi ja jatkaa: ” Jotta suomalaiset tuotteet pysyvät kilpailukykyisinä tuottavuuden pitää parantua.” Nykyisessä tilanteessa yhteiskuntavastuu ja solidaarisuus ovat vanhanaikaisia sanoja. Yhdentekevää mitä tapahtuu ihmisille, kunhan tuottavuus kasvaa. Ja marionetti ( sätkynukke) tanssii.
Indonesialainen UPM- marionetti
Lisää aiheesta:
PS. Kissat vauhdissa videolla : http://www.metacafe.com/watch/81866/funny_cats_2/
Teatterista, taiteesta, kirjallisuudesta, kulttuurista kiinnostuneille: Viides rooli, Satunnaista, sanailua,
2 kommenttia:
Voisikohan tuota lukea siten, että suomalaiset tuotteet pärjäävät, jos keskiluokka suurin piirtein katoaa Suomesta? Jäljelle jäävät vain ne kaksi ääripäätä. Kehitysmaaksi takaisin taidamme olla matkalla. Eipä sitä hyvinvointia sitten kauan kestänytkään. Muutama vuosikymmen.
Katsoin telkkarista joidenkin päättäjien(jotka olivat mukana tässä UPM:n saneerauspäätöksessä) kommentteja. He vastasivat kaikki hyvin kylmästi, ettei yrityksillä ole mitään muuta yhteiskuntavelvoitetta, kuin tuottava yritystoiminta ja tuottavaan yritystoimintaan kuuluu tuotannon siirtäminen halpatyömaihin. Onko tämä todella ihan yleinen ajattelutapa tänä päivänä? Sanovatko nuo silmät kirkkaina, että he tekevät Suomelle palveluksen näillä päätöksillään?
Kukaan ei suostunut komentoimaan saneerattujen työntekijöiden tilannetta, joka on monissa perheissä todellinen murhenäytelmä ja jonka psykologiset seuraukset tulevat näkymään pitkään. Niissä tilastoissa, tietenkin. Johtajat ja kauppaliittojen puhemiehet olivat täysin ilmeettömiä ja puolustautuivat voimakkaasti eivätkä vastanneet kysymyksiin.
Minustakin näyttää, että olemme vajoamassa taas hirveän laman kouriin, koko kehitys Suomessa pysähtyy ja pahinta siinä on taas vaikutukset ihmisiin. Mitä mieltä on enää opiskella ammatti ja yrittää löytää itselleen töitä?
-minh-
Lähetä kommentti