sunnuntaina, helmikuuta 07, 2010

Kim Ki-duk ja varastettu kuva


 Kim Ki-dukin elokuvasta Bad Guy ( suomeksi Parittaja).

Kuva on kaapattu  Les Belles lectrices -blogista.  Opiskelijatyttö varastaa kirjakaupassa   sivun   kirjasta joka käsittelee  Egon Schielen  taidetta. 

Varastettu kuva  saattaisi olla tämä tai sitten jokin muu,
 jossa on mies ja nainen yhteenkietoutuneina.

 Harmittaa että en nauhoittanut elokuvaa. Schielen kuva vilahti niin nopesti silmieni ohi, että  en  ehtinyt  nähdä sitä   kunnolla. Egon Schiele (1890-1918) oli itävaltalainen  ekspressionisti,  eli  Wienissä Freudin aikaan, istui  vankilassa  viisi kuukautta siveettömien  maalaustensa   takia   ja kuoli vain 28-vuotiaana  espanjantautiin. 

Kim Ki-duk   oli itseoppinut  maalari ennen kuin  hänestä tuli itseoppinut  elokuvaohjaaja.  Hän maalasi  Montpellierin  rannoilla Ranskassa ja  esitteli  töitään kaduilla. Hänellä  oli  katunäyttely myös  Münchenissä, jossa hän tutustui  Egon Schielen töihin.  Hän   kertoo valinneensa Schielen  töitä elokuvaan  Bad Guy siksi että  ensisilmäyksellä  ne näyttävät  vulgaareilta ja  säädyttömiltä, mutta kun niitä  katsoo lähemmin, ne ovat    rehellisiä  kuvia  halun valtaan joutuneista ihmisistä. 

 Elokuvassa Bad  Guy  parittaja   joutuu   äkillisen halun  valtaan, kun  hän näkee   opiskelijatytön   puiston penkillä istumassa.  Hän   suutelee tyttöä  suulle ja   tyttö sylkee  häntä kasvoille.    Parittaja kostaa tytölle   tekemällä hänestä  petoksen avulla prostituoidun    kurjaan laitakaupungin bordelliinsa.  Tyttö istuu  valkoisessa mekossa kuin enkeli odottamassa  asiakkaita.    Parittaja katselee häntä  ja  hänen asiakkaitaan  peililasin takaa ja rakastuu häneen.  Parittaja   on väkivaltainen  ja   mykkä mies, ei pysty puhumaan, ehkä siksi että  hänen  äänijäteensä on katkaistu -  kaulassa on pitkä  viiltohaavan arpi. 

 Bad Guy on   rankkaa katsottavaa,   paikoitellen minun oli pakko sulkea  silmät, kun en  pystynyt katsomaan   väkivaltaisia kohtauksia.  Kaiken  sen väkivallan  jälkeen  Carola  Häggvistin laulama hengellinen laulu Blott en dag elokuvan  lopussa  on kaunis  katarsis( = puhdistuminen), se todella tehoaa.


Kim Ki-dukin musiikkivalinta   juontaa  juurensa  hänen  entisestä elämästään. Hänestä  piti tulla   kristitty saarnaaja   sen jälkeen  kun hän erosi   armeijasta  viisi vuotta kestäneen palveluksen jälkeen ( hän oli laivaston leivissä),   ja ennen kuin hänen lähti Euroopaan  elättämään itseään taiteen tekemisellä.

 Hän kertoo  elämästään ja elokuvistaan   Volker  Hummelin  haastattelussa.   Kun  Hummell kysyy  miksi  hänen elokuviensa miehet  ovat puhumattomia ja väkivaltaisia,  hän sanoo: The reason that in my movies there are people who do not talk is because something deeply wounded them. They had their trust in other human beings destroyed because of promises that were not kept.  Kannattaa lukea  haastattelu kokonaisuudessaan, koska se antaa taustaa hänen elokuviensa väkivallalle.

Teemalta  tulee maanantaina ( 8.2)  Kim Ki-dukin  Rannikkovartija  ja  viikon kuluttua  maanantaina (15.2.) Samaria.   Elokuvien naiskohtalot tuovat mieleen Lars  von  Trierin  elokuvan Breaking  the Waves.  Kun  sen on kerran nähnyt sitä ei voi unohtaa, vaikka ei  pitäisikään siitä.   Ehkä he  ovat sukulaissieluja.    He eivät tee  seksistä ja  väkivallasta  viihdettä.  Ja kumpikin mystifioi naista,  Kim Ki-dukin  mukaan nainen on korkeammalla tasolla oleva olento kuin mies.  En  ole ihan samaa mieltä.







7 kommenttia:

Leila kirjoitti...

Erittäin kiinnostavalta vaikuttava elokuva - niin kuin Teemalta tulevat usein.

Breaking the Wavesin näin tuoreeltaan elokuvissa. Se tosiaan jäi mieleen ja muistiin, kuvina, tarinana, järkytyksenä. En ole pystynyt sitä sen jälkeen katsomaan, vaikka muistaanseni tallensinkin,kun se tuli joskus telkkarista. Vain vaivoin kykenin estämään pahoinvoinnin sitä katsoessani, itkua en edes yrittänyt estellä - vaikka kaikkein pahimmissa kohdiss silmät oli pakko sulkea.

Siksi luulen, etten kykene näitä elokuvia kuitenkaan katsomaan - paljas pahuus on niin rankkaa katsottavaa.

Ripsa kirjoitti...

Joku blogisti Kim Ki-dukia kehuikin. Kertoi siitä kuitenkin ja minä kommentoin että panen pääni pensaaseen enkä uskalla katsoa.

Sen sijaan Schiele ei ole väkivaltainen. Hän on ehdottomasti viime vuosisadan parhaita kuvataiteilijoita, sitä vuosikertaa, jota tuli Wienistä, niin kuin esimerkiksi Oskar Kokoshka, jolla tosin on erilainen värimaailma.

En tiedä voisiko Schieleä kutsua saksalaiseksi ekspressionistiksi, kuolikin niin tolkuttoman nuorena, mutta ekspressionistihan hän selvästi joka tapauksessa on.

Minä muistan jostain lukeneeni että S. kuoli I maailmansodassa. Tosin sen loppuvaiheessahan espanjantauti puhkesi, se tämä H1N1, vai miksi se on lyhennetty.

Anita Konkka kirjoitti...

Suosittelen Kim Ki-dukin buddhalaista elokuvaa Viisi vuodenaikaa. Se on kaunis ja mietteliäs, viisas elokuva. Kun näin sen noin vuosi sitten telkkarissa, oli pakko ostaa se netistä, niin koskettava leffa se oli. Ei tarvinnut sulkea silmiään väkivallan takia. Sitä saa suht. koht. halvalla (lähetyskuluineen noin 12 euroa) täältä:

http://www.levykauppax.fi/leffat/

Ripsa kirjoitti...

Tuota Schielen rakastelukuvaa en ole nähnyt livenä. Nyt kun katsoin sitä aamulla uudelleen, niin siinä onkin yllättäen selviä yhtäläisyyksiä japanilaiseen ja kiinalaiseen maalaustaiteeseen.

Perspektiivi miltei puuttuu, lakanassa ei ole kuin paperin tuntu, miehen ja naisen ruumiit ovat kuin lihaksilla kirjottuja, eivät mitenkään realistisia.

Anita, tuota Viittä vuodenaikaa olen kuullut kehuttavan. Tämä on kirottu kaupunki kun täältä ei saa mitään kunnon elokuvia käsiinsä. Täytyy katsoa tuota osoitetta.

Luottokorttia minulla ei tietenkään ole, eikä todennäköisesti tule ikinä olemaankaan!

Anita Konkka kirjoitti...

Et tarvitse luottokorttia, kun tilaat levyn Discshopista, levy tulee seuraavana päivänä, mukana on lasu, mikäli olet rastinut sen kohdan. Lähetyskuluineen Viisi vuoden aikaa maksaa 12 euroa ja risat.

Levykauppax:ssa on varmaankin sama käytäntö, en ole käyttänyt sitä nettikauppaa, niin entiedä. Siellä Viisi vuodenaikaa on muistaakseni pari euroa halvempi.

Anonyymi kirjoitti...

Pidän Schielen töistä ja luin viime vuonna kirjan hänestä. Sen mukaan oikeudenkäynti liittyi varhaisteini-ikäisiin tyttöihin (lapsiin), joita taitelija käytti malleinaan ja etsi köyhälistökortteleista. Rikosnimike, josta Schile tuomittiin, liittyi hyväksikäyttöön/seksuaalisiin tekoihin, mutta en muista mikä se oli, eroottiset maalaukset olivat ilmeisesti merkittäviä Schielelle myös taloudellisesti, niitähän ei ripustettu galleriaan vaan myytiin suoraan. -Anna

Leila kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, Anita. Tilasin keskiviikkona ja jo tänään tuli. Tulinpa ostaneeksi pari muutakin elokuvaa (ikiklassikko Casablancan, joka mulla on VHS, ja Lost in Translationin - oli tarjous: 3 elokuvaa 20 eurolla ja lähetyskulut 2,90). Nopeaa toimintaa. Sunnuntaina katson Viisi vuodenaikaa.