keskiviikkona, helmikuuta 24, 2010

Kannibaalikreivin muistomerkki

Kreivi Ugolinon muistomerkki Rodin-museon puistossa.

Rodinia innoitti Danten Divina Commedia. Hänen kerrotataan kantaneen aina mukanaan tuota teosta. Kreivi Ugolino kertoo Dantelle Helvetin 33. laulussa synkän tarinansa - miten hän joutui pienten poikiensa kanssa vankilaan, miten pojat kuolivat toinen toisensa jälkeen nälkään ja miten hänestä tuli kannibaali:

"Sokeeena hoipuin yli kuollehien;
kaks päivää heidän nimiänsä huusin,
niin nälkä teki, mit' ei voinut tuska."
( suom. Eino Leino)

Teematiistain 4. aihe: Muistomerkki.

PS. Bloggerin päivitetty tekstieditori ei ole toiminut tänään, se lataa lataamistaan sivua eikä saa aikaan valmista. Blogger Helpin keskustelupalstalla joku tiesi miten ongelman voi kiertää: Vaihda editori vanhaksi editoriksi. Sen voi tehdä Asetusten lopussa.

3 kommenttia:

TeeTee kirjoitti...

Huh! Olipa siinä synkeä tarina. Jos saisin valita, jättäisin kaikkien hirmutekojen tekijöiden muistomerkit tekemättä.

Anita Konkka kirjoitti...

Tarina on traaginen, ja perustuu luultavasti huhupuheisiin. Myöhempien aikojen tutkijat (vuonna 2001) ovat tulleet siihen tulokseen, että todennäköisesti Ugolino ei ollutkaan kannibaali. Oli miten oli, hän ja hänen lapsensa sekä lapsenlapsena kuolivat poliittisen vehkeilyn seurauksena.

Nimetön kirjoitti...

Kauan säilynyt merkittävä kirjallinen teos, mutta ehkä kaikkia helvetin kauhuja ei kannata muistopatsaiksi hakata. Toisaalta samanlaisten veritekojen kunniaksi kaikkien keisarien riumukaaret ja muistomerkit on tehty.