perjantaina, helmikuuta 06, 2009

Virolaiset sandaalit

Nämä sandaalit näin ja kuvasin viime huhtikuussa Tartossa, KGB:n talossa, jossa on nykyään KGB-museo, hyvin ahdistava paikka. Siitä talosta lähetettiin virolaisia Siperiaan ja/ tai kuolemaan. Olin lukenut juuri ennen matkalle lähtöä Sofi Oksasen Puhdistuksen, joka oli tehnyt minuun vaikutuksen (kts. täältä), ja saatoin hyvin kuvitella, että juuri nuo sandaalit olivat olleet Aliidan tai hänen sisarensa jaloissa, kun he olivat joutuneet KGB:n kuulusteltaviksi ja kidutettavaksi.

Valokuvatorstain tämän viikon aiheena on sandaalit. Haastekuvan voi katsoa täältä Ehdin ja vastata haasteeseen joutsenkuvalla, kun tuli tieto että Oksasen Puhdistus on voittanut Runeberg-palkinnon Finlandia-palkinnon lisäksi. Puhdistus, jos mikään romaani, on ansainnut molemmat palkinnot, niin voimakas on kirjan yhteiskunnallinen eetos, mikä on harvinaista suomalaisessa nykykirjallisuudessa, ja niin hyvin Oksanen osaa kuvata tunteita, jotka hallitsevat hänen henkilöidensä elämää.

5 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

En ole lukenut kirjaa, joten en osaa sanoa.

Mutta sen sanon että tuo Ibizan kuva on kyllä upea, siis tuo pääkuva.

jussilainen kirjoitti...

Meneekö tuo Puhdistus nyt poliittisella aallonharjalla kun nyt on meneillä "puhdistus" poliittisesta rähmälläolosta?
En minäkään ole lukenut kirjaa.

Ripsa kirjoitti...

Itse asiasta, siis Viron historiasta vaikka vain fiktion keinoin, tulee olemaan kauan ennen kuin siitä voidaan luoda kuva, siis jollain lailla semmoinen joka ottaa huomioon kaikenlaiset tekijät.

Minusta aiheesta sanoi aika hyvin Koskikara blogissaan, että Viro on varmaan ollut samantyyppinen läpikäytävä 1940-luvusta lähtien kuin Puolakin.

Sama koskee varmaan koko Baltiaa, mutta Viron suhteen Suomella on ehkä erityisasema, koska ollaan sen verran läheisiä kielisukulaisia.

anitak kirjoitti...

Puhdistus on vahva romaani siltään. Takavuosina se olisi todennäköisesti vaiettu kuoliaaksi. Ei niistä asioista saanut kirjoittaa eikä puhua julkisesti.
Oksanen on kirjoittanut itselleen tärkeistä asioista, ei minkään trendin vuoksi, sellaisen tuntuman minä sain kun luin kirjan.

system operator kirjoitti...

Vakkei suoraan Sofialle menekään, niin tupla onnittelut hänelle. Hauskaa, että nuorehko nainen pärjää noin hyvin kovasti kilpailulla alalla.