maanantaina, syyskuuta 12, 2016

Alitajunta ja politiikka

Englannin pääministeri  Macmillan ja  pari  hänen  hallituksensa ministeriä olivat  töpänneet  pahasti.    He kävelivät  pitkin  Laajalahdentietä  kohti Munkkiniemen   poliisiasemaa,  joka  sijaitsi entisessä   palokunnan    talossa    Poliisipäällikkö tuli heitä vastaan aseman edessä ja kehotti heitä loikkaamaan  maasta.  Siihen he  eivät  suostuneet, vaan  marssivat päättäväisesti poliisiasemalle ilmoittautumaan syyllisiksi  töppäykseen.




Unen tapahtumapaikka. Valkoinen rakennus on entinen palokunnan talo. Tämä  on  lapsuuden maisemaa, jonne  palaan usein  unissani.

Herättyäni  googlasin   oliko  Englannissa ollut   Macmillan  -niminen pääministeri.  Kyllä  oli ollut. Hänen  etunimensä oli Harold.     Hän  anoi Britanniaa EEC:n jäsenmaaksi, mutta Charles de Gaulle  torppasi hänen  anomuksensa. ”Hän pyrki korkeaan työllisyyteen, mutta hänen valtiovarainministeriensä  mielestä  punnan tukeminen vaati tiukkaa rahapolitiikkaa, joka voisi johtaa työttömyyden nousuun. Macmillan sai kantansa läpi ja tammikuussa 1958 kaikki valtiovarainministerit erosivat”,  kertoo Wikiwand.

Macmillan oli konservatiivipoliitikko  ja  Britannian pääministeri vuosina 1957 -1963. Siihen aikaan en ollut tippaakaan  kiinnostunut politiikasta.  Ihmettelin herättyäni miksi  alitajunta  oli  hänestä  niin  kiinnostunut, että oli  tallentanut  nimen muistivarastoihinsa.  Ja  miksi  se nyt  nosti  hänet  uninäyttämölle?

 Yleensä unet saavat virikkeensä  jostain  edellisen  päivän  tapahtumasta.

 Edellisenä päivänä olin käynyt kaupassa ja nähnyt Vuosaaren Mosaiikkitorilla poliisiautoja ja koko joukon keski-ikäisiä humalassa horjahtelevia miehiä.  Torin  laidalla oli tapahtuma-auto , jonka  kyljessä luki ”Fortress Europeen” ja  sen edessä  seisoskeli ihmisiä heiluttelemassa  Suomen lippua.  Siellä oli alkamassa mielenosoitus ”Pidetään Suomi Suomena.” En  jäänyt  katsomaan  tapahtumien kulkua. Seuraavana  päivänä luin lehdestä, että  poliisiautoja oli  ollut torilla 30 ja poliiseja kymmeniä, mielenosoittajien määrää ei kerrottu.    Ei heitä kovin paljon voinut olla, koska  torilla oli paljon tyhjää tilaa.   Lehden mukaan entinen  kansanedustaja oli  pitänyt vihapuheen ( hyvä kun en jäänyt kuuntelemaan, olisin tullut vihaiseksi) ja pieni  mutta äänekäs  vastamielenosoittajien joukko  huuteli omia iskulauseitaan.

Tavallisesti alitajuntani ei kommentoi päivänpolitiikkaa.  Tällä kertaa se kuitenkin päätti kommentoida ja nivoi yhteen Britannian politiikan (Brexit!) ja  Suomen politiikan.  En voi olla ihailematta sen kykyä yhdistellä  asioita toisiinsa.   

PS. Yritin  linkata  tämän tekstin Facebookin.  Mutta FB ei hyväksynyt linkkiä vaan ilmoitti: "Tässä viestissä on turvajärjestelmiemme estämää sisältöä."  Mikähän tässä nyt on niin sopimatonta,  että edes linkkiä ei  voi julkaista.


5 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Unet ovat unia, mutta ne ovat tärkeitä. Myös painajaisunet, joita näen tämän tästä. Painajaisunet kuulema puhdistavat alitajuntaa. Jos se on totta, alitajuntani on erityisen sotkuinen, sillä tuntuu ettei se ole vieläkään puhdistunut, vaikka olen nähnyt pahoja unia lapsesta lähtien.

Tuo sinun unesi on minusta hyvä uni. Se yhdistelee onnellisesti ikäviä asioita ja lisää siten sopivasti tietoisuutta. Mutta mitä ihmettä jollain amerikkalaisella bisneksellä on sitä vastaan!? Kummallisia mielipiteitä ilmestyy silloin tällöin minunkin koneelle työskennellessäni sillä. On tunne kuin isoveli kurkkisi olan yli ja seuraisi minua kuin opettaja oppilastaan koulussa. Pahinta, että se aiheuttaa hankaluuksia puhuessaan olemattomia.
Yksi inhottava rakkikoira seuraa koneellani. Tämän tästä se lätkäisee itsensä työpöydälleni. Sillä on nimikin. Sen nimi on Jaava. Se vaatii jotain, mitä en ymmärrä. Vaikka teen sen haukkuneuvon mukaisen toimenpiteen tunnollisesti, se ilmestyy aina ja aina uudestaan vaatimaan samaa asiaa. Olen väsynyt potkimaan sitä pois. Pidän eläimistä, enkä Jaavaakaan mielelläni potkisi. Mutta kun se estää työn jatkumisen, olen sille erittäin vihainen.

Anita Konkka kirjoitti...

Painajaisunet aikuisilla haluavat kertoa unennäkijälle, että tässä on todella tärkeä juttu, jota sinun pitää miettiä. Uni haluaa että viesti menee perille, siksi painajainen.

Lapset näkevät paljon painajaisia, mikä johtuu minun käsitykseni mukaan siitä, että kasvaminen on ristiriitaista, stressaavaa, ja lapsen maailma on täynnä uhkia joita hän ei ymmärrä. Aikuiset ovat jättiläisiä ja heidän käytöksensa usein pelottavaa.

Minunkin pöytätietokonettani häiriköi se Java. Kannettavassa ei ole samaa ongelmaa.

Eljas Verve kirjoitti...

tämäkin on koekommentti...

Ripsa kirjoitti...

Anita, toivottavasti Nortonin toimisto kertoo sulle mistä voi olla kyse. Kenkkua että sulla on noita ongelmia, äsken et saanut tuota postausta Facebookiinkaan.

-rh kirjoitti...

Lueskeltuani erästä tietoteosta; myös minä ajattelin Harold Macmillania joka siis oli Britannian pääministeri vuosina 1957 -1963. ihan ett millainenhan immeinen hää oli? vallassa aikana kun Hrutsevin ja Kuusisen sortteeraama NL lupasi palon,
ja eli hetken myös reaalimaailmassa kasvun aikaa, ennen kuin Lysenkon hankittujen ominaisuuksien periytymisen teoriaan nojaavat maatalouden numeraaliset kasvuodotukset romahtivat. Macmillanin puheita ja varsinkin päiväkirjamerkintöjä voidaan tulkita niin, että hän (samoin kuin UKK) uskoi NL:n voittavan esteet. Kekkonen nyt oli vaikutteille altis, koska hän ja neuvostojohtaja Hrutsev olivat ystäviä ja ryyppykavereista, mutta että "Supermac"?
Miten viisaita, ja siis ei-vasemmistolaisia, nämä neuvostovaltioon uskoneet valtiojohtajat olivat - ehkä se slaavilainen korkeakulttuuri vielä joskus toteutuu (teosofinen dogma), mutta paljon pitää mallia ja muuta ihmiskäsitystä betrata.