keskiviikkona, elokuuta 01, 2012

Kohta ne lähtevät


Kalasääsken  pesässä   siivet havisevat, kun poikaset  tekevä siipiharjoituksia.   Kuva on  tältä päivältä (  1.8.2012). Satoi  ja  tuuli kovasti.   Minusta näytti siltä,  että  mitä kovemmin tuuli, sitä innokkaammin  poikaset  harjottelivat lentoon lähtöä.


Lentoon lähdössä pesän reunalla on poikanen, jonka nilkkarenkaassa lukee S8. Se lennähti pesän  toiselta reunalta toiselle  ja minä jännäsin, että  onko  se nyt  jo menoa.

 Livekameran striimi  sääksen  pesältä on   on ollut  minulle   Tosi-TV koko heinäkuun ajan. Muuta ohjelmaa  en ole  kaivannut  enkä tarvinnut.  Kunhan poikaset  ovat lähteneet,   keskityn kirjoitushommiin. Kukapa töitä  jakaisi/viitsisi tehdä   heinäkuussa,   lukuunottamatta puutarhahommia.  Tämä kesänä taivas  on pitänyt huolen kastelusta,   minulle on jäänyt   vain  kitkeminen. Nyt alkaa  tulla jo satoakin.  Vadelmat ja punaiset  viinimarjat kypsyvät hyvää vauhtia.   Viinimarjoja tulee paljon.  Eivät ne kaikki mahdu  pakastimeen.S9 harjoittelee  lentämistä  auringonlaskun aikaan.

Englanninkielisellä keskustelufoorumilla  poikaset on nimetty. S7 on  Nori, kaikkein nuorin ja pienin, joka on  kyllä jo samankokoinen kuin vanhemmat sisaruksensa,  S8  Uno  ja S9 Elo. 

 Foorumilla on kuvia  ja videoita  pesän elämästä.   Viimeksi siellä on käyty  keskustelua  poikasten  sukupuolesta.  Sitähän ei voi  päältä päin nähdä. 

Ylläolevat  kuvat ovat  ruutukaappauksia  livekameran  striimistä.  Lisää kaappauksiani:      https://picasaweb.google.com/113203393740385507098/KalasaaskenPesaVirossaKesalla2012
10 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Anita, oli hienoa kun panit linkin tuolle kameralle.

Muu perheeni on keskenään, minä talvikodossa Lidian kanssa ja me kaksi olemme seuranneet kalakotkasien kasvua. Niistä on tulossa toinen perheeni.

Täytyy toivoa että EU rahoittaa ensi vuonnakin kameraa tai sitten katsojat, joita näkyy olevan ympäri Eurooppaa, voivat osaltaan osallistua kustannuksiin.

En yhtään tiedä minkälainen on sääksien elämä ilman tämmöistä ihmisten apua, mutta varmaan Etelä-Virossakin on jo ihmisiä liikaa. Ihmisiä nimittäin riittää aina täyttämään metsät tai vaihtoehtoisesti kaatamaan ne.

Sen tiedän että sääkset tarvitsevat korkeita, järeitä mäntyjä pesimiseensä. Kyllä poikaset lähtevät pian ja meillä alkavat illat pimetä ja työhalut alkavat hitaasti palata. Valo lämmittää ja sokaisee...

Anita Konkka kirjoitti...

Mulla on parvekkeelta suora näkymä kelohonkaan, jonka latvuksessa on iso pesä. Se näyttää kalasääsken pesältä, mutta ei siellä ole pesinyt ketään niin kauan kuin olen asunut täällä ( kohta kymmenen vuotta). Kalasääsket lähtivät varmaankin viimeistään silloin kun Aurinkolahtea ruvettiin rakentamaan. Niillä oli hienot kalavedet - vieläkin kalaa nousee niiden vesiltä. Näköalakin oli upea - avomerta Viroon asti. Täytyykin laittaa kuva siitä kelohongasta ja pesästä joko tänne blogiin tai facebookiin.

Anonyymi kirjoitti...

Oeln seurannut Viron kalasääksen pesää ja eikö S 7 ole se vanhin poikanen, kun se oli aina ensimmäisenä ruokailemassa ja on isokokoisin?
Huolestuttavalta näyttää vaan kun S 7 ei opi lentämään, S 8 ja S 9 lentävät ja ovat jo tuoneet kalaakin, mutta S 9 on vaaan pesässä ja ei taida emo enään tuoda kalaa.

Anita Konkka kirjoitti...

S7 on nuorin poikanen, se kuoriutui 4 päivää myöhemmin ensimmäinen poikanen S8. Alussa vanhemmat eivät ruokkineet S7:ää juuri ollenkaan. Se oli niin riipaisevaa, että en pitkään aikaan voinut katsoa pesää, koska pelkäsin että se kuolee. Se oli pitkän aikaa surkea rääpäle.

Täsäs linkki ( url) videoklippeihin, joilta voi katsella pesän elämää alusta alkaen. Klippi n:o 10:ssa näkyy, että emo ei huomaa viimeksi syntynyttä poikasta.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL346B5E08BA551D0F

Ripsa kirjoitti...

No nyt Nori (S7) vei S9:ltä kalan ja rupesi syömään sitä.

Saisi Nori vain oppia lentämään ja vähän äkkiä, muuten voi matka Afrikkaan epäonnistua surkeasti.

Siellä sataa.Kaikki poikaset ovat pesällä ja litimärkiä.

Täällä paistaa ja on vähän kylmä. On pantava päälle vaatetta kun menee ulos fillaroimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tiedoista Anita, kunpa se no 7 oppisi lentämään, kovasti se kaihoten katselee metsään päin.

Anonyymi kirjoitti...

Surilliselta vaikuttaa, pienin eli no 7 oli aamulla lähtenyt pesästä ja ei ole takaisin tullut.
Kunpa selviäisi, ettei mitään pahaa olisi tapahtunut, kun turan pitkään poissa ja lentotaito heikko.

Anita Konkka kirjoitti...

Joku kertoi tänään Looduskalenderin keskustelufoorumilla, sääksenpoikasesta, joka katosi ensilennolla neljäksi päiväksi. ja palasi pesään hyvässä kunnossa. Arveli emolinbtujen syöttänene poikasta siellä missä se oli.

Ripsa kirjoitti...

Anita,
niin, nämä ovat isoja lintuja ja niiden näkökyky on huima. Niidenhän on nähtävä ylhäältä puusta missä menee kala.

Ja siivet ovat valtavat, luulen että ne kantavat liitelemisenkin. Toivon että Nori käy edes vielä näyttäytymässä ja vaikka kävisi koko perhe!

Kuulosti hyvältä tuo että saattavat tehdä pitemmän reissun heti alkuunsa. Sitten rupean toivomaan että Piretin matkasta tulee oma juttunsa, voisi olla jopa televisio-sarja. Muistaakseni suomalaisia lintuja on seurattu yhtä lailla, mutta nyt en muista oliko sääksiä joukossa.

Anita Konkka kirjoitti...

Nori tuli takaisin pesään ennen kuutta. Ensilento kesti 6,5 tuntia. Hyvä Nori!

Se lähti pesästä klo 11.16 tai minuutin ennen, maanantai-aamupäivällä 13.8.2012