Sain tekijänkappaleeni postista, vaikka alkuperäinen ilmoituskuitti katosi. Kirjan välissä oli 250 dollarin sekki, tekijänpalkkioni. Pieniähän nuo palkkiot ovat antologiateksteistä.
Antologiassa on mukana 41 eurooppalaista kirjailijaa, minulle ennestään tuttuja vain nämä nimet: Olga Tokarzcuk, Nora Ikstena, Ingo Schulze ja Enrique Vila-Matas, josta olen kirjoittanut blogissa aikaisemmin otsikolla Bartleby ja kumppanit. Lichtensteinilaisen Stefan Sprengerin nimi vaikuttaa jollakin tavalla tutulta. Voi olla että hän oli yksi niistä 105:stä kirjailijasta, joiden kanssa reissasin pitkin ja poikin Eurooppaa kesällä 2000.
Antologian on koonnut Aleksandar Hemon persoonallisten mieltymystensä mukaisesti.
Hänellä täytyy olla aikamoinen eurooppalaisen kirjallisuuden tuntemus, että on pystynyt tekemään sen. Vertaisin hänen työtään suuren kansainvälisen taidenäyttelyn kuraattorin työhän - sillä erotuksella että kuraattori näkee yhdellä tai kahdella silmäyksellä onko taideteoksesta mihinkään, mutta antologian kokoojan täytyy lukea hirveät määrät tekstejä. Joku varmaankin ihmettelee mitä minä teen tässä antologiassa. Se johtuu siitä, että Hemon sattui lukemaan netistä englanniksi käännetyn Klovnin ja ihastui siihen. Ei sen kummempi juttu.
Ninni omi antologian heti ja makaa kirjan päällä sen näköisenä, että " tää on mun - älä koske tähän." Eipä silti, että olisin pystynyt keskittymään tänään lukemiseen saati sitten kirjoittamiseen, niin hermona olen ollut kolumbialaisen roskapostittajan takia, joka on kaapannut Gmailista kaikki osoitteeni ja lähettää niihin roska- ja viruspostia. Poistin yhteystiedot, vaihdoin salasanan niin vahvaksi, että ilman paperia en muista sitä, ja syväskannasin Nortonilla tietokoneeni, se kesti tuntikausia, ei löytynyt viruksia eikä vakoojia, mutta en silti uskalla käyttää pöytäkonettani.
Muuta kirjallista. Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat julkistettiin tänään: Kristina Carlsonin Herra Darwinin puutarhuri, josta olen kirjoittanut täällä ja Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä, jota jonotan kirjastosta sijalla numero 128. Se on minun suosikkini Finlandia-palkinnon voittajaksi, vaikka en ole sitä vielä lukenut. Olen lukenut vain Joel Haahtelan Katoamispisteen ja Riikka Pulkkisen romaanin Totta, joka ei minun mielestäni ole Finlandiatasoa. Kirjan alku kyllä ihastutti minua, mutta kun kertoja siirtyi kuvaamaan 60-luvun tytön maailmaa ja tunteita, niin tarina muuttui falskiksi ja aivan liian viihteelliseksi ollaksensa minun makuuni.
8 kommenttia:
Hieman Hemonin taustasta.
Ripsa kirjoitti aikaisemman postauksen kommenteissa:
Nyt vasta hoksasin että tämähän on se Aleksandar Hemonin liikkeelle potkaisema projekti.
Ei ollenkaan ihme että Bosnian pakolainen rupeaa kokoamaan eurooppalaista proosaa kasaan. Hemon itse on varsinainen kielinero, jotain 27-vuotiaana ponkaisi kielimuurin läpi ja kirjoitti ekan romaaninsa englanniksi.
Chicagoon hän päätyi. Viimeksi kun luin hänestä, hän yritti saada vanhempiaan Jenkkeihin.
Hemonia kannattaa lukea ja häntä kannattaa lukea erityisesti englanniksi
Kun kehtasin verrata edellistä Pulkkisen kirjaa editoituun Hertta-sarjan jatkokertomukseen, minut luvattiin päästää päiviltä. Tätä uutta en ole vielä lukenut. Henk.koht. olisin palkinnut Haahtelan. Rimminen ei kolahda.
Anita, etunimi kirjoitetaan suomalaisittain että Aleksandar eikä sukunimessäkään ole vierasta kirjainta, Hemon.
Muistin oikein ja tuossahan se oli kirjassa präntättynä. Siis jonka päällä Ninni makoilee.
Hemon on hyvin tunnettu kirjailija Jenkeissä. Sukua taitaa olla vielä Bosniassa, mutta tiedä sitä millaiset ovat olosuhteet. Siis vieläkään.
Ripsa, kiitos huomautuksesta, korjasin Hemonin etunimen "suomalaiseen" muotoon".
Anonyymi, hyvä huomio. En kylläkään ole lukenut esikoista. Ja annan paljon anteeksi nuorelle kirjoittajalle. Mutta se kirjan hypetys! Se tekee hallaa sekä kirjalle että lukijalle. Puhumattakaan kirjoittajasta.
Onko tuo kirja englanninkielinen? Voisi olla aika hyvä joululahjatoive.
Tuure, se on englanninkielinen. Näytti olevan jo ainakin Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupasta tilattavissa. Se on niin p0aksu kirja, että lukemista riittää pitkäksi aikaa.
PS. Eikä maksa kuin 14 euroa Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupasta tilattuna. Älisyttävän vähän siihen nähden että kirjassa on sivuja 511. Kun tilaa ennen 6.12 lähetyskuluja kotimaahan ei tarvitse maksaa, lupaa Suomalainen kirjakauppa.
Kiitos Anita: )
Lähetä kommentti