keskiviikkona, huhtikuuta 30, 2008

Matkakuvia Virosta 2

Näkymä Dorpat-hotellin ikkunasta Tartossa.

Tarto on runoilijoiden kaupunki, koska sen halki virtaa joki. Sen nimi on Emajoki. Jaan Kaplinski asuu Tartossa. Hän osallistui kutsuvieraana illalliselle, joka syötiin Ülikooli kohvikissa. Istuin väärässä paikassa enkä päässyt puheisiin hänen kanssaan. Ihailin häntä vain kaukaa.

Tartu linnaleht tiesi Veenvalajan (Vesimiehen) horoskoopissa, että " Teid inspireerivad inimesed, kellel on huvitav kultuuriline taust. Hea päev, et minna resima ja suhelda erinevate inimestaga. " Suomeksi: " Teitä inspiroivat ihmiset, joilla on kiinnostava kulttuuritausta. Hyvä päivä lähteä matkalle ja seurustella erilaisten ihmisten kanssa."

Kerrankin horoskooppi oli oikeassa. Mutta kun suhteilee neljä päivää ihmisten kanssa, joilla on huvittava kulttuuritausta, sitä väsyy paljoon puheeseen, varsinkin kun on luonteensa/ammattinsa kautta yksinviihtyvä ja epäsosiaalinen ihminen.

Graffiti Tartossa ( klikkaa isommaksi) Seinässä lukee, että kaksi poikaa, hyvä ja paha, heittelivät toisiaan kivillä, hyvä poika osui 8 kertaa, paha poika vain 5 kertaa. Opetus: hyvä voittaa aina pahan.

Tartossa on hienoja graffitteja ja seinämaalauksia. Lisää kuvia Tarton ja Viron graffiteista on täällä
http://picasaweb.google.fi/akonkka/VironGraffitejaSeinämaalaus yliopiston vieressä

6 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Anita, kirjoitit: "--neljä päivää ihmisten kanssa, joilla on huvittava kulttuuritausta"

Mitä tarkoitat huvittavalla kulttuuritaustalla?

Anita Konkka kirjoitti...

Se oli suora lainaus vironkielisestä horoskoopista, jossa luki "huvitav kultuurline tausta". Huvitav tarkoittaa vironkielessä sekä huvittavaa että kiinnostavaa. Koska matkaseura oli Eino Leino seuran jäseniä, niin heillä kaikilla on "huvittavaa" kulttuuritaustaa.

maijamuru kirjoitti...

Minäkin olen ollut Tartossa. Hieno kaupunki, huvittava paikka kulttuurisesti.

Anna Amnell kirjoitti...

Aah, 'huvitav'. Olihan se siellä horoskoopissa nimenomaan viroksi. Mutta kun on käynyt niin kuin minä vain alkeiskurssin virosta, ei pidä tapoinaan lukea vironkielistä tekstiä.

Virolaisten historia on erittäin kiinnostava. Minua kiehtoo eniten keskiaikainen Tallinna, rakennukset ja Jaan Krossin kirjat, mutta esimerkiksi 1900-luvun alkupuoli on tuttu vain Aino Kallaksen ja neuvostoaika vain Viivi Luikin ja Sofi Oksasen kirjojen kautta.

Anitak kirjoitti...

Minä en ole käynyt edes alkeiskurssia, mutta Viron kieli huvittaa minua.

Sedis kirjoitti...

1900-luvun alkupuoli taitaa olla vähän tuntematon virolaisillekin. Perustutkimus Nuori Viro-liikkeestä on vasta tekeillä.