lauantaina, syyskuuta 15, 2007

Klassikot

Tässä he seisovat, kirjahyllyni reunalla, klassikot oikealta vasemmalla suuruus - ei arvojärjestyksessä: Dostojevski, Tolstoi, Pushkin, Gogol, Tshehov, Lermontov ja Brodsky.

Valokuvatorstain viikon aiheena on klassikko. Jotkut ovat ovat klassikoita jo eläessään. Taiteilijatalosta heitä löytyy. Alla eräs joka tuli kysymään kannattaako ostaa HP:n kannettava tietokone. Otin kuvan pari vuotta sitten.
PS. Blogger Playssa pyörivät slideshowna satunnaisjärjestyksessä viimeisimmät Bloggerin blogeissa julkaistut kuvat. Siellä voi käydä katsomassa millaisia kuvia eri puolilla maailmaa otetaan ja julkaistaan blogissa. Kesti puoli tuntia ennen kuin ensimmäinen suomalainen blogi pyörähti esiin. Se oli Annikin blogi. Jos lauantaina ole ole muuta tekemistä, jokainen voi kokoeilla itse, miten nopeasti hän saa esiin ensimmäisen suomalaisen blogin, ja mikä se on.

6 kommenttia:

सारी kirjoitti...

Mainiot "maatuskat"!

Anonyymi kirjoitti...

Tämäpä on mielenkiintoinen toteutus aiheesta klassikko. Sisältää klassisia teemoja monella tasolla. Todellakin, maatuska ja klassikko, samanlaisia molemmat, monen kerroksen taidetta. Kun avaat, löydät aina uutta ja samaa, kaikki ne ihmiselämän peruskysymykset elämästä, kuolemasta ja rakkaudesta. Näin klassikoissakin. Sitten vielä tuo maatuskan symbolimerkitys: venäläisessä perinteessä pariton määrä puunukkeja kertoo jatkuvasta elämästä, maatuska kuvaa hedelmällisyyttä ja jatkuvuutta. Ja näinhän on klassikkoa lukiessakin, se jatkuu ja jatkuu, lukijan päässä ja toisten taiteessa.
Mutta miksi he kaikki ovat miehiä? Mistä se kertoo? Ja ketä olisi suomalaisessa kirjailijamaatuskassa mukana? Näitä jään pohtimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hauskat nuket! Onkohan ne tehty Venäjällä? Siinä tapauksessa järjestys on outo: kaikkihan Venäjällä tietävät, että Pushkin on kaiken venäläisen kirjallisuuden alku, isä, pyhä henki, aurinko ja mitä vielä. Gogolista on taas sanottu, että kaikki venäläiset prosaistit ovat kasvaneet Gogolin päällystakista. Muuten siis hieno idea, mutta hieman turistimakuun toteutettu, kun suurin on Dostojevski. Se on lännessä, ei Venäjällä.

Anita Konkka kirjoitti...

Pietarista minä tuon maatuskanuken ostin 6 vuotta sitten Pietari -Paavali linnoituksen edessä olevasta puistikosta. Siellä oli oli turistirihkaman myyjiä.

Mehtäsielu, sinä ihmettelit, miksi kaikki maatusikan klassikot ovat miehiä. Venäjällä on naiskirjailijan vaikeata, ellei mahdotonta päästä klassikon asemaan, se on niin sovinistinen maa.

Varmaan suomalaisessa kirjailijamaatuska olisi Aleksis Kivi ja Väinö Linna, ainakin ne kaksi. Lönnrotia ei taideta kirjailijaksi kelpuuttraa, vaikka hän loi Kalevalan. Leino Leino olisi tietysti mukana. Minä laittaisin maatuskasarjaan Minna Canthin, Maria Jotunin, Pentti Haanpään, Eeva-Liisa Mannerin ja Paavo Haavikon, Aleksis Kiven ja Lönnrotin lisäksi. Kun maatuskassa saa olla 7 nukkea, niin Väinö Linna jäisi minun maatuskastani pois, eikä Eino Leinoakaan siinä olisi. Jokainen voi sommitellan0man suomalaisista klassikoista oman maatuskasarjansa ..

Anonyymi kirjoitti...

Jukka Mallisen kommentti:


Lisäätkö kommenttini Sanat-blogiisi - en itse onnistunut -

"Millä oikeudella väitetään, Venäjällä on vain miesklassikkoja?
Ahmatova, Tsvetajeva! Pitää tietää Olga Bergholtz, Violetta Iverni - ja
mäkin olen kääntänyt ainakin Bella Ahmadulinaa, Olga Sedakovaa, Jelena
Schwarzia!

Jukka"

Lisännyt AK

Anonyymi kirjoitti...

Heips siellä, meillä on ollut jostain syystä sama ongelma Mallisen kanssa kommentit eivät ole tarttuneet lootaan eivätkä näköjään tulleet perille. Ilmiötä on huomattu bloggerilla viime aikoina siellä sun täällä.