maanantaina, syyskuuta 18, 2006

Kaupunkikuvia

Metron uusi ilme


Tämännäköiseksi oli muuttunut metrojunan oranssinpunainen seinä, kun tänään lähdin kaupungille. Kun nousin metrosta Kampin uudessa kauppakeskuksessa, siellä jollakin oli pyykkipäivä. Harvinainen näky Helsingin keskustassa.

Kun muutin Aurinkolahden taiteilijataloon, naapuritalojen asukkaat paheksuivat kun meidän talon parveekkeilla kuivatettiin pyykkiä. "Kuin Napolissa," he sanoivat. Saapa nähdä kuinka pian "Veronmaksaja" paheksuu, sitä että Kampin kauppakeskuksen asukkaat kuivattavat pyykkejä parvekkeella. "Veronmaksaja" on nimimerkki , jolla on hyvin konservatiiviset mielipiteet, ja joka on kautta vuosikymmenien paheksunut kaikkea mahdollista lehtien yleisönosastoilla. Nykyään hän paheksuu Uutislehti 100:n tekstiviestipalstalla. Sitä lehteä luen metrossa.

Tänään sain kirjastosta viikko sitten tilaamani Mihail Bergin kirjan Kirje presidentille. Kun minua lapsena haukuttiin lapsena ryssäksi, niin minuahan kiinnostaa kaikki mitä Venäjästä kirjoitetaan, ja varsinkin mitä toisinajattelijat siitä maasta kirjoittavat. Mihail Berg on toisinajettelija. Hänestä oli Tomi Ervamaa kirjoittanut Hesarin sunnuntaisivujen pääjutun Putinin valtaa vastaan.

Metromatkalla aloitin Bergin kirjan. Hän kirjoittaa kirjansa alussa asiasta josta nimimerkki "Veronmaksaja" kirjoittaa usein tekstiviestipalstalla, nimittäin nuorison huliganismista. Näin analysoi Berg ilmiötä:

"Jo neuvostoaikoina sosiologit, pyskologit ja kolumnistit pohtivat alaikäisten huliganismin ongelmaa: alaikäiset kiskoivat kuulokkeet puhelinkopeista, virtsasivat talojen rappuihin ja turmelivat hissit, piirtelivät julisteisiin ja roskasivat mielenosoituksellisesti julkisia paikkoja. Kyllä, tämä oli tiestysti niiden sosiaalisesti hiipuvien kerrostumien protesti, jotka eivät kestäneet kilpailua eivätkä kätkeneet vihamielisyyttään voittajia kohtaan. Mutta samalla se epäilemättä oli epäluottamuksen ilmaus vierasta kohtaan sellaisenaan - sitä mikä alkaa henkilökohtaisen alueen rajalta ja koetaan tarpeettomaksi. Puhelinkopithan ovat, kuten tiet ja paljon kärsineet postilaatikotkin, kommunikaatiovälineitä, ja juuri kommunikaation hylkää se eristäytymisen kulttuuri, joka ei ole pystynyt sopeutumaan kaupunkilaiseen omaan ja vieraan symbioosiin." (Suom. Jukka Mallinen).

Mutta eivät vain nuoret syyllisty huliganismiin, vaan myös vanhat. Berg jatkaa: " ... eräs tuttavani tapasi yläkerran huoneiston iäkkään naapurin virtsaamasta heidän yhteisen porraskäytävänsä oveen. Tämä on normi. "

Suomalaiset ja venäläiset miehet eivät taida erota kovin paljon toisistaan. Syyllistyvät samanlaisiin törkeyksiin humalapäissään. Tänään näin metroasemalla miehen joka ei enää ollut kovin nuori, virtsaamassa metroasemalla raiteille. Kun asuin aikoinaan Lönnrotinkadulla, joku kusi vauvanvaunuihin joita säilytin porraskäytävässä., ja talon pihalle johtava porttikonki löyhkäsi aina vahvasti ammoniakilta. Hm, vihaavatko suomalaiset venäläisiä sen takia että ovat heidän kaltaisiaan? Eivät oikein osaa elää kaupungissa kun ovat maalaisia juuriltaan? Tällaista tuli mieleen metrossa Bergiä lukiessani. En ehtinyt sivua 19 pitemmälle, kun olin jo perillä Kampissa. Nyt täytyy jatkaa Bergin lukemista. Palaan asiaan vielä, ehkä.

PS. maanatai-iltana klo 23.28.

Bloggerin spamin estorobotti on yllättäen havainnut, että Sanat- blogi on sisällöltään pelkkää spamia, jotenka en lukuisista yityksistäni huolimatta ole pystynyt lähettämään tätä postausta eteenpäin

Lähetin äsken Bloggeriin kyselyn, saa nähdä milloin siellä selviää että, että olen vakavasti otettava kirjoittaja enkä spamin lähettäjä. Vai olisiko niin että sekä Mihail Berg että Putin ovat jollakin Bloggerin hämäräperäisellä spammilistalla.
11 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Minäkin hieroin silmiäni tuon pyykkirivistön edessä eilen. Melkoinen katseenvangitsija.

M kirjoitti...

Tykkään tuosta uudesta metro-lookista. Siis ainakin näin kaukaa katsottuna... :)

A-K.H kirjoitti...

Voisi niitä verovaroja hyödyllisempäänkin käyttää.

Anita Konkka kirjoitti...

Luultavasti ne muutamat metrovaunut on mainostajan laskuun kuvitettu, eivät ole veronmaksajilta pois. Voithan ne kuvat joitakin verinmaksajia ilahduttaa, mutta eivät nimimerkki Veronmaksajaa, joka läpeensä iloton tyyppi.

dahl kirjoitti...

Voi, voi Anita, käväisepä Nigeriassa (tai Afrikassa), siellä miehet virtsaavat kadulla missä tahansa ja milloin tahansa.

Oli muuten mieltä aukova kokemus - ja minusta tykättiin! Ylitin jopa uutiskynnyksen ja olin vieraana television aamushowssa, jolla on 30 miljoonaa katsojaa... Ehkä alankin julkaista Nigeriassa.

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Rita,

Berg oli sitä mieltä että ihmiset ( ja kulttuuri) jossa kuseksellaan sinne sun tänne eivät ole vielä kasvaneet aikuisiksi -ja Venäjästa puheenollen irronneet maalaisjuuristaan. Sama saattaa päteä Nigeriaankin. Mihail Berg oli Pen-aktivisteja Venäjällä, siinä ominaisuudessa näin hänet pari kertaa Pietarissa. New Yorkiin muutettuaan hän on Hesarin kuvista päätellen syönyt tukevasti.

dahl kirjoitti...

Joo, Anita, näin saattaa hyvin olla, että aikuiseksi kasvaminen on jäänyt Nigeriassa kesken. Tietysti siihen vaikuttavat olosuhteet, missä eletäänkin. Jos täytyy joka päivä taistella ruokansa ja leipänsä eteen, ei ehkä ihan ensimmäiseksi välitä siitä, minne kusaisee (ja roskat heittää).

Tämä ympäristön tuhoutuminen oli surullista nähdä Lagoksen kaduilla ja vesissä. Millään köyhyydellä ei voi mielestäni oikeuttaa huolettomasti ympäristöön suhtautuvia asenteita. Sosiaalinen vastuu säilyy, vaikka olisi kuinka vaikeaa.

Suomessahan kuseskelu on oikeutettua juhla/karnevaaliaikoina. Silloinhan sitä kykitään puskissa. Minä en kyllä opi käsittämään kuseskelua silti. Se on ruma tapa; jokaisen pitäisi pystyä valitsemaan kaupungissa kuvat, joita haluaa katsella. Kuseskelu ei kuulu - ainakaan minulle - niihin.

A-K.H kirjoitti...

Saatavat olla mainoksia. Jotain käsittämätöntä tekstiä niissä on. Joku ilkiö pian spreijaa ne.

Huolestunut veronmaksaja Kuopiosta, yksi monien puolesta

Anita Konkka kirjoitti...

En ole nähnyt metrovaunujen seinissä spreijauksia, joka vaunut ovat niin hyvin vartioituja tai sitten pintaan ei tartu spreijausmaali.

minh kirjoitti...

Miten joku voi paheksua pyykinkuivatusta naapuritalossa vertaamalla sitä Napoliin? Yleensähän se vertaus on positiivinen, värikäs, elämäniloinen, erilainen, lämmin, kodikas, kaunis jne. Aurinkolahdessa asuu siis paljon Veronmaksajia...
-minh-

Anita Konkka kirjoitti...

Joo, täällä asuu sekä veron- että asunnovelanmakasajia. Mutta he ovat jo alkaneet tottua taiteilijataloon, eikä valitukksia ja poliisihälytyksiä naapurustosta ole tullut enää, kuten tuli ekana vuotena. Ovat huomanneet että taiteilijatalo kohottaa seudun imagoa päinvastoin kuin alussa pelkäsivät.