sunnuntaina, elokuuta 13, 2006

Vasenkätisten päivä

Tänään on taas se päivä. En olisi muistanut, ellei ystävä olisi lähettänyt sähköpostia ja onnitellut päivän johdosta. Vasenkätisyys on perintöä isän puolelta, kuten kaikki muutkin epäilyttävät ominaisuuteni - lapualaisen äidinäitini mielestä epäilyttävät. Hän oli sitä mieltä inkeriläiset ovat ryssiä eivätkä ne siitä miksikään muuttuisi, vaikka ne voissa paistettaisiin. Hän yritti käännyttää minut oikeakätiseksi sillä seurauksella, että kieleni meni umpisolmuun ja rupesin änkyttämään. Kai minusta tuli kirjoittaja sen takia, että en uskaltanut avata suutani, kun sieltä hyppeli sammakoita.

Kansakoulussa oikeakätisyyskasvatus jatkui, kunnes isäni sanoi opettajalle, että Leonardo da Vincikin oli vasenkätinen, ja että uusiempien tutkimustulosten vasenkätistä ei saa käännyttää oikeakätiseksi, koska se aiheuttaa häiriöitä kielessä. Opettaja uskoi isää. Koulussa minulla oli vaikeuksia kaunokirjoituksessa ja käsitöissä enkä oppinut marssimaan tamburiinin tahdissa: vasen oikea, vasen oikea, koska en tajunnut kumpi jalka on oikea, kumpi vasen. Olin kömpelö ja toistaitoinen, aivoni toimivat nurinniskoin ja kärsin poikkeavuudestani. Sekoitan vasemman ja oikean ja käännyn' aina väärään suuntaan, sen takia en ole uskaltanut mennä autokouluun.

Ennen vanhaan vasenkätisyyttä pidettiin noituuden merkkinä, samoin punatukkaisuutta. Minulla on kummatkin ominaisuudet. Onneksi ei eletä enää keskiaikaa, muuten minut olisi poltettu roviolla. Vasenkätisyys herättää edelleenkin huomiota ja kummastusta Venäjällä ja Etelä-Euroopassa. Muslimimaissa en ole käynyt, mutta tiedän että siellä minulla olisi vääräkätisyydestäni paljon ongelmia. Joidenkin tutkimusten mukaan vasenkätisyys lisää aggressiivisuutta. En ihmettele. Maailma ei ole poikkeaville oikeudenmukainen oli poikkeavuus mitä lajia tahansa.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta nykyisin saa vasenkätisille valmistettuja tavaroita kuten esimerkiksi saksia. Olen oikeakätisenä joskus leikannut vasenkätisen saksilla ja se oli uskomattoman hankalaa. Miten ihmeessä vasenkätiset selviävät oikeakätisten vastaavien kanssa?

Anonyymi kirjoitti...

Sama vika, oikea ja vasen menevät koko ajan sekaisin ja mitä enemmän yritän, sitä enemmän sekoilen. Uusi pomoni kysyi minulta yhden yhdessätehdyn työvuoron jälkeen, että olenko vähän tyhmä. Kun hän kysyi jotain, vastasin suunnilleen: "laitoin sen avaimen roikkumaan siihen oven viereen...siihen..ööö...vasemmalle puolelle. Eiku oikealle, no siis tolle puolelle"(viittoilua) Pomon lötkäytyksestä tuli melko paha olo, mutta ei varmaan mitään siihen verrattuna mitä äiti ja hänen veljensä joutuivat koulussa kokemaan. He olivat samalla luokalla ja ainoat vasenkätiset, opettaja hakkasi enoni rystyset auki ja äiti opetteli kirjoittamaan moitteettomasti oikealla. Joskus aikuisenakin on löytänyt itsensä kirjoittamasta oikealla kun vasen on iskostettu "vääräksi". Huh!
-minh-

a-kh kirjoitti...

da V kirjoitti tiettävästi oikealta vasemmalle, mitä pidän hyvänä ratkaisuna. Osasin kirjoittaa kouluun mennessäni, mutta minusta ruoskittiin pois se, että kirjoitin isot kirjaimet alkaen kirjaimen jalasta. Numeroita harjoittelin kirjoittamalla huurteiseen ikkunaan ja riemastuin oivalluksesta, että kahdeksikkoa ei tarvinnut pyöritellä, vaan riitti, että veti suoran viivan ylhäältä alas ja kiepautti ässän alhaalta ylös. Sekin ruoskittiin pois.
Ossin ainoana luokalta lukea suoraan, mutta minut ruoskittiin tavaamaan. Osasin kyllä senkin.
Olen varmaan säästynyt paljolta oikeakätisyyteni vuoksi, mutta jostain syystä melon venettä vasenkätisesti. Siitäkin on huomautettu.

Anita Konkka kirjoitti...

Kaksi asiaa jotka isoäiit opetti ja jotka teen oikealla kädellä: marjojen poiminen ja saksilla leikkaaminen. Lapsuudessani ei ollut vasenkätisten saksia. En osaa leikata vieläkään hyvin, aina menee vinoon. Kun omat lapset olivat vauvoja,pelkäsin leikata heidän kynsiään.

Vasenkätiset ovat varmaankin aina vähän eksyksissä tässä maailamssa kun eivät erota oikeaa ja vasenta.

Vasenkätisyyteen liittyi ennen kaikenlaista taikauskoisuutta, siksi lapset pakotettiin vaihtamaan kättä. Eovät vanhemmat minun käsittääkseni pahuttaan ole tehneet sitä, vaan suojellakseen lasta ja helpottaakseen heidän käytännön elämäänsä. Vasenkätinen käsittää asiat väärinpäin. Liikenteessä se voi olla hengenvaarallista.

Minun vasenkätinen pojantyttäreni oppi itsestään kirjoittamaan ennen kuin meni kouluun. Hän kirjoitti peilikirjoitusta. Koulussa hän oppi kirjoittamaan niinkuin muutkin.

Ovatkohan arabit alunperin vasenkätiiä kun he kirjoittavat oikealta vasemmalle?

Rita A kirjoitti...

Katselen aina vasenkätisiä opiskelijoitani haltioituneena kun he kirjoittavat. En tiedä miksi se lumoaa minut. Täytyypä tehdä postaus... Kun ehdin. Nyt vasta olen saanut koko entryn siitä kirjallisuuskyselystä aikaiseksi. Meille hämäläisillehän piti aikaan järjestää jatkosotakin kun emme heti ehtineet mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Sekoitan vasemman ja oikean ja käännyn' aina väärään suuntaan, sen takia en ole uskaltanut mennä autokouluun."

Minä aiheutin autokoulunopettajalle harmaita hiuksia kun sekoitin aina vasemman ja oikean jalan polkimet keskenään. Olen siis itsekin vasenkätinen.

Olen huomannut, että oikean ja vasemman keskenään sekoittaminen on vasenkätisten keskuudessa hyvin yleistä. Olen itse epäillyt sen johtuvan siitä, että esim. koulussa kaikki asiat opetetaan tekemään oikealla kädellä (kynää ja lusikkaa jne pidetään oikeassa kädessä) ja vasenkätinen joutuu väistämättä ajattelemaan kaiken peilikuvana.

Minä pidän kynää vasemmassa kädessä mutta saksia oikeassa, virkkaan oikeakätisesti mutta neulon vasenkätisesti - olen tosin myöhemmin, useiden käsityönopettajan kanssa käytyjen vääntöjen jälkeen opetellut neulomisen myös toisinpäin. Siitä on hyötyä, ei tarvitse neuloa nurjia kerroksia lainkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkin yksi vasenkätinen... Ja siskoni on myös. Vasenkätisyys tulee ilmeisesti isäni puolelta, hänet pakotettiin aikanaan oikeakätiseksi koulussa. Itsekin sekoitan vasemman ja oikean, pitää aina miettiä kumpi käsi on "kirjotus"käsi... Liikenteessä en ole huomaannut kätisyydestäni haittaa eikä autoilussa ole ollut ongelmia. (paitsi yhden ainoan kerran, kun pikkutiellä kääntyessä aloin miettimään kummalla kaistalla minun kuuluu ajaa 8( )
Leikkaan sakset oikeassa kädessä ja muutenkin selviän kohtuullisen hyvin "oikeakätisten maailmassa". Olen ehkä enemmän molempi- kuin vasenkätinen. Kerran koulussa aloin kirjoittamaan taululle oikealla kädellä huomaamattani ja "vaikean" kirjaimen kohdalla tajusin, että liitu on väärässä kädessä...

Terkuin Kiivi

Anonyymi kirjoitti...

Vasenkätisyydestä voi olla joskus etuakin, esim tenniksen ja pöytätenniksen pelaamisessa. Missään muussa pelissäen ollutkaan nuorena hyvä kuin pingiksessä.

Mayatar kirjoitti...

Minä olen oikeakätinen, mutta sekoitin autokoulun inssissä toistuvasti oikean ja vasemman. Käännyin siis aina vastakkaiseen suuntaan, johon inssin valvoja käski. Tästä ei kuitenkaan ajosuoritusta hylätä, joten sain hyväonnisena kortin. Käännyin tiedostamatta toistuvasti sivukujille ja hiljaisesti liikennöityihin laitakaupunginosiin. ;) Autokoulunopettajani ei yllättäen tästä ollut kovin innoissaan ja varoitteli vielä kovasti, kun minulla oli jo ajokortti kourassa.

Anonyymi kirjoitti...

Tommi, Suomessa on siinä vasurikirjailijoiden kuuluisuuskärjessä Hannu Salama. Voi olla muitakin, mutta hänestä olen varma, kun olen nähnyt hänen kirjoittavan.

Anni kirjoitti...

Olen vasenkätinen, ja voin todeta, että minulla ei ole mitään ongelmia erottaa oikeaa ja vasenta. Ja Tommi, älä yleistä. Kaikki vasenkätiset eivät ole kielitaidottomia. Itselläni oli kymppi todistuksessa äidinkielestä, englannista ja ruotsista. Vasenkätisyys on vain geeni, joka periytyy suvussa. Onhan tietysti poikkeuksiakin.
Lukekaapa sellainen kirja kuin Väärän käden maailma. Siinä selvitetään vasenkätisyyden historiaa, ja rikotaan ennakkoluuloja. Itse pidin siitä todella.