maanantaina, elokuuta 07, 2006

Kirjallisuuskysely

Lisäys 7.8. Kirjameemi kaikille kirjojen ysäville ( ja korjauksia)Venäläiset klassikot kirjahyllyni reunalla


Arjentola heitti meemihaasteen. Pitää vastata yhdeksään kysymykseen ja haastaa viisi bloggaajaa. Kysymykset ovat englanniksi, mutta yritän suomentaa ne – jotain työtä aivoille jotka ovat kesäkesannolla helteen vuoksi.

  1. One book that changed your life - Kirja joka muutti elämäsi?

Olisikohan se ollut Shakespearen Kootut draamat osa 8, joka alkoi noitien kokouksella synkkänä ja myrskyisenä yönä. Näytelmän nimi oli muistaakseni Macbeth. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen seurasi noin 300 tyhjää sivua. Isä antoi kirjan minulle, kun olin 12-vuotias. Shakespearen nimi velvoitti minua. Päätin ruveta näytelmäkirjailijaksi ja ryhdyin kirjoittamaan ensimmäistä näytelmääni jonka nimi oli Tragedia Folks-linnan ritarisalissa. Minusta ei tullut näytelmäkirjailijaa, koska luin 15-vuotiaana Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen ja päätin ruveta romaanikirjailijaksi.

  1. One book you’ve read more than once – Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Louis-Ferdinadin Célinen Niin kauas kuin yötä riittää. Siinä kirjassa on sellaista draivia, joka on pitänyt minua otteessaan, varsinkin synkkinä myöhäisnuoruuden ja varhaiskeski-iän vuosina. Luen sitä vieläkin mielelläni. Jos tässä meemissä kysyttäisiin mikä kirja on tehnyt minut kateudesta vihreäksi, niin se on tämä. Haluasin kirjoittaa yhtä hyvin kuin Céline, mutta en pysty.

  1. One book you’d want on a desert island – Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

I Ching – Muutosten kirja se laitos joka on varustettu Richard Williamsin selityksillä ja Jungin esipuheella. Se on interaktiivinen kirja, se vastaa kun siltä kysyy. Aika kuluisi mukavasti autiolla saarella, kun rakentelisin 49 siankärsämötikulla heksagrammeja. Toivottavasti sillä saarella kasvaa siankärsämöä. Hätätilassa tulitikutkin kelpaavat.

4. One book that made you giddy – Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.

Minun piti katsoa Websterin mahdottoman paksusta sanakirjasta mitä giddy merkitsee. Sillä on monta merkitystä, joista valitsin käännnökseen kolme.

Henry Millerin Kravun kääntöpiiri teki minut nuorena kevytmieliseksi. Hilpeäksi minut tekee nykyään Erik Satien Muistinsa menettäneen muistelmat.

  1. One book that wracked you with sobs - Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Sellaista ei ole tapahtunut naismuistiin. Taisin olla 15-vuotias kun viimeksi nyyhkytin kirjaa lukiessani. Kirja oli Laxnessin Maan valo.

  1. One book that you wish had been written - Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?

Shakespearen muistelmat.


7. One book you wish had never been written – Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Hitlerin Taisteluni.

8. One book you’re currently reading – Kirja jota parhaillaan luet?

Alan Lightmanin Einsteinin unet. Se on pieni kiinnostava kirja. Ehkä saan sen luetutuksi loppuun. Nykyään kirjat tahtovat jäädä kesken. Viimeksi jäi Douglas Adamsin Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto, joka oli hilpeä kirja pitkälle yli puolen välin, mutta loppupuolella kyllästyin.


9. One book you’ve been meaning to read - Kirja jonka aiot lukea?

W.G. Sebaldin Vieraalla maalla.

10. Now tag five bloggers – Haasta viisi bloggaajaa

“Tag” on niitä sanoja joilla on Websterin mukaan kymmeniä merkityksiä, eikä haastaminen kuulu niiden joukkoon, mutta en keksinyt muutakaan tähän hätään. Pitäisikö sanoa että "tagitan" seuraavat viisi:

Timbuktu

Dionysoksen kevät

Horisontissa majakoiden epileptinen välke

Kirjaamo

Pasi Ilmari Jääskeläinen

Ja kaikki ne joita en ole "tagittanut," sivupalkin linkkilistassa olevat blogit ja satunnaiset lukijat.
13 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Voi hurja miten hieno meemi. Toivottavasti kukaan ei yritä haastaa minua. Mahdoton valita runsaudesta vain yhtä teosta noista moniin, ja toisaalta kohtaan 4 minulla ei ole vastausta. One book you're currently reading... tehehee... I'm reading many books at the same time. Kirjanmerkki stikkaa ulos sieltä sun täältä.

Iines kirjoitti...

Sain myös haasteen Rita Dahlilta ja olen miettimässä juuri siihen vastauksia. Huvittaa vain, että minäkin kirjoitin tuohon "Kirja, jota ei olisi pitänyt kirjoittaa" Hitlerin Mein Kampfin. Samoin Shakespeare löytyy samoilta paikkeilta.

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Rita,

Minä yritän nyt haastaa sinut, vaikka sanoitkin blogissasi että ensimmäiseen kysymykseen vastaamiseen menisi kokonainen viikko. Olisi pitänyt laittaa loppuun, että ktysely on kaikille avoin eikä vain niille jotka haastoin kyselyyn. Sitapaitsi kaikki haastetut eivät vastaa kyselyyn.

Hei Iines, harkitsin vähän aikaa Maon Pienen punaisen kirjan ja Hitlerin kirjan välillä.

Siihen kysymykseen minkä kirjan toivoisin kirjoitetuksi, ajattelin vastata ensiksi että kirjan jonka kanssa olen kamppaillut yli vuoden eikä valmista vain ole tullut. Mutta se tuntui liian itsekeskeiseltä vastaukselta.

Timbuktun Dee kirjoitti...

Kiitos haasteesta, ja vaikea haaste onkin, jos sitä oikein ajattelee. Täytyy vähän-paljon miettiä, ponnistella.
Pääkopassa ihan rutisee ja ratisee...

dahl kirjoitti...

Sebald on kiinnostanut myös minua, samoin kuin Nádas. Ja Celinen tuon kirjan ohella on se kolmeen pisteeseen ja jatkuvaan oksenteluun perustuva romaani, jonka olen myös lukenut. Juoni jäi vähän junnaamaan paikoilleen. Liikaa kolmea pistettä ja oksenteluakin (joka vähäisessä määrin on viehättävää ja puhdistavaa).

Anita Konkka kirjoitti...

Tarkoitat kai Célinen Kuolema luotolla - romaania. Se jäi minulta kesken, ei kylläkään oksentelemisen takia. Oksentelua harrastettiin paljonmyös suomalaisessa 60-luvun alun kirjallisuudessa, mikäli muistan oikein.

sivuaskel kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
dahl kirjoitti...

Joo, mutta Celine oksenteli huomattavasti 60-lukulaisia aiemmin. Ja varmasti on häntä varhaisempiakin oksenteluja; ettei vain jo antiikin ajalla olisi moista harrastettu.

Ainakin Rabelais´n Gargantuassa erilaisilla äärimmilleen viedyillä ruumiintoiminnoilla on keskeinen rooli. Ylilyövyydessään se oli hienoa luettavaa 15-vuotiaana. Käyhän se tietysti nytkin.

Obeesia kirjoitti...

Otan haasteen vastaan, mutta annan itselleni aikaa.

Vaikka olen kirjatoukka ja kirjallisuutta opiskellut, en ole blogiini kirjallisuudesta juuri haastellut. Ehkä se johtuu juuri opiskelusta: sain yliopistossa tarpeekseni teosten analysoinnista, mielestäni se pilasi lukunautinnon. Lukemisharrastus keskeytyi opintojen jälkeen ainakin viideksi vuodeksi.
Myöhemmin olen toki ymmärtänyt, että saan kirjoista paljon enemmän irti juuri opiskeluni takia.
Kuten sanottu, vastaan haasteeseen omassa blogissani, kunhan olen ensin miettinyt aihetta kunnolla.

Rita kirjoitti...

Kiitos haasteesta. Aiheen ylipursuavuuden vuoksi vastasin "osamaksulla", eli toistaiseksi vain muutamaan kysymykseen :) Tämä on parhaita meemejä mitä on tullut vastaan.

Timbuktun Dee kirjoitti...

Alan Lightmanin Einsteinin unet otettiin toisen kerran lukuun, jos nyt etenisi, kun kerran kirjareppuun oli pakattu ja on sinullakin luvussa. "Pienihän" se on, siis nopea, jos sikseen tulee. Mikäli saat Anita sen loppuun, kuulemme mieluusti mielipiteen. Joku siinä meillä panee kovasti vastaan?
Timbuktulaiset

hanhensulka kirjoitti...

Anita, vastaan kunhan ehdin. Tätä täytyy oikein miettiä, samalla kun kiertää Suomea.

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Sivuaskel, kiitos vastauksista. Tarkoitus oli se että jokainen vastaisi tähän kiertikseen omassa blogissaan. Täältä harva jos kukaan löytää sinun vastauksiasi.

Timbuktulaiset, saa nähdä luenko loppuun Einstein unet. Ei se aivan huono ole. Jos ehdin palaan asiaan myöhemmin.

Obeesia, minullekin Pessi ja Illuusia oli lapsena tärkeä kirja. Sen kuvat jäivät lähtemättömästi mieleen. Ja tietysti samastuin Illuusiaan.

Hanhensulka odottelen kiinnostuneena (ja kärsivällisesti) vastauksiasi