Päivän kuva
Herra Darwinin puutarhuri parvekepuutarhassani.
Puutarhurin nimi on Thomas Davies. Hän on fiktiivinen henkilö, mutta on jo alkanut elää ns. todellisuudessa. Se on on onnistuneen ( = hyvin kirjoitetun) henkilöhahmon ominaispiirre. HBL:n viime sunnuntain lehdessä kerrottiin, että Darwinin lähipiirin ihmisistä, mm. Beaglen kapteenista ja puutarhuri Thomas Daviesista on kirjoitettu romaaneja. Kunhan Kristina Carlsonin Herra Darwinin puutarhuri käännetään englanniksi, kansa kenties vaeltaa katsomaan taloa, jossa Thomas Davies aikoinaan eli, kuten Pietarissa käydään katsomassa taloa, jossa Dostojevskin Raskolnikov tappoi koronkiskurieukon ja hänen sisarensa.
"Pääasia että kirjassa on sanoma ja ehkä herra Darwinin kirjoissakin on sanoma mutta täytyy olla myös hyvä juoni ja mielenkiintoisia henkilöitä," ilmaisee Mary Kenny kirjallisuuskäsityksensä seurakunnan kirjallisuuspiirissä. Hän ei varmaankaan pitäisi pienen kentiläisen kylän asukkaita kovin mielenkiintoisina henkilöinä, hyvä juonikin puuttuu, puhumattakaan sanomasta! Mutta kyllä ne löytyvät romaanista, eivät tosin Mary Kennyn kirjallisuuskäsityksen mukaisina.
Kylän miehet istuvat kapakassa pohtimassa maailman menoa ja ajattelevat isoja ajatuksia, heillä on vankkoja mielipiteitä, he tietävät mikä on oikein, mikä väärin. He uskovat edistykseen, joka on sähkö. Kylän naiset käyvät kirkossa, juoruilevat, ajattelevat ilkeitä ajatuksia toisistaan, ja rukoilevat Jumalaa: "Kun verhotanko irtosi seinästä, minä huusin auta. Kun lakana juuttui mankelin telojen väliin, pyysin että päästä. Anteeksi jos häiritsen Sinua. Väsyttää tänään. Lapsena minä näin Sinut unessa. Sinulla oli leveät parrakkaat kasvot ja ylläsi sinivalkoraitainen pyjama. Kiitos Jumala, että Sinä olet taivaissa. Kiitos että kuuntelet minua. Aamen."( Hannah Hamiltonin rukous).
Minä nautin romaanin polyfoniasta, siitä miten näkökulma liukuu vaivattomasta henkilöstä toiseen, ulkoisesta sisäiseen ja päin vastoin. Kentiläisen kylän ihmiset ovat arkisine puuhineen ja ajatuksineen yleisinhimmillisiä - heidänkaltaisiaan tapaa Nykysuomestakin - ja niin herkullisesti kuvattuja, että monissa kohdin hykersin lukemisen riemusta.
Lisää Herra Darwinin puutarhasta:
Eilispäivän kuva
Akateemisen kirjakaupan Top 10 -hyllyssä Herra Darwinin puutarhuri on kolmannella sijalla Tervon ja Hotakaisen kirjojen jälkeen. Kannattava ostos, se kirja ei tyhjene yhdellä lukemalla. Se on virkistävän erilainen kirja, harvinaista herkkua, kirjallisuuden tryffeliä, siis jos tykkää sienistä.
3 kommenttia:
Aion lukea sen jahka synttärilahjaksi saan!! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta kirjalta.
Uteliaisuus tuohon kirjaan heräsi minullakin. Panen sen nimen muistiin. Kiitos vihjeestä, Anita!
Dostojevski tuossa sivuosiossasi puhuu viisaita. Hän on yksi mielikirjailijoistani, ja nautin kovasti, kun eräs toinen venäläinen kirjailija (Leonid Tsypkin) on kuvannut hänen oleskeluaan Saksassa nuorikkonsa kanssa. Se kirja on Kesä Baden-Badenissa. Sitä on sanottu viime vuosisadan kauneimmaksi kirjaksi. Hän kirjoittaa pitkin virkkein, mutta niin mukaansa tempaavasti, että siitä tuli yksi mielikirjoistani kerta heitolla!
Oletko lukenut sen Anita? Suosittelen. Sitä lukiessa samaistuin hänen vaimoonsa. Jostain syystä ymmärsin häntä hyvin. He rakastivat ja riitelivät välillä asioista, joista mekin olemme riidelleet miehen kanssa. Se tuntui niin tutulta!
Sivupalkissa Jaettujen otsikoiden alla on kirjoitus Naisellinen hiragana. Se on "liukuvan, etäisen huvittuneen ja älykkään elegantti" kirjoitustyyli blogin kirjoittajan mukaan. Niillä sanoilla voisi luonnehtia Kristinan Carlsonin tyyliä. Kannattaa klikata juttu hiraganasta auki ja lukea se.
En nähnyt mitä viisauksia Dostojevski sivupalkissa puhui. Siellähän ne kirjailijoiden sitaatit vaihtuvat aina kun klikkaa blogin auki.
Olen lukenut Tsypkinin muutama vuosi sitten. Hämärän muistikuvani mukaan kirja taisi jäädä kesken, kun minua alkoi rasittaa Dostojevskin ja Annan toistuva uiminen. Se oli kiertoilmaisu aivan muulle toiminnalle. Jos löydän kirjan sekavista hyllyistäni, yritän sen lukemista loppuun asti, kunhan ehdin.
Lähetä kommentti