sunnuntaina, kesäkuuta 22, 2008

Klovneista

Jotkut English Russia -sivustolla käyneet vierailijat ovat väittäneet, että Stalin oli klovni.
Väitteen todisteeksi arkistoista on löytynyt vieressä oleva kuva. Stalin näyttää pellennenää.

Käymälänpitäjä kirjoittaa blogissaan otsikolla Ilkeä klovni amerikkilaisen ja eurooppalaisen klovin eroista. Hän sanoo muunmuassa, että "ilkeä klovni on varmasti kaikkein alkuperäisin amerikkalaisen kulttuurin tunnuskuva. Se on Mcdonalds-ukkelin ja amerikkalaisen joulupukin henkinen sukulainen. Eurooppalaisessa sirkustraditiossahan klovni on yleensä pojimmiltaan surumielinen: melankoliselle ja vakavalle taiteilijapersoonalle ihmisten viihdyttäminen ja naurattaminen on raskasta työtä." Kannattaa lukea koko juttu kommenteineen.

Olen kirjoittanut kauan sitten venäläisestä klovnista, joka oli melankolinen. Se loikkasi länteen Neuvostovallan aikan ja meni pyskoterapiaan. Tekstin voi lukea täältä.

5 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Olin unohtanut tämän kohdan tästä kirjastasi.

Mutta nyt muistan ajatelleeni että klovni-aihe oli jonkinmoinen käänteiskuva Henry Millerin Hymy tikkaiden juurella-kirjasta, joka on jäänyt mieleen jo lukiovuosilta.

Apropos, Millerin-Durrellin kirjeenvaihto on niitä parhaita kirjalijakirjeromaaneita mitä on ikinä kirjoitettu.

Durrell taisi kirjoittaa tuolloin jo Aleksandria-kvartettiaan ja Miller asui suurimman osan aikaa Pariisissa, tosin kävi Durrellin luona Kreikassa kerran pari.

Minulla OLI se opus, mutta joku on vohkinut sen.

Anita Konkka kirjoitti...

Minunkin mielessäni kvi Millerin Hymy tikkaiden juurella. Ajattelin lukea sen Miller-Durrell kirjeenvaihdon jälkeen, josta kirjoitan myöhemmin ( kunhan ehdin) blogiin. Mutta en löytänyt Hymyä krijahyllystä. Minne lie kadonnut. Täytyy lähteä kirjastoon lainaamana se, kun sade lakkaa, mikäli se lakkaa. Taivas näyttää siltä että sadetta kestää kauan.

A-K.H kirjoitti...

Aika vekkuli tuo Stalin, kuten monet muut kaltaisensa.

Anita Konkka kirjoitti...

Veikko Huovinen kirjoitti kirjan jonka nimi on Veitikka, se kertoi Hitleristä. Tallinnan tulli takavarikoi kirjan minulta joskus 70-luvun alkupuolella, olin ottanut sen matkalukemiseksi. Tullissa tehtiin kuulustelupöytäkirja ja jouduin muistaakseni maksamaan pienen sakon laittoman aineiston tuomisesta maahan.

Sedis kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Löysin Millerin Hymyn divarista vitosella ja kadehtijoita riitti koko eilisen päivän.