torstaina, joulukuuta 27, 2007

Näkymä ikkunasta

Tällaista maisemaa katselen ikkunasta, kun yritän päästä joulun jälkeen takaisin työrytmiin. Vaikealta tuntuu. Kirjoituskonekin katosi jouluyönä. Se oli elektroninen kone, jollaista en ole käyttänyt yli kahteenkymmeneen vuoteen.

Luxemburgissa on pari kolme astetta kylmempää kuin Helsingissä. Seuraan Wunderground- sivuston sääennusteita. Jos yöllä on pakkasta, kadut ovat aamulla liukkaita, kun lähden koiran kanssa lenkille. Jos katuosuus ei päivälläkään sula, pitää suolata se. Jos tulee lumimyräkkä, pitää lapioida se lumesta puhtaaksi. Siksi tulee seurattua ennusteita tarkemmin kuin Helsingissä.

Wundergroundin sivustolta olen oppinut , että on olemassa kolmenlaista hämärää: porvarillista, nauttista ja astronomista. Minua kiinnostaa porvarillinen hämärä, joka kestää Helsingissä noin tunnin ja Luxemburgissa noin 40 minuuttia. Englanniksi se on civil twilight. Koska en ole kuullut sitä termiä aikaisemmin, piti käydä Ursan sivustolla tutkimassa asiaa. Sieltä selvisi, että porvarillinen hämärä alkaa auringonlaskusta ja päättyy kun auringon keskipiste 6 astetta horisontin alapuolella, ja että Suomessa siitä on poliittisista syistä käytetty myös nimitystä yhteiskunnallinen hämärä. Oppi ikä kaikki. En muista että koulussa olisi opetettu hämärän lajeja. Olin ehkä siltä tunnilta poissa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En minäkään ole kuullut aikaisemmin hämärän eri nimityksiä. Porvarillinen hämärä ja sen suomalainen korvike yhteiskunnallinen hämärä herättävät minussa hienoista hilpeyttä.:)

Leonoora kirjoitti...

Porvarillinen hämärä (engl. civil twilight): Aurinko on 0 - 6 astetta taivaanrannan alapuolella. Nimi tulee siitä että keskiajalla käsityöläiset eli porvarit näkivät vielä työskennellä. Kirkkaimmat tähdet tulevat esiin.
Nauttinen hämärä (engl. nautical twilight tai military twilight): Aurinko on 6 - 12 astetta taivaanrannan alapuolella. Saanut nimensä siitä kun taivaanranta on vielä selkeästi näkyvissä ja tähtiä alkaa näkyä taivaalla yhä enemmän ja entisaikojen merenkulkijat pystyivät käyttämään sekstanttia sijaintinsa määrittämiseen.
Astronominen hämärä (engl astronomical twilight): Aurinko on 12 - 18 astetta taivaanrannan alapuolella. Tähtitieteellisiä havaintoja voi jo aloitella, mutta taivaanrannassa on vielä kajoa.
Pimeys: Aurinko on enemmän kuin 18 astetta taivaanrannan alapuolella.

Edellinen kopsattu Wikipediasta!

Anonyymi kirjoitti...

A:lle
Hyvää uutta vuotta Luxenburgiin ja kirjuutusiloa! Viimeisimmät blogimerkinnät ovat ollet vallan hienoja.

Leonooralle kiitos hämärän ulottuvuuksista, saimme aivan uutta puhtia hämyyn.

Anita Konkka kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta sinne Timbuktuun. Olen palannut Luxemburgista koiravahdin hommista ja katselen kotoisen harmaata taivasta täällä suomalaisella Aurinkorannalla Vuosaaressa.