Vieressä on Chiricon maalaus Ahdistava matka eli Kohtalon arvoitus. Sekin on Bretonin Nadja -romaanin kuvitusta.
Tämä postaus siksi, että eilen jäi Breton-sitaatista pois tärkeä sana, jonka lisäsin tänään. Se sana on etsiä- verbin ensimmäinen persoona.
Uuden vuoden yönä moni suomalainen ryhtyy surrealistiksi, ja katselee kohtalon arvoitusta tinasta ja sen varjokuvista.
Alkavan vuoden ennustetta voi kysellä myös kiinalaiselta oraakkelilta I Chingiltä. Jos ei omista kirjaa, netistä löytyy Chrisin sivusto (englanninkielinen). Se on siitä hyvä I Ching -sivusto, että tulokseen voi vaikuttaa itse heittämällä kuusi kertaa kolme kolikkoa ja merkitsemällä muistiin heiton kruunat ja klaavat (heads and tails) Yksi heitto vastaa yhtä riviä heksagrammissa, jonka rakentaminen aloitetaan alhaalta ylöspäin. Jokaisen heiton tulos valitaan "pull and down menusta." Kun kuusi riviä on valmiina, klikataan Show hexagram -painiketta. Tuloksena on oraakkelin vastaus, hämärä kuin oraakkelien vastaukset aina, mutta alitajunta kyllä ymmärtää hämärätkin sanomat. Muutoksen merkit ovat tärkeitä, mikäli niitä sattuu heksagramista löytymään.
10 kommenttia:
Kiitos vuoden mielenkiintoisista kirjoituksista! Toivon hyvää uutta vuotta, Anita!
Kiitos linkistä Lyhytaaltoradioon!
Huomasin että kulttuuriskribentti Turun puolesta ei pitänyt kovin paljon surrealistisesta kuvataiteesta, mutta mainitsi että Bretonin seuraava kirja tulee Sammakolta (unohdin juuri nimen).
Surrealismissa on kuva-, sana- ja elokuvataiteessa sanottu omasta mielestäni huikean paljon.
Siitä on myös lähtenyt paljon uutta joka vaikuttaa edelleen. Jossain mielessä esimerkiksi saksalainen ekspressionismi - osittaisesta samanaikaisuudesta huolimatta - on velkaa surrealismille ja ilmeisesti myös päinvastoin.
Hyvää uutta vuotta Marja-Leena ja Marjatta.
SWuomessa surrealismista on kirjoitettu ( kai) aika vähän. Kirstinä on kirjoittanut. Hänellä oli surrealistinen kausi, samoin kuin Kalevi Seilosella. Surrealistisia kuvataitelijoita meillä on jonkin verran, mutta onko yhtään surrealistista elokuvataiteilijaa?
Bretonin seuraavana Sammakolta ilmestyvän kirjan nimi on Hullu rakkaus.
Kävin tietysti hankkimassa uudelle vuodelle orakkelin suloista hämäryyttä neuvomaltasi sivulta, mutta heräsi kysymys, onko I Chingiä aina ollut tapana heittää kuusi kertaa? Olen joitakin kertoja heittänyt, ja mielestäni siitä tehtiin vain yksi heksagrammi (kolme heittoa)?
Tarmokasta ja woimallista uutta vuotta!
Hei Soli,
Hexagrammissa on 6 riviä, sen takia kolikoita täytyy heittää kuusi kertaa. En tiedä miten kolmella heitolla saisi rakennettua heksagrammin valmiiksi. Puolitiehen se jäisi. Toivottavasti sait hyvän heksagrammin. Minä sain mieliheksagrammini joka on numero 61, Sisäinen totuus.
Ai niin tietysti kuusi heittoa. Joku on neuvonut väärin tai sitten olin vain unohtanut.
Heksagrammi oli tuon sivun mukaan Oppression/Exhaustion, ei hyvältä näytä. Ei nyt ensi vuonna kuulu olla painostunut tai puhki, kun on kauheasti hommia!
Tai sitten pitää etsiä kunnon rahat, millä heittää. Ei sattunut löytymään kolmea samanalaista kolikkoa muuta kuin kymmenkopeekkaiset. Ehkä ne eivät ole tarpeeksi ennustuskykyisiä? Tuli mieleen, että ehkä tätä varten pitäisi olla painotuoreita kolikoita, eikös se ole niin, että oikeata ennustusta varten pitää olla iskemätön korttipakka.
Ei sillä vissiin välilä millaisilla välineillä heksagrammin tekee. Ihan alussa kun oli talvi eikä minulla eikä siankärsämötikkuja löytynyt nmistään, tein heksagrammin tulitikuilla. Se oli hidas ja meditaavinen menetelmä. Sopi hyvin silloiseen elämänvaiheeseen, kun olin työtön eikä muutakaan tekemistä ollut. Myöhemmin heitin heksagrammin kolmella vanhalla viiden kopeekan kolikolla. Hyvin meni, kunnes eräs ystävä huomautti, että olen sekoittanut kruunan ja klaavan toisiinsa, pitäisi olla päinvastoin. No, ei se mitään. Pääasia on miten heksagrammi puhuttelee alitajuntaa, teki sen millaisilla kolikoilla tai tikuilla tahansa, eikä tietäisi mikä on kolikon kruuna- ja klaavapuoli
I Chingissä saa tietenkin parhaimman tuloksen käyttämällä Wilhelmin kirjaa ja laskemalla tulos kirjan ohjeen mukaan bambutikuilla.
Minulla ei ollut uudenvuoden kysymystä. Käsitykseni mukaan oraaakkelia ei pidä vaivata jos ei ole selkeää kysymystä, mutta vastaus ei saa olla kyllä tai ei. Siis pitää kysyä niin että oraakkeli ei voi vastata kyllä tai ei.
Hexagrammojen pitää laajeta kaikkiin suuntiin.
Että elokuvan surrealistit? Miten olisi Bunuel, ihan alkajaisiksi?
Tarkoitin suomalaisen elokuvan surrealisteja, onko niitä? Noita ulkomaalaisiahan on. Lynchiä olen viimeksi katsellut.
Nyrki Tapiovaara ja sen elokuva Varastettu kuolema.
En muista nyt miten elokuvaa on yritetty selittää, mutta ei se selityksistä muuksi muutu, surrealistinen se on.
Tapiovaara oli aivan ilmeisesti katsonut Fritz Langin ohjauksia.
Lähetä kommentti