sunnuntaina, elokuuta 26, 2007

Suden uni

(Klikkaa kuva isommaksi)

Valokuvatorstain viikon aihe on uni. Kirjoitin kerran unista omaelämäkerrallisen kirjan. Sen nimi on Nainen unen peilissä. Siitä on niin kauan, ettei sitä kirjaa saa enää mistään. Sitä kysytään aika usein, mutta ei minulla ole kuin yksi kappale jäljellä. Jostain antikvariaatista sen voi löytää hyvällä onnella.

Kuvan nukkuvan suden näin Casino Luxemburgssa. Siellä on näyttely nimeltä Capricci (Possibilities of other worlds). Huoneissa on kodin tunnistettavia esineitä, pöytiä, tuoleja, tauluja, keititössä on vaarallisen näköisiä esineitä ja kummallinen pesukone. Kaikki vähän outoa niin kuin unessa. Koska missään ei näkynyt valokuvaamisen kieltävää kylttiä, kuvasin makuuhuonetta, ja muutama painajaisunitaulun.

Punahilkan susihan se siinä nukkuu.
Teoksen luoja on Haïdée Henry ja sen nimi on Le loup au bois dormant.

Maailman kuuluisin susiuni on venäläisen Sergei Pankejevin uni valkoisista susista jotka istuivat pähkinäpuussa makuuhuoneen ikkunan takana. Freud teki siitäunesta kuuluisan. Sen voi lukea suomeksi Freudin Tapauskertomuksista ( suom. Seppo Hyrkäs, 2006).

6 kommenttia:

Eleanor Vatsa kirjoitti...

Ihana kuva, ihana sänky, ihana susi ja varmaankin ihana näyttely.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Täällä sitten Punahilkka, ei susi ole vielä syönyt :)
Kivan erilainen kuva ja aiheeseen oikein sopiva.

Anonyymi kirjoitti...

Tarvitaan kyllä tosi hyvää onnea, että Naisen unen peilissä jostakin löytää. Olen etsinyt jo kauan, mm. Vammalan pöydistä tänä kesänä, enkä ole löytänyt. Luin sen toki kirjastosta kun se ilmestyi ja pidin kovasti, mutta enpä ymmärtänyt ostaa silloin. Ilokseni löysin kesällä divarista Talven Ravennassa. Aika huonosti kirjasi liikkuvat, Anita - mutta sehän on toisaalta ilo: lukijat ovat mieltyneet kirjoihin niin, etteivät tahdo niistä luopua. - Kuva on kaunis!

Anonyymi kirjoitti...

Kas isoäitihän se siinä päiväunilla.

Uni, satu, unisatu, satu-uni todempia kuin todellisuus itse, mielen ja alitajunnan pintaan tulevia pulpahduksia. Symboleita täynnä.

Loistava näkemeys unesta näissä kuvissa ja tekstissä.

Anita Konkka kirjoitti...

Unet, sadut, runot - ne syntyvät samasta alkulähteestä. Unet ovat arkipäivän (so. arkiyön) luovuutta. Kaikki näkevät unia. Ehkä unet ovat sen takia aliarvostettuja kuin - blogit, nuo kirjalliseksi alkulimaksi kutsutut!

Anonyymi kirjoitti...

Koskettavaa, aivan huima kuva...
Meillä kaikillahan lienee kummallisuutemme. Dee on liimannut vaatehuoneensa oven täyteen susikuvia. Se on kertakaikkinen mysteeri, miksi susia ja miksi vaatehuoneen oven sisäpuolelle? Kysessä on siis pohjolan kotpuolen komerokopperosta, Timbuktun teltan seinillä ei ole eläinkuvia paitsi nuo Ruun maalaukset Bonesista ja Youssufista. Otetaan Tapauskertomukset heti lukuun http://www.stanleycoren.com/e_sigmund.htm
Terveisin Dee & koirut