torstaina, elokuuta 25, 2005

Rakkaudesta


“Ei vain suuri rakkaus, vaan kaikki rakkaus laskee irti, antaa tilaa ja iloitsee toisen elämästä. Kirja lähtee aina pois tekijänsä näpeistä ja sylistä, sen pitää antaa lentää omille teilleen. Se lentää, irtoaa tekijästään ja kääntäjästään, kirjoittaa Jaana Kapari, Harry Potterin kääntäjä uudessa Parnassossa. (Kääntäjän rakkaus ei ehdy 4:2005).

Kirjoittaminen on rakastamista. Jos ei rakastu kirjaan jota on tekemässä, kirja joko menee kesken tai syntyy kuolleena. Kun aloitan uuden kirjan, halu kirjoittaa ja kirjoittamisen torjunta kamppailevat keskenään. Ei siinä mitään mystistä ole, jokainen joka on joutunut tekemään jonkin kirjallisen työn vaikkapa yliopistossa, tietää miten hankalaa aloittaminen on. Sitä kiertelee ja kaartelee ja keksii kaikenlaista ”parempaa” tekemistä, kunnes on pakko viimeisessä hädässä tehdä se kirjoitustyö. Mutta joskus torjunta voi olla niin voimakasta, että se lamaannuttaa kirjoittamisen halun kokonaan. Minä yritin kaksi vuotta kirjoittaa äitini tarinaa, kunnes luovuin siitä kesäkuun alussa ja aloin kirjoittaa toisesta aiheesta, ja rakastuin, toisin kuin äitini tarinaan. Uusi kohde täyttää ajatukseni ja uneni, kirjoitan luvun päivässä, kun ennen sain hädin tuskin yhden kappaleen aikaan. Olen euforisessa tilassa kuin vastarakastunut jonka tunteet saavat vastakaikua, herään aamuisin onnellisena ja täynnä intoa, torjunta ja painajaiset jotka liittyvät aloitusvaiheeseen, ovat väistyneet. Mutta sitten koittaa aika, jolloin rakkaus polttaa itsensä loppuun ja kirja valmistuu. Se on tuhkanmakuista aikaa, en pysty iloitsemaan, kun luen oikovedosta vaan häpeän, että mitä tulinkaan kirjoittaneeksi. Rakkauden aika on lopullisesti ohitse. Minä olen tyhjä. Kestää taas vuosia ennen kuin rakastun uudestaan, jos enää rakastun. Nuorempana sitä rakastui nopeammin, jo vuodenkin päästä saattoi uusi suhde olla aluillaan.

PS. Kuva on Henri Rousseaun maalaus: Muusa inspiroi runoilijaa (1909). Muusa on Marie Laurencin ja runoilija Giullame Apollinaire

2 kommenttia:

hanhensulka kirjoitti...

Hei Anita, päätit sitten laajentaa virtuaalitaloasi uudella huoneella:))

Kannattaisi ehkä antaa muillekin kuin Bloggerin jäsenille oikeus kommentoida, saisit enemmän kommentteja.

Muuten tuosta tekstinsä rakastamisesta tuli mieleen, että olen etsinyt mahdollisuutta kiittää tästä ajatuksestasi (joltakin kirjoittajakurssilta): "En muista kuka kuuluisa kuvanveistäjä sanoi, että veistos on kivessä valmiina, hänen on vain hakattava se sieltä esiin. Samanlaista hakkaamista on romaanikirjailijan työkin. Kun hahmo alkaa tulla esiin, se on todella palkitsevaa."

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Hanhensulka,

Tämä on harjoittelua ja tulevaisuuden ennakointia, kun alkaa näyttää siltä että Mbnetin serverillä on käyttämäni kotisivutila kohta täyttymässä. En ole vielä oikein perillä näistä Bloggerin käytännöistä, siitäkään miten annetaan muille kuin Bloggeristeille mahdollisuus kommentointiin. Bloggerin käyttö tuntuu muutenkin aika hankalalta täytyy esim. osata HMTL- koodia, että voi tehdä linkkilistaa. BTW, se miksi en saa Bloggerin koodia asettumaan Wordiin johtuu siitä, että minulla on suomenkielinen Word.

Terv. Anita