sunnuntai, huhtikuuta 08, 2012
Löytöjä Googlen virtuaalisista taidegallerioista
Suuren paaston päätyttyä päästään taas lihapatojen äärelle. Tämä teos on vuodelta 1551. Tekijä on hollantilainen Pieter Aertsen. Asetelman nimi on englanniksi "Still Life with Meat and The Holy Family." Suomeksi: Asetelma lihan ja pyhän perheen kera. Aika hurja juttu. Pyhä perhe ei ole enää keskiössä kuten aikaisempina vuosisatoina.
Taide heijastaa aikaansa. 1500-luku on uskonpuhdituksen, noitavainojen, suurten taloudellisten ja henkisten mullistusten aikaa Euroopassa. Gutenberg oli keksinyt kirjapainotaidon edellisellä vuosisadalla, ja niin levottomuutta lietsovat aatteet ja ajatukset pääsivät leviämään. Lutherista se alkoi.
Tämä asetelma on 1600-luvulta. Euroopassa käytiin 30-vuotista sotaa, taloudelliset ja sosiaaliset mullistukset jatkuivat, köyhät näkivät nälkää, rikkaat rikastuivat ja Hollannin taiteella meni hyvin.
Frans Snyders, Rubensin piiriin kuulunut hollantilaistaitelija maalasi vuonna 1640 teoksen "Still Life with A Swan" ( suomeksi: Asetelma joutsenen kera). Kun katselin asetelmaa , tuli mieleen että oliko Snydersilla kaikki nuo kuolleet eläimet ateljeessa, kun hän maalasi niitä. Siellä taisi haista aika tavalla raadolta. Koira näyttää elävältä, samoin nuori mies taustalla viikunavadin kera.
Tämäkin on hollantilaista taidetta, Evert Collierin asetelma vuodelta 1696. Se näyttää modernilta esinekoosteelta, installaatiolta. Mutta se on öljyvärimaalaus, siis optista harhaa, trompe-l'oeil -tekniikalla tehtyä taidetta.
Asetelmat löytyivät Googlen taideprojektista. Ne voi klikata isommiksi.
Googlen gallerioissa voi liikkua samalla tavalla kuin Street View -näkymissä, mikäli haluaa. Taideteoksia voi zoomata lähemmäksi ja tutkia yksityiskohtia ( Ctrl ja + on käyttökelpoinen näppäinyhdistelmä, Ctrl ja - yhdistelmä pienentää kuvan). Virtuaalimuseossa voi viettää päiväkausia ja tutkia yksityiskohtia kaikessa rauhassa, kukaan ei ole selän takana hönkimässä. Ei tule samanlaista taideähkyä kuin suurissa museoissa. Ja mikä parasta suosikkiteoksista voi koota oman gallerian.
Yksityiskohta Pieter Bruegel vanhemman maalauksesta Flaamilaisia sananlaskuja (1559).
Mikähän sananlasku on kyseessä, kun sotisopaan pukeutunut mies sitoo pulskan kissan kaulaan isoa tiukua?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Onpa mukavaa että muutit toiseen muotoon tämän.
Sain katsottavaksi blogrollinkin, vaikka nyt en juuri oikein koneelle pääse. Joskus kumminkin.
Lähetä kommentti