Mirón veistos katselee Mirón maalausta.
Kävin eilen ystävän kanssa Espoon Emmassa. Hänellä oli pressikortti, sillä irtosi kuvauslupa museoon. Minulla oli kamera mukana. Sain kuvata yleisnäkymiä, mutta en yksittäisiä taideteoksia.
Tässä yleisnäkymästä rajattu yksittäisteos, Mirón maalaus naisesta, jolla on tukka sekaisin. Helppo samaistua maalauksen naiseen, kun minullakin on aina tukka sekaisin.
Mirón taiteeseen tutustuin nuorena. Äiti rupesi lähettämään minulle Miró kortteja Italiasta sen jälkeen kun olin nähnyt suuren Paul Klee -näyttelyn Ateneumissa kuusikymmentäluvun alussa ja hehkuttanut sitä kirjeissä hänelle. Hän piti Mirósta ja arveli että minäkin saattaisin pitää Mirón lempeästä huumoristaan. Niin kuin sitten pidinkin.
Kuvia Miró-näyttelystä, Saastamoisen kokoelmasta ja lelumuseosta täällä. Alla muutama suosikkini Saatamoisen kokoelmasta
Pekka Kauhanen. Yritys hahmottaa maalaus. Se voi olla kuvanveistäjälle kuin katsojallekin joskus vaikeata.
Ismo Kajanderin sanko, joka roikkui katonrajassa. Kajander on minun ikisuosikkini suomalaistaiteilijoiden joukossa.
Juhani Harri. Nizzasta Bombayhin; Taj Mahalista Negrescoon.
Harrin luona kävin kerran nuorena kylässä. Hänellä oli häkkilintuja. Muistan siitä vierailusta vain ne linnut. Ne pitivät hirveän kimeätä meteliä.
Linnuista puheenollen. Tämä on Jussi Heikkilän Rubiinisatakieli ( Luscinia calliope).
Juhani Linnovaara. Hiljaisuuden hetki. Tämän kuvan valitsin kissan takia.
So long, ja nyt kirjallisiin töihin!
Lisäys 14.3. Tässä kuvakooste musiikin kera Mirón taiteesta. Vahinko ettei hänen parhaita töitään ole nähtävillä Emmassa.
4 kommenttia:
Kiitos Miró-kuvakoosteesta ja muistakin mielenkiintoisista kuvista! Tuonne oltiin suunniteltu menevämme jo heti kun uusi näyttely aukesi mutta ei silloin päästy. Retki Emmaan on kuitenkin edessä, tykkään Mirón maalauksista ja on hauska nähdä myös hänen veistoksiaan.
Pidän tosi paljon Emmasta, ja minun mielestäni Mirón näyttely oli hyvin rakennettu. Lempiteokseni Saastamoisen säätiön kokoelmasta on Matti Saanion valokuvateos Lapista sodan jälkeen.
Millä ihmellä sait luvan kuvata siellä noita teoksia? Kuvaillessani käytäviä ja näkymiä ulos, sain tiukkoja mulkaisuja näyttelyn vahtimestareilta. Kateellisen mutinaan tämä ;)
Kun ensin yritin kuvata salaa kännykkäkameralla, tuli salivalvoja heti haukkana paikalle ja kielsi kuvaamisen. Ystävä veti pressikortin esiin ja sanoi että ollaan lehdistöä. Sillä pressikortilla tuli kuvauslupa ja minulle valkoinen kortti kaulaan roikkumaan. Sen jälkeen otin oikean kameran esiin ja kuvasin, eivätkä salivalvojat enää huomautelleet.
Lähetä kommentti