lauantaina, tammikuuta 24, 2015

Tiedoksi blogin lukijoille

Kirjailijan päiväkirja on ollut  kesannolla  pari vuotta.   Se on  vanha blogi, täyttää 13 vuotta  helmikuun alussa. Olen  ottanut  sen jälleen käyttöön. Julkaisen siellä  Unennäkijän  muistelmien   ekstroja,  toisin sanoen  sitä  aineistoa,  joka  jäi  pois  editointivaiheessa.


Shakespeare and Company   ulkopäin

Ensimmäinen esktra on ote matkapäiväkirjasta, jota kirjoitin  Pariisissa  loppusyksystä 1988.

http://anita-konkka.blogspot.fi/2015/01/ekstrat1-shakespeare-and-company.html


Shakespeare and  Company sisältäpäin

Bloggaamisesta


Ilmoitin   Kirjailijan päiväkirjan eilen  blogilistalle. Siellä oli  yli 35 000 blogia.   Kun   13 vuotta sitten aloitin blogaamisen, Pinserin   blogilistalla oli  vähän toistatuhatta blogia.   Niin paljon  jo ennen minua!  

Eilen  tai toissapäivänä joku nuori  bloggaaja  väitti  Kympin uutisissa, että silloin kun hän aloitti 9 vuotta sitten, ei  ollut olemassa yhtään blogia.   Lausunto herätti  Facebookin  Wanha Blogistan-ryhmän eloon ja sai  aikaan  vilkkaan keskustelun, joka jatkuu yhä.    Vanhat  blogistanilaiset  eivät   kirjoita  enää  yhtä  suurella innolla kuin  kymmenen vuotta sitten, jolloin    bloggaaminen  ei ollut vielä kaupallistunut, vaan   oli hauska harrastus,  ja melkein kaikki  Blogistanissa tunsivat toisensa  ainakin virtuaalisesti. Sitten tuli Facebook ja  moni  bloggaaja  siirtyi  sinne, niin minäkin.  Facebookiin  oli paljon helpompi kirjoittaa  parin  kolmen rivin  tokaisu kuin istua  tietokoneen ääreen kirjoittamaan  harkittua mielipidettä blogiin.  Jotkut  sentään jaksavat vielä   puurtaa,  kuten  Kemppinen.   Hän jaksaa päivittää joka päivä eikä hänen  sivuillaan näe mainoksia.  Kaikki eivät ole  kaupallistuneet,  onneksi!


Kirjoittaja Shakespeare and Companyn ulkopuolella joulukuussa 2013

7 kommenttia:

Iines kirjoitti...

Kuulin saman uutisen ja hämmästelin, voiko joku olla noin tietämätön blogien historiasta Suomessa.

Vaan ehkä tälle neitokaiselle ei ole olemassa muita kuin muotiblogeja.

Muistan hyvin bloggaamisen kulta-ajan, kun kaikki bloggaajat tiesivät toisensa. Ja muistan ensimmäisen vakavan uhan: tulivat neuleblogit, jotka uhkasivat mullistaa kaikki blogilistat. Syntyi jopa vastarintaliike, ja osa bloggaajista muutti joksikin aikaa nimensä neuleblogiin viittaavaksi, esimerkiksi tämä blogi olisi ollut silloin Neulekirjailijan päiväkirja taiKirjaijan neulepäiväkirja.

Kiitos muuten noista paloista, jotka tulevat nyt julki. Unennäkijän päiväkirja on luettu ja tykätty kovastikin. Lisää tekee mieli lukea!

Anita Konkka kirjoitti...

Iines, minäkin muistan neuleblogi-"uhkan." Muistan myös sosiogrammin, jonka joku Valtsikan opiskelija/tutkija teki Blogistanista. Siinä oli viivoja, jotka yhdistyvät blogeja toisiinsa, ja tihentymiä, joihin johti paljon viivoja. Kaikki silloiset blogit olivat jossain yhteydesäs toisiinsa y6hden tai useamman linkin kautta. Mun mielestäni blogimaailma ei olltu silloin ikä- eikä sukupuolirasistinen, vaan erittäin tasa-arvoinen.

Janne Toivoniemi kertoo tänään FB:n Wanha Blogistan-ryhmässä millaisen kommentin sai, kun jonkin firman "some-konsultti" sivisti häntä mitä ovat blogit ja blogaaminen. Konsultti googlasi jälkeenpäin osallistuja ja tuli seuraavassa kokouksessa sanomaan: "Taisin faijaa opettaa panemaan." Tullaista nuoret/ vanhat vastakohtaisuutta en kokenut kertaakaan, kun olin aktiivinen bloggaaja.

Hirlii kirjoitti...

Minulta puuttuu blogistania-kokemus, kovin kiinteänä yhteisöllisenä kokemuksena. En siksi kykene kaipaamaan tätä nk. blogistaniaksi kutsuttua kyläyhteisöä. On silti mielenkiintoista lukea myös kokemuksista, jotka ovat minulle vieraita. Käyn hyviä ja antoisia keskusteluja blogitodellisuuden ulkopuolella, joten en ole kasvanut niin kiinni tähän maailmaan.

Sinun verkkoteksteihisi törmäsin jo 1990-luvun loppupuolella. Se tapahtui aika pian sen jälkeen kun olin löytänyt Leena Krohnin verkkotekstit. Opintoihini liittyi silloin, ja myöhemminkin, verkossa toimivat ryhmät ja verkon käyttö opintojen osana.

Kirjassasi kerroit olleesi mukana uniryhmässä joka kokoontui verkossa. Minä en ole ollut mukana varsinaisessa uniryhmässä, mutta muissa inhimillistä tajuntaa ja tietoa jakavissa ryhmissä olen ollut mukana. Olen ollut myös 7 vuotta työyhteisössä, jonka työpalaverit ja keskustelut käytiin etupäässä verkossa. Sellainen työkulttuuri tuli hyvin yleiseksi jo sen jälkeen kuin verkkoyhteydet ja www-maailma yleistyi 1990-luvulla.

Facebook on jäänyt minulle täysin vieraaksi, mutta viime aikoina on ollut tilanteita jolloin olen harkinnut tilin avaamista. Nuo tilanteet ovat liittyneet yhteiskunnalliseen keskusteluun ja poliittiseen vaikuttamiseen, kansalaisliikkeisiin. Toistaiseksi on riittänyt ajatusten vaihto FB:n ulkopuolella.

Unennäkijän muistelmat on onnistunut teos. Sanon kuin lahjan saanut: Kiitos paljon!
Teoksesi on enemmän kuin elämänkerta. Se on kaunokirjallisuutta. Tosi mukava juttu, että julkaiset lisälehtiä lukijoillesi. Nimittäin, kun pääsin viimeiselle sivulle kirjassasi, ensimmäinen ajatus oli: Olisipa tämä jatkunut pitempään.


Anita Konkka kirjoitti...

90-luvun loppupuolella osallistuin ahkerasti Sanoma Open -nimiseen keskusteluryhmään netissä. Se syntyi kun Pentti Holappa pahastui Hesarin kirjallisuusarvosteluihin. Lehti oli kohdellut huonosti hänen Finlandiapalkoinnon saanutta romaaniaan. keskusteluihin osallistui Holpapan lisäksi aktiivisesti Väinö Kirstinä, Leena Krohn, Hannu Helin ja moni muukin kirjailija, mutta ei tule nyt enempää nimiä mieleen. Hirlii, ehkä törmäsit minuun siinä ryhmässä.

90-luvun puolivälissä osallistuin pariin kolmeen englanninkieliseen uniryhmään, joista merkittävin oli "Dreamevent"- niminen ryhmä. Siitä ryhmästä krijotin vähän Unennäkijän muistelmissa.

Liisu kirjoitti...

Minä olen pitänyt joitakin vuosia (vasta) blogia, ja alan juuri olla siinä vaiheessa, että olen saanut tutustua sen varjopuoleen. Aluksi olin ihan järkyttynyt kun esimmäiset pahantahtoiset Anonyymit ilmestyivät paikalle, Nyt olen onneksi jo siinä pisteessä, että naurattaa kun joku jaksaa keksiä "virkistäviä" lauseita toisen ylläpidoksi.

(Tuo että blogisi joutui kärsimään minun takia tänään, on anteeksiantamatonta, mutta olin niin yllättynyt etten voinut olla vastaamatta. Hyvä että poistit ne on nyt poistettu kaikki.)

Minusta on hyvä keksintö ottaa ns. ylijäämätavara käyttöön. Ne on kuitenkin itsekritiikin läpikäymiä tekstejä, joita on varmaan ollut vaikea uhrata kokonaisuusajattelun takia.

Luin tämän ensimmäisen esille laitetun jo Facebookissa. Hienoja kuvauksia, liian hyviä poisjätettäviksi. Ansaitsevat tulla julkaistuksi.

Paula Laaksonen kirjoitti...

Riemastuttava tiedonanto! Olen tehnyt hidasta paluuta blogimaailmaan suunnilleen 10 vuoden tauon jälkeen, ja maisemat näyttävät oudoilta. On vaikea löytää luettavaa (kranttu vanha ämmä, sanovat) vaikka blogeja riittää. Jokainen kiinnostava on suuri ilon aihe. Silloin muinoin tosin kirjoitin & luin lähinnä ulkomaan kielellä. - Kommentoiminen vaatii vieläkin kehtaamiskynnyksen yli kiipeämistä.

Anita Konkka kirjoitti...

Hei Paula,

kiva kun kiipesit kehtaamiskynnyksen yli!