Metrossa eilen luettua:
"Kaikessa alku ja loppu ovat kiehtovimmat. Jos mies ja nainen tapailevat toisiaan, onko se vielä rakkautta? Murehtia suhdetta, joka loppui ennen kuin todella alkoikaan, vaikeroida tyhjiin rauenneiden lemmenvalojen tähden, valvoa yksin pitkät syysyöt, kaivata kaukaisten pilvien alla elävää armasta, vaipua haikeisiin muistoihin ruohottuneessa majarähjässä - sen voi sanoa olevan täyttä rakkautta." Kirjoitti Yoshida Kenkô Japanissa 1300-luvulla. (Joutilaan mietteitä suom. Kai Nieminen. Tammi 1978)
Yhtenä unettomana yönä luin Markku Pääskysen rakkausromaanin. Harvinaista että suomalainen mieskirjailija kirjoittaa rakkaudesta, mieleeni muistuu nyt vain Esko Raennon romaani Rakkaus:käskyt 90-luvun alkupuolelta. Rakkaus on ollut perinteisesti naiskirjallisuuden väheksytty aihe. Osat ovat kenties vaihtumassa, kun naiskirjailijat ovat ruvenneet kirjoittamaan sodasta. Ehkä sodasta tuleekin väheksytty ja rakkaudesta arvostettu aihe. Soisin sen tapahtuvan.
Roona, kirjan kertojaminä on vaipunut haikeisiin muistoihin - ei tosin ruohottuneessa majarähjässä, vaan turkulaisessa puutalossa. Hän elää koiransa Papillonin kanssa, mikä voi tarkoittaa vankia nimeltä Papillon tai perhoskoiraa. Tavallaan Roona on rakkautensa vanki. Hän kirjoittaa kirjeitä kadonneelle rakastetulleen: "En pääse menneestä eroon, en tästä arkiinnu, en millään, ja yötä vasten kaipaus vain kasvaa [...] Lakkaan muistelemasta,
a j a t t e l en sinua. Sinua ja pitkää hahmoasi, silmälasejasi, valheitasi, ihoasi, vartaloasi, ääntäsi. Kuinka sinua kaipaan! Sanojasi, valheitakin. Valhetta täytyy uskoa, tosi on totta uskomattakn, sinä sanoit kun jäit valheistasi kiinni ja aloit puhua totta." Roonan hullusta rakkaudesta on kulunut kymmenen vuotta. Hän sanoo: "Me olimme Bonnie ja Clyde."
Roona ja hänen rakastettunsa olivat köyhiä ja pitkästyneitä parikymppisiä. He ryöstivät pankin rahankuljetusauton ja pakenivat Italiaan, Kreikkaan, Turkkiin. Heidän pakomatkansa ei ole niin verinen eikä päättynyt yhtä traagisesti kuin 60- luvun elokuvan romanttisen sankariparin Bonnien ja Clyden. Aika on tehnyt tehtävänsä ja hionut Roonan muistoista pois särmät ja rosot, pakomatkan kauhun ja jännityksen. Roonan kirjeet Sinälle ovat lyyristä proosaa, kaunista kieltä, paikoitellen kuin proosarunoa. Kaipaus painaa Roonaa enemmän kuin rikos ja syyllisyys, ei hän toki mikään Raskolnikov ole.
Takakannessa sanotaan, että Roona saa vastauksen on ironinen kertomus. Käytin lukijan oikeutta lukea kirjaa vapaasti, ilman takakannen ohjeistusta, joten en lukenut kertomusta ironisena. Ainoat ironiat löysin kirjan nimestä ja lukujen otsikoista, ne toivat mieleen tyttökirjat. Ehkä kirja onkin tarkoitettu tytöille. Ja heille joilla sydämen oppivuodet eivät vielä ole takanapäin.
sunnuntai, syyskuuta 30, 2012
perjantaina, syyskuuta 21, 2012
Syksy
Valokuvatorstain 256. haaste - syksy
Nämä ovat rautatieomenoita. Kasvavat Helsingin ydinkeskustassa, Kasvitieteellisessä puutarhassa, joka on minun suosikkipaikkani. Ollut jo lapsuudesta asti. Omenoiden nimi latinaksi Malus Hyvingiensis, siis Hyvinkään omenoita.
Syksyn satoa, sipulit omalta palstalta, herkkutatit muualta.
Kurkku ja kehäkukkia parvekkeella, tuotu palstalta
Kevät ja syksy ovat parhaat vuodenajat. Keväällä siemenet maahan, syksyllä sadonkorjuu. Kesä on kurjaa aikaa kevään ja syksyn välissä. Talvi menettelee viljelysuunnitelmia tehdessä ja kevättä odotellessa.
torstaina, syyskuuta 06, 2012
Mitä olen lukenut
Olen laiminlyönyt blogiani. Syy on Facebookin. Sinne on niin helppo heittää linkkejä ja muutaman sanan kommentteja. Blogi tuntuisi vaativan vakavampaa ja syvällisempää pohdintaa, à la Tommi Melender. Mutta ei minusta siihen ole, kun on menneillään pitkä kirjoitusprojekti.
Arto Kytöhonka. Toinen teos, 1982. Kuvitus Kimmo Kaivanto.
"Lakanat liikkuvat narulla. Niin kylmä alkaa taas olla
tänäkin vuonna. Alkukesästä minä ostin kellon. Sanoivat sitä
kesäkelloksi, 3 kk takuu. Kesäkello. Oikein kaunis nimi.
On alkusyksy. Kello käy niin että luulin olevani
jo aikaisempaa kuin mitä sitten tosiasiassa on."
Tänään luin Arto Kytöhonkaa. Maaria Pääjärven kirjoitus uudessa Parnassossa sai minut lukemaan häntä . Hyllystä löytyi Toisen teoksen lisäksi ( omistettu kaipauksella) kaksi Venetsialaisen sarjan Nagauita 32-71 kokoelmaa (toinen omistettu "con Liebellä", toinen toivotuksella "Lukemattomia rentoja rupeamia").
"Esilläolon pakko on tuhoisa pakko." Kuvitus Kimmo Kaivanto.
"Olla elämässä niin ettei tähtää tauluun. Sivussa on terveellistä,
ja rauhassa. Rauhassa. Malttaa. Ja vain välillä
vetäytyä maailmaan, torjumaan pätemättömyyttään."
Tunsin Arton opiskeluvuosilta asti. Hän opetti minulle tietotekniikkaa ja asensi ensimmäiseen kannettavaan tietokoneeseeni Reino Levyrengen, joka oli helppo ja kiva käyttöjärjestelmä verrattuna Windows 3.1:een. Hän oli innostava keskustelukumppani, aina valoisa. En tuntenut hänen synkkää puoltaan. Siksi minulle tuli hänen itsemurhansa täytenä yllätyksenä. Tunsin syyllisyyttä, että olin pitänyt niin huonosti yhteyttä hänen elämänsä viimeisinä vuosina. Henkilökohtaisten syiden lisäksi hänen lopulliseen ratkaisuunsa saattoi vaikuttaa sekin, että kirjallisuuseliitti naureskeli hänen nörttiydelleen eikä antanut arvoa sille mitä hän teki.
Maaria Pääjärvi kirjoittaa Parnassossa (4/2012), että monipuolinen edelläkävijä Arto Kytöhonka tekee paluuta. " Runouden kentän muutokset, muunmuassa digitaalisen runouden uudelleen syntyminen Suomessa, herättivät kiinnostuksen Kytöhongan elämäntyötä kohtaan," Pääjärvi kirjoittaa.
Arton muistonäyttely Niin uskallanko häiritä maailmankaikkeutta on Fellmanniassa Lahdessa , Kirkkokatu 27, auki ajalla 3.9. - 28.9.2012.
Nokturnosta löytyy Artolle omistettu sivusto:
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)